Chez Mazilique

Meniu de Craciun in trei acte si uvertura

Anul asta m-am organizat cu o masa de Craciun cat mai relaxata si mai rapida. Dupa cum se poate observa in video-gifurile de mai jos, treaba e destul de simpla, cat sa-mi lase timp si pentru lenevit. Ceea ce va doresc si voua din plin, in zilele care urmeaza!
 

Platou de aperitive – Mix & Match

Identifica cel mai mare tocator de lemn (sau platou) pe care il ai in casa si asaza pe el un mix de branzeturi, mezeluri, legume, fructe proaspete si confiate, alune, mai multe tipuri de paine. Adauga si cateva boluri cu sosuri sau dulceturi de legume si fructe, sa fie ;-)

Eu am pornit platoul de la trei feluri de paine: consistenta, cu nuci, intense, cu turmeric si clasica bagheta alba. La capitolul branzeturi am mers tot pe un trio – gorgonzola, camembert si parmezan. Pentru charcuterie am ales prosciutto crudo, mai multe feluri de salam, niste carnati picanti, chorizo etc.

Am taiat apoi un ardei rosu si doua tulpini de telina apio in bastonase (poti sa mai adaugi si morcovi in aceasta combinatie). Fructele le-am ales cat mai de sezon – mere, pere, rodii, dar poate si niste struguri ar fi mers la fix.

Am completat apoi platoul cu migdale, nuci, alune de padure, plus niste masline, cateva rosii uscate si capere. La final, am adaugat un chutney de ardei iute, niste grisine si cativa biscuiti sarati.

Rezultatul va fi un mix impresionant de texturi si arome, care va satisface (va depasi chiar) preferintele tuturor invitatilor, asta ca sa nu mai mentionez timpul de preparare record de doar 10 minute.

 

Salata de cartofi dulci cu nuci si sirop de artar

Aromele acestei salate sunt pe cat de complexe, pe atat de complementare (picant, dulce, amarui) asa ca nu-mi fac probleme: va deveni favoritul tuturor, desi, hai sa fim sinceri, am gandit-o initial ca fel pentru prietenii vegetarieni ;-)

 

INGREDIENTE

50-55 de minute, 4-6 portii

    • 4 cartofi dulci (aproximativ 700g cu tot cu coaja)
    • 50g nuci
    • 70g rucola
    • 1 lingura sirop de artar
    • ¼ lingurita pudra de ardei cayenne
    • ¼ lingurita scortisoara
    • ¼ lingurita nucsoara
    • o mana de cimbru proaspat
    • 4 linguri ulei de masline
    • sare si piper proaspat rasnit

 

Incinge cuptorul la 200°C.

Curata cartofii de coaja, taie-i in cuburi si pune-I intr-un bol incapator

Presara peste ei pudra de cayenne, scortisoara, nucsoara, adauga 3 linguri ulei de masline si amesteca bine.

Asaza cartofii intr-o tava, presara cateva frunzulite de cimbru deasupra si da-i la cuptor timp de 35-40 de minute. La jumatatea timpului intoarce-I astfel incat sa se rumeneasca pe toate partile.

Pe un platou, pune mai intai frunzele de rucola, apoi cartofii, nucile, siropul de artar, o lingura ulei de masline si sucul de portocale.

 

Muschiulet de porc la cuptor, glazurat cu miere si soia

Acest twist asiatic e suficient ca oamenii sa vada porcul cu alti ochi si sa ceara si a doua sau a treia portie, dupa caz – mai ales ca e o varianta mult mai light decat ni se intampla de obicei ;-)

 

INGREDIENTE

30-40 de minute, plus timpul de marinare de cel putin 1 ora, 4-6 portii

    • 800g muschiulet de porc
    • 1 lingura miere
    • 60ml sos de soia (aproximativ 4 linguri)
    • ½ lingura ulei de susan
    • 1 lingura seminte de susan praijt
    • 1 bucata de ghimbir cat degetul mare
    • 3 catei usturoi
    • 30g frunze de coriandru

 

Incepe cu ghimbirul si usturoiul: curata-le, toaca-le marunt sau da-le prin razatoare / presa de usturoi.

Intr-un bol, amesteca sosul de soia, uleiul de susan, mierea, ghimbirul si usturoiul maruntite.

Pune carnea intr-un vas ceramic, adauga marinada si intinde-o bine pe toata suprafata bucatii de carne, acopera vasul si apoi da-o la frigider timp de cel putin 4 ore (ideal, peste noapte).

Inainte sa scoti carnea de la marinat, incinge cuptorul la 200°C.

Transfera muschiuletul intr-o tava de cuptor. Daca folosesti una metalica, poti sa o asezi pe aragaz, sa o incalzesti si sa rumenesti carnea timp de 2 minute pe fiecare parte (daca nu, foloseste o tigaie). Apoi lasa muschiul la cuptor timp de 30 de minute.

