Placinta cu mere
Intr-una din prea rarele mele vizite acasa (adica la mama :) am mesterit o placinta cu mere.
Foarte usor de facut, o sa o repet pana imi da in greata. And that could take a while :))
Cam un kilogram de mere taiate cubulete se pun pe niste prosoape de hartie, care sa mai absoarba din umezeala. Intre timp se executa un aluat din 225 de grame de unt (cam un pachet, nu?) la temperatura camerei si 50 de grame de zahar, care se amesteca. Intr-un alt castronel se bate un ou si un galbenus, dupa care se toarna peste unt si se amesteca cu o lingura de lemn. Cate un pic, intra la aluat si 350 de grame de faina. Dupa ce e gata, se baga la frigider vreo 50 de minute.
In final, aluatul racit se taie in doua bucati. Cea mare se intinde si apoi se pune intr-o nu prea mare – in jur de 20 de cm diametru, dar adanca de vreo 4 cm. Peste se toarna merele care au fost amestecate cu o cana de zahar (more or less, in functie de cat de dulce ai chef), scortzisoara dupa chef si 3 linguri de faina. Capac se pune bucata mai mica de aluat (intinsa, desigur :) si inainte de a se baga la cuptor se fac niste taieturi cu cutitul, pentru ca zeama merelor trebuie sa se evapore cumva :P Dupa se baga in cuptorul incins la 190 de grade (deci mediu asa, I guess :) si se scoate cand e aurie. Adica vreo 40-45 de minute.
Doesn’t it look just like a smily face? Lumea zice ca ar merge cu niste inghetzata de vanilie ;)
Ingrediente
140g zahar
½ lingura scortisoara
3 linguri faina
2 oua
350g faina
Acum prepar placinta si ma confrunt cu o miiiiiiiica problema: merele au lasat un suc care se pare ca a iest pe margini si mi-e teama sa nu se caramelizeze zaharul si sa ramana placinta lipita. Hilfe?!?!?
cred ca raspunsul meu vine deja cam tarziu. deci zi-mi tu ce s-a intamplat pana la urma :))
Well… suc/zeama cu nemiluita si mere semi coapte (al dente). Cand am scos-o din cratita s-a crapat si au inceput sa curga rauri de licoare. Am folosit cuptor electrict si cred ca 190 de grade a fost cam mult pentru ca s-a rumenit doar la exteior.
da’ ai lasat merele la scurs inainte? si ai facut gauri in crusta, deasupra, ca sa se mai evapore din zeama?.. :-/
Am lasat comentariu in ziua nefasta cu placinta dar se pare ca nu a vrut sa apara in ruptul capului asa ca revin. Merele au stat pe un prosop de hartie cat am preparat aluatul dar nu au lasat zeama mai deloc. Procesul a inceput atunci cand le-am bagat la cuptor. Si inca ce zeama. Poate ar fi trebuit sa le calesc inainte?
se practica si asta cu calitul inainte. eu una n-am facut asa pana acum.
ah, mai e si varianta sa amesteci merele si cu o lingura-doua de faina, care cremuieste toata zeama aia :p
multumesc pentru reteta asta.
mi-a iesit cea mai buna prajitura cu mere EVER and forever.
:)
@monica – wow! ma bucur tare. next step e sa incerci tarte tatin cu mere. soon si pe blog ;)
buna mazi…OAU! mi-a iesit…si e vorba aici de aluat…mi-a iesit aluatul..nici nu stii ce mare realizare e pentru mine..(bine, a iesit totul, dar aluatul era deal breaker aici ;)
daca ai vreo reteta si pentru alte umpluturi cu care ar merge aluatul asta, please share..ma gandeam sa incerc sa o fac cu spanac (my fav), dar cum fac cu aluatul…nu mai pun zahar deloc?
anyway…tenchiu, tenchiu tenchiu
o sa ma gandesc la varianta cu spanac, dar pana atunci sper sa ma invrednicesc si sa postez tarta cu lamaie :x
de-abia astept :)
Am comis-o si eu astazi:)Cred ca am pus putin cam multa faina ca am intins cam greu foaia:)dar s-a copt bine si nu a lasat nici un fel de suc de meree:)inca n-am taiat-o, o mai las asa intreaga sa ma uit la ea:)
dar e cel mai bun mancata calda!
e gata demuult:)
imi place cum arata
doamne,arata bestial placinta cu mere….imi lasa gura apa,pacat ca n-am mere..cu tine am tot norocul sa ma ingras…iti multumesc pentru retete…te citesc cu placere
@dana – eu multumesc pentru vizita si vorba buna :)
Cred ca am mai scris un comentariu si nu a intrat…. Am facut placinta insa nu arata asa frumoasa ca a ta. Crusta e bronzata maroniu. Cum de a ta e asa lucioasa? Ai uns-o cumva cu ou? Pls help ca vreau sa o refac pt Thanksgiving. Sa stii ca am spus la toata lumea ca e placinta romaneasca, nu american pie ;)
@roxy – nu-mi amintesc asa bine, ca a fos acum muuult timp, dar by the looks of it, pare c-am uns-o cu ceva ou batut :-)