Chez Mazilique

Chutney de mango cu ardei iute si allspice

de Misha

 
Puteți să ghiciți că dulceața de mango în varianta ei savory (aka chutney) este nelipsită din cămara unor fete cărora le place curry-ul și coriandrul, dar pentru că acest fruct nu crește și în solarele din Buzau sau Argeș, ele se mulțumesc cu varianta de la Geeta’s (foarte bună, btw!).

Însă, anul acesta am prins niște fructe de mango super aromate (și, cel mai probabil, în sezon pe acolo de unde vin ele), așa că am zis să profităm de ocazie și să testăm și o variantă homemade – nu chiar de păstrat pentru la iarnă, dar măcar pentru platourile de charcuterie și brânzeturi care ni se întâmplă la petrecerile de la studio.
 
INGREDIENTE
aproximativ 800g chutney, 2 ore

    • 900g mango copt (curățat și fără sâmbure)
    • 200g ceapă (2 cepe)
    • 200ml oțet de mere
    • 100ml oțet din vin alb
    • 1 ardei iute verde
    • 1 ardei iute rosu
    • 1 linguriță și jumătate semințe de muștar
    • 200g măr (2 mere)
    • 350g zahăr
    • 1 lingură și ½ de ghimbir proaspăt
    • ½ linguriță de allspice pudră* (vezi la finalul articolului o alternativă)
    • ¼ linguriță de cuișoare măcinate
    • sucul și coaja de la 1 lămâie

 

Spală și curăță legumele și fructele.

Taie ceapa și ardeii iuți mărunt. Rade ghimbirul și taie merele în cubulețe. Rade coaja unei lămâi bio, netratate (noi am gasit la Lidl), apoi stoarce-i sucul.

Mango se decojește cu ajutorul unui peeler, apoi cu un cuțit ascuțit se taie pulpa din jurul sâmburelui (ai grijă să nu-ți tai degetele – desigur, poți să-l tai și apoi să-l cureți, noi nu ne-am prins încă ce variantă e mai bună, mai experimentăm), care este lung cât tot fructul și are o formă plată.

Într-o crațiță sau o tigaie cu pereții înalți, pune ceapa, ardeii iuți și oțetul și lasă-le să fiarbă 10 min, sau până când ceapa se înmoaie.

Între timp, într-o tigaie uscată, pune semințele de muștar și prăjește-le până când încep să pocnească. Imediat ce semințele sunt gata, adaugă-le peste ceapă, împreună cu merele și feliile de mango. Gătește timp de 15 minute, sau până când fructele se înmoaie bine.

Imediat ce fructele s-au înmuiat, adaugă zahărul, ghimbirul, cuișoarele măcinate, coaja de lămâie și pudra allspice. Amestecând regulat, mărește treptat temperatura până când compoziția începe să fiarbă. Când zahărul s-a dizolvat în totalitate, scade temperatura și lasă totul la fiert până când compoziția devine groasă și are consistența unui gem (aproximativ 1h30). Nu uita să amesteci constant pentru a nu permite chutney-ului să se lipească de baza tigăii. Când ai obținut textura potrivită, toarnă sucul de lămâie, amestecă bine și după alte 4-5 minute poți opri sursa de caldură.

Toarnă chutney-ul în borcane sterilizate, cât acesta este înca fierbinte, asta dacă îți mai rămâne ceva de pus și în borcane (le poti ține în cămară 1 an). Mie îmi place să îl mănânc imediat, cu frunze de coriandru proaspăt, alături de brânzeturi și charcuterie.


Cum să faci homemade o alternativă pentru allspice:

Dacă nu ai pudră de allspice, poți obține o aromă asemănătoare combinând cuișoare cu nucșoară și scorțișoară. Eu am amestecat într-un mojar o jumătate de linguriță de scorțișoară pudră, o jumătate de linguriță de nucșoară pudră și încă o jumătate de linguriță de cuișoare întregi (pe care le-am zdrobit în mojar, evident), apoi am folosit o parte pentru rețeta de chutney, iar restul l-am pus într-o pungă de hartie și l-am păstrat în sertarul cu condimente.

Popular posts

Insta Moments

Instagram has returned invalid data.