Chez Mazilique

Risotto cu hribi de padure

de Cristina

 
Încă nu am descoperit un risotto care să-mi placă mai mult decât cel cu hribi (da’ aștept sugestii!), prin urmare, atunci când m-am trezit cu această situație la ușă, am uitat de orice planuri de testat rețete noi și am mers la sigur cu un oldie but goldie.
 
INGREDIENTE
40 de minute, 4 porții

    • 330g hribi
    • 3 căței de usturoi
    • 5 crenguțe de cimbru
    • 110g ceapă
    • 100g unt
    • 130ml vin alb
    • 200g orez Arborio
    • 1 litru supă de legume
    • 2 linguri de ulei de măsline
    • 50g parmezan, ras
    • sare și piper proaspăt râșnit

 
Cu ajutorul unui cuțit curăță cotorul hribilor, apoi cu o pensulă de bucătărie îndepartează impuritățile de pe pălăriile ciupercilor. Dacă pălăriile nu se curață suficient de bine le poți șterge cu un prosop umed din bumbac.

Taie hribii în cuburi. Curăță și toacă ceapa mărunt.

Într-o tigaie încăpătoare, pune uleiul de măsline împreună cu ceapa și călește-o la foc mediu, până când aceasta se înmoaie. Adaugă orezul în tigaie și gatește încă aproximativ 2-3 minute, până ce boabele devin sticloase. Toarnă vinul în tigaie (ăsta e momentul în care detectorul de gaze o să se gândească să se afirme :-)) și amestecă până ce acesta e absorbit.

Cu ajutorul unui polonic, începe să torni supa. După cum am repetat și în situațiile cu leurdă, dovleac, ștevie, ba chiar și căpșuni, schema e să torni câte un polonic de supă și să gătești amestecând, așteptând să se absoarbă tot lichidul. Apoi mai torni unul, iar amesteci, iar se absoarbe, iar adaugi – și tot așa, până rămâi fără supă (sau faci scurtă la mână – whichever comes first).

Gustă orezul după vreo 20 de minute de când l-ai pus tigaie – trebuie să fie al dente. Dacă ți se pare că mesteci grăunțe, mai insistă cu supa. Când e aproape gata, încinge într-o tigaie 1 lingură generoasă de unt, adaugă hribii și gătește-i până când încep să prindă culoare. Adaugă frunzele de cimbru, cățeii de usturoi zdorbiți, asezoanează cu sare și piper apoi oprește sursa de caldură.

Când orezul este gata, adaugă untul rămas, parmezanul ras, sare, piper proaspăt râșnit, încorporează hribii și amestecă. Dacă o să vrei să mănânci direct din oală, eu n-o să te judec (am făcut la fel)

(Și dacă cineva vrea să râdă puțin, las aici un link cu un wannabe-risotto pe care l-am făcut acum 8 ani. Poza aia e priceless)

Insta Moments

Instagram has returned invalid data.