Chez Mazilique

Baba ganoush de dovlecel

de Simona

 

Poate e puțin exagerată denumirea pentru felul ăsta de mâncare, dar e cea mai apropiată asociere pe care am găsit-o (și dacă Ottolenghi poate, m-am gândit că e liber la improvizații pe această tema). Așa că, având în vedere grămezile de dovlecei care zac pe tarabe as I type, variațiuni pe această temă sigur vor mai urma în bucătăria de la Mazilique Studio. Până atunci însă, mai jos e o rețetă care sigur o să se mai repete pe la noi. (Ceea ce vă doresc și vouă!)
 
INGREDIENTE
2 porții, 1oră

    • 900g dovlecei cruzi (rezultă 270g dovlecel copt)
    • 1 lingura de unt (cam 10g)
    • 1 lingura muguri de pin
    • 50g iaurt grecesc
    • 1 cățel de usturoi
    • ¼ linguriță fulgi de ardei iute
    • 1 linguriță za’atar
    • sare și piper

 
Încinge cuptorul la 230ºC (sau cea mai mare temperatura pe care o suportă cuptorul tău) și setează-l pe funcția grill .

Pune dovleceii întregi pe o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt și lasă-i până se rumenesc bine, aproximativ 50 de minute. Întoarce-i de pe o parte pe alta din când în când, pentru a se rumeni uniform.

Când timpul s-a scurs, scoate-i din cuptor, curăță-i de coajă și pune miezul la scurs într-o sită, pentru a se scurge lichidul în exces.

Într-o tigaie mică, topește untul, adaugă mugurii de pin și prăjește-i până devin arămii, apoi adaugă fulgii de ardei iute și oprește sursa de caldură.

Transferă dovleceii într-un castron, pasasează-i cu ajutorul unei furculițe, adaugă usturoiul zdorbit, sare și piper. Amestecă, apoi pune dovleceii pe un platou, presară puțin iaurt, za’atar și mugurii de pin cu chilly.

Dacă ai la îndemână niște lipii crocante, sau chiar pâine prăjită, n-o să fie rău deloc.

Insta Moments

Instagram has returned invalid data.