Perfection? I haz it: Chocolate Chip Cookies

12 Apr 2009, Cristina Mazilu

Asta se anunta a fi o poveste lunga, in care se demonstreaza – yet again – ca eu sunt pe alocuri tampita, asa ca try to stay focus pe aste de mai sus. Pai era intr-o zi in care eu, ca orice gospodina, rasfoiam online New York Times-ul, unde intre o analiza a efectelor recesiunii economice asupra bursei si o cronica de la The Met am gasit reteta chocholate chip cookies-urilor perfecte. Nici mai mult, nici mai putin. Domnii jurnalisti de la NYT au avut suficient de mult timp on their hands incat sa ia la intrebari toti patiserii si fursecarii care conteaza, sa le adune toate secretele, sa le testeze in vreo trei feluri de prajituri si in final sa decreteze verdictul perfectiunii :)

Asa ca am prins curaj si am spus ca daca e sa debutez in prajitureala, this is the way to go – primele mele fursecuri trebuie sa fie astea.

Juma’ de kil de ciocolata, plus faina, oua zahar, sare si niste vanilie mai tarziu (mult mai tarziu – 36 de ore mai precis :), cele mai bune chocolate chip cookies pe care le-am mancat vreodata (and I do eat a lot :D) au iesit de la mine din cuptor – cu o margine crocanta on the outside, goey, chewy and soft on the inside, o consistenta perfect echilibrata si o aroma carameloasa-ciocolatoasa. Nu stiu daca e lipsa de modestie sau e faptul ca sunt primele cookies din astea facute in casa pe care le-am mancat, plus ca erau si calde (!!!), dar au fost atat de bune incat am intrat in panica gandindu-ma ca o sa le mananc pe toate, pentru ca eu nu am ajuns la un nivel de autocontrol atat de ridicat incat sa le pun intr-un borcan si sa stau cuminte :))

In final am reusit sa salvez o tura si sa fac debutul lor in societate – la picnic cu my dear friends.

Ah, si sa nu uitam the funny twist of this story (aia in care se dovedeste ca Mazi e cam stupida) – dupa ce am terminat de facut aluatul si l-am bagat multumita la frigider (unde trebuia sa ramana pentru nu mai putin de 36 de ore, timp in care toate ingredientele se intrepatrundeau bine de tot, ca in final cookie-urile sa aiba consistenta aia minunata), m-am intors pe net sa citesc ce-au mai spus altii care au incercat sa faca reteta de pe NYT. Asa ca din blog in blog am vazut ca oamenii dezbateau folosirea celor doua feluri de faina indicate. Care doua feluri de faina? zic eu. Ca doar am pus o cana si un pic si asta a fost tot. Errr.

La o privire mai atenta am vazut ca sarisem un rand din reteta – ca in filmele alea cu prosti in care cineva se apuca sa faca de mancare si in final iese ceva mega-dubios pentru ca foile cartii de bucate erau lipite intre ele, asa ca rezulta ceva jumatate tarta cu zmeura-jumatate tocana de vita (cine a vazut episodul din Friends are voie sa rada pana se tavaleste pe jos :)

Eu am uitat sa pun doar doua cani de faina. Ce sa zic, mi s-a parut mie cam lipicioasa toata treaba din final, dar’ ce stiu eu?! n-am mai facut fursecuri ever :D Asa ca, dupa o discutie usor isterica (on my side) cu Cookie (cine era mai potrivit sa-mi dea sfaturi decat cineva nicknamed “Cookie”, right?!), am hotarat sa scot pacalealea aia de aluat-wannabe din frigider si sa adaug cele 2 cani de faina. Nope, wasn’t easy, considering ca deja adaugasem si ciocolata & all :))

Una peste alta, in final a fost bun tare de tot. Mi-e greu sa-mi imaginez cum o sa fie mai bine daca data viitoare respect reteta. Poate this is the trick, poate trebuie sa o gresesc de fiecare data :))

Pentru cine vrea sa faca toata treaba asta at home, knock yourself out:

 

INGREDIENTE

suficient de mult timp cat sa ti se faca pofta si sa vrei sa mananci o tava intreaga
(gramajul e asa dubios pentru ca e convertit din cups & ounces si ce mai folosesc ei in US)

    • 225 grame de faina pentru prajituri
    • 245 grame de faina pentru paine
    • 1 lingurita si un praf de bicarbonat de sodiu
    • 1 si ½ lingurita praf de copt
    • 1 si ½ lingurita de sare grunjoasa (neaparat, foarte important)
    • 225 de grame de unt
    • 285 de grame de zahar brun
    • 250 de grame de zahar normal
    • 2 oua mari
    • 2 linguri de extract de vanilie
    • 450 de grame de ciocolata

 

Acestea fiind zise:

Intr-un bol se amesteca faina cu bicarbonatul, praful de copt si sarea. Se pun de-o parte.