Dupa ce muschiul e gata (poti verifica cu un termometru de carne – temperatura interioara ideala e intre 63°C si 65°C), pune-l pe un platou si taie-l in felii. La final, presara deasupra frunzele de coriandru proaspat si semintele de susan.

 

Bundt cake cu fructe confiate si alune de padure

 

INGREDIENTE

50 de minute, 6-8 portii

      PENTRU BLAT

    • 50g unt
    • 150g zahar
    • 250g faina
    • 2 oua
    • 300ml smantana (peste 25% grasime)
    • 1 lingurita praf de copt
    • 70g fructe confiate
    • 40g alune de padure

     
    PENTRU TOPPING GANACHE DE CIOCOLATA

      • 150g cicolata neagra peste 50% cacao
      • 200ml smantana pentru frisca

     

    Incinge cuptorul la 180°C.

    Intr-o craticioara, topeste untul.

    Intr-un bol mare sau cel de la robotul de bucatarie bate ouale, apoi adauga untul topit si mixeaza pana cand s-au omogenizat.

    Adauga faina, zaharul, smantana si mixeaza bine. Cand aluatul s-a format, adauga fructele confiate si alunele de padure tocate grosier. Omogenizeaza amestecand cu o spatula.

    Unge bine cu unt o forma de chec rotunda (gugelhupf/ bundt) si tapeteaz-o cu faina.

    Pune compozitia in forma pregatita, apoi da-o la cuptor timp de 30-40 de minute. Daca ai dubii despre cand e gata, performeaza testul cu scobitoarea – trebuie sa iasa curata.

    Pentru toppingul de ganache, pune intr-o craticioara smantana pentru frisca si ciocolata rupta in bucati.

    Pune craticioara pe foc, amesteca cu grija pana ciocolata se topeste si obtii un sos omogen.

    Dupa ce prajitura iese din cuptor, las-o sa se raceasca putin, apoi scoate-o din forma.

    Pentru a o decora, pune checul pe un gratar metalic si toarna cu atentie ganache-ul de ciocolata deasupra. Taie prajitura abia dupa ce s-a fixat sosul si ai terminat in felul acesta la pièce de résistance pentru sarbatorile de iarna si nu numai.

     

    //

    Daca pentru voi, ca si pentru mine, sarbatorile reprezianta un food fest continuu, care incepe pe 24 decembrie si se mai termina abia dupa ce cateva zile din noul an s-au scurs deja, inseamna ca stiti cum sta treaba cu excesele la masa. Eu una abia astept sa ma inchid in casa impreuna cu niste provizii consistente si o lista lunga de filme.

    Asa ca, pentru momentele in care ai gustat din toate si nu-ti mai cade bine nimic, gasesti la Secom – Super Enzymes™. Acestea sunt niste capsule care contin trei tipuri de enzime digestive si 7 extracte din plante pentru o digestie usoara.

    Acestea fiind zise, in speranta unor sarbatori pline de mancare buna, dar mai ales de liniste, ma duc sa finalizez lista de cumparaturi pentru masa de Craciun!

  1. Misha says:

    Atunci, linistite sa fie! …and a Happy New Year! xox

  2. Ella says:

    Mazi, s-a strecurat un ”feliEaz-o” în clipul de la mușchiul de porc și e păcat, am văzut că tu scrii foarte îngrijit de obicei.

    Sărbători fericite! De abia aștept să răsfoiesc cartea!

Insta Moments

  • home • this must be the place
  • take a WILD guess
•
•
•
#repost @refinery29
  • It’s starting
  • Last meeting of the year at @mazilique_studio. Refueling our energy with #nespresso & #essenzamini
  • #MaziliqueTheBook - Rezoluția mea pentru 2017 a fost să nu mai las timpul să treacă. Pe blog am povestit câte ceva despre asta (link în profil). În plus, la îndemnul @canon_romania am publicat și un mic preview al fotografiilor care se vor regăsi în carte.
  • Check out the blog (link in profile) for my favorite #pepparkakor #gingerbread recipe ☃️
•
•
•
#maziliquestudio #openkitchen #testkitchen #christmascookies #f52cookie #gingerbreadman
  • Honey cookies 🍯🍪 hot from the oven at @mazilique_studio
  • Let’s get the party started 🎉🍾🎁
Maine @fashiondays sarbatoreste 8 ani, asa ca din seara aceasta da startul (in app si shop) reducerilor aniversare de pana la 70%! #HappyFashionDays!
  • Si saptamana asta am niste legume nerabdatoare care asteapta sa fie pregatite in cateva retete pe @bonduelle.ro #InstagramTakeOver