Cu un mixer se amesteca untul cu zaharul, vreo cinci minute. Se adauga, pe rand, ouale. Se reduce viteza mixerului si se adauga ingredientele uscate. Si vanilia. Dupa care se incorporeaza ciocolata taiata in bucati. Sa amestecati cu mana, ca sa fiti siguri ca e ciocolata peste tot ;) Aluatul astfel obtinut se acopera cu folie de plastic si se baga-n frigider pentru 24 pana la 36 de ore. Trust me, conteaza.

Cand e cookie time, cuptorul se incalzeste la 180 de grade si pe o tava se pune folie de pergament.

Folosind o lingura din aia speciala de inghetata (aluatul deja e foarte tare), se fac bilute ceva mai mari decat o minge de golf, care se turtesc un pic si se aseaza pe tava. Se pun la cuptor 18-20 de minute, dupa care se scot si se pun la racit.

Pam-pam, you now have perfect chocolate chip cookies :)

Ce va urma acum pentru mine e o nebunie totala – vreau sa fac alte variante, sa testez cu mana mea daca chiar nu se poate mai bine de atat. Cum fac sa nu se intareasca prea tare? Cum ar fi cu fructe confiate in loc de ciocolata? Dar daca pun si nuci sau migdale? Da daca pun untul gata topit? Ramane de testat :)

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (76)
  1. Raluca says:

    aaaaa, cum adica zahar nesarat????

  2. Mazilique says:

    my bad – unt nesarat :))

  3. ana says:

    i bow to greatness. totally :D

  4. ALINA says:

    First, fe-li-ci-ta-ri ! Faci sa para totul atat de simplu si sa mi se faca o pofta de gatitit…and my husband is so happy ! :-)))
    Doua nelamuriri:

    1. Am inteles bine? Cantitatea de bicarbonat este de un plic + inca o lingurita ?

    2. Spui “extract” de vanilie la esenta de vanilie ?
    Ma gandeam ca poate este vorba de baton – sau pastaie – de vanilie ( care, by the way,are o aroma absolut senzationala!), dar daca ar fi vorba de ea, e cantitatea cam mare…

    Abia astept sa-ti faci vreme sa-mi raspunzi si sa experimentez…mmmm

    Si …multumesc inca o data ! Esti o reala sursa de inspiratie! :-)

  5. Mazilique says:

    buna alina,
    scuze de intarziere, dar am vazut tarziu comentariul tau :)
    so:
    1. bicarbonatul e o lingurita si un praf, adica cat iei cu varful degetelor :p
    2.extractul de vanilie nu e in niciun caz esenta. intr-adevar, nu prea se gaseste la noi. asa ca incearca sa substitui cu ce crezi de cuviinta – o combinatie de bobite din pastaia de vanilie…

    sper sa iasa ok cookiez-urile, sunt geniale, trust me ;)
    let me know how it goes :)

  6. Ami says:

    Am aflat de blogul tau din Good Food de luna asta, si trebuie sa spun sunt foarte impresionata si felicitari pentru ideile geniale pe care le ai! :o)

    Asa ca m-am gandit sa incerc si eu cele mai bune cookies din lume. Dar am o nelamurire: ciocolata este menaj dulce cum gasesti prin toate magazinele noastre sau este o ciocolata amaruie cu mai mult cacao?

    Multumesc de acum pentru ajutor :o)

  7. Mazilique says:

    ciocolata de menaj aia mai amaruie, cu o concentratie mai mare de cacao, e f ok :) nu uita sa pui si un pic de sare grunjoasa-n compozitie si atunci cand pui cookiez-urile in tava sa fie cam trei randuri de cate trei – ca se lăbărţează ;)

  8. Bianca says:

    Intrebare de 100 de puncte: cam cate cookiez ies din toata tarasenia asta. Ca mi se pare totul cam…mult. Adica am in plan sa fac zilele astea dar n-as vrea sa coc 10 tavi de cookiez. So please help!

  9. Mazilique says:

    cam 40 :)
    da’ merita!

  10. Bianca says:

    Haoleu, in NYT scria ceva de o duzina jumatate. Ma rog, si mai scria ca au 5 inchi marime. Jeez. Care e diferenta dintre faina pt paine is aia de prajituri ??!

  11. Mazilique says:

    pai aia pt prajituri are un continut mai scazut de proteine… ma rog. it’s chemistry :P ideea e ca faina pt praji face situatia mai aerata.. trust me. fa ca la carte ;)

  12. Bianca says:

    Aaaah, si tu de unde ai extract de vanilie?:)

  13. Mazilique says:

    eh. nu prea se gaseste la noi. poate la pukka sau alt magazin bio/organic…
    sau incearca sa-ti faci tu cu un betzisor din aia de vanilie ;)

    • Simona Iancu says:

      La Farmacia Tei se gaseste extract de vanilie.
      La casele de marcat din spate, acolo unde sunt produsele naturiste.

  14. Bianca says:

    Am purces la facut azi de dimineata monstrul de aluat. N-am gasit extract nici sa ma bati asa ca am pys 2 fiole din cea mai buna esenta ope care am gasit-o si ceva “maduva de bat” ca mai aveam putina. Cel mai greu a fost sa tai ciocolata aia nenorocita, care acum va avea mai mult “chinks” decat chips de ciocolata. Ah, si zaharul brun care a trebuit pus la blender ca luasem cubic din greseala. Acum…peste vreo 30 de ore…om trai si om vedea :D

  15. Mazilique says:

    succesuri iti doresc
    ai sa vezi, 30 hours from now, you’ll be in heaven :D

  16. Bianca says:

    Hm, vreau si eu sa stiu cum ai tocat ciocolata aia, ca mie mi-au iesit peri albi. Am folosit del haze de la mega image. Sper sa fie buna. Ea in sine era yummy!

  17. Mazilique says:

    pai… cu cutzitul. da’ chiar n-a fost greu. eu am folosit o ciocolata de menaj care era mai mare, dupa cum vezi in poze. hmmm

  18. Bianca says:

    Eh, nu se supara nimeni daca sunt chunks in loc de chips :)

  19. Bianca says:

    Today’s the day…eu n-am porcarie de-aia de inghetata. Cred ca le tai patrate ca aluatul e asa tare ca as putea omori pe cineva cu el :))

  20. Mazilique says:

    hm. o sa te chinui. ai grija ca la caldura, aluatul o sa se intinda. and don’t overcook them. chiar daca ti se par moi, sa nu le lasi prea mult in cuptor, ca o sa se intareasca dupa.

  21. Iuliana says:

    Buna!eu am incercat azi sa fac faimoasele cookies. Cum sunt o catrostofa la gatit, nu au iesit DELOC!!!:((((((.In primul rand..aluatul nu s-a intarit..deloc(desi a stat la frigider 32 de ore!!!!!). La cuptor s-au facut….o crema..asa ca am inceput sa mai adaug faina, iar paaa la urma am inceput sa scot din ele..niste prajituri cu consistenta de chec sau ceva. Ciocolata de casa pe care am luat-o era puternic aromata cu rom cred, si era foarte moale…mai mult s-a caramelizat la cuptor decat sa ramana chips.Sincer, sunt cam dezumflata si nu prea imi vine sa mai incerc, dar imi doresc mult sa imi iasa si mie ca nu mai vreau sa mananc cookies de la galmopan.deci..ce am facut rau:D?

  22. Mazilique says:

    nu stiu exact ce a fost gresit, dar ciocolata nu trebuia sa fie de casa. cel mai simplu e sa folosesti ciocolata de menaj, tablete din alea mari cum gasesti pe la hipermarketuri..
    sunt sigura ca o sa-ti iasa. daca au iesit prea cremoase, cred ca ai pus prea putina faina…

  23. Anonymous says:

    Dupa ce acum doua saptamani ti-am gustat din minunatii si mi-au placut la nebunie, acum m-am decis sa fac si eu. Pt ca nu mai rezistam pana maine, am facut 1/3 din compozitie chiar de azi si a iest super. Tura de maine cred ca va fi divina, dupa cele 30 si ceva de ore la firgider, cred ca se lasa asa pt a se intrepatrunde mai bine aromele. Mi-am permis sa pun si vreo 5 linguri cu varf de nuca pisata, sa stii ca nu-i rau deloc.

    Cu drag,
    Ana (fosta colega de la 2)
    PS. Chiar daca nu mai sunt la Mfx, blogul tau tot il citesc zilnic.

  24. Mihaela says:

    Buna, am incercat reteta pentru ca le-as fi mancat din poza de bine ce aratau. Sunt curioasa totusi ai pus exact o lingurita si jumatate de sare? mie mi-au iesit ocna de sarate. in afara de asta perfecte. data viitoare ma limitez la un praf de sare.

  25. Teo says:

    Unde se gaseste faina de prajituri? Eu am gasit doar un singur fel de faina…universal :)

  26. alina says:

    Eu in magazine am gasit doar faina alba sau faina pentru prajituri. Stii cumva de unde as putea cumpara faina pentru paine? Am gasit in unele retete si faina grisata. Mersi

  27. Mazilique says:

    faina pentru paine e faina 650. se gaseste prin supermarketuri, hypermarketuri :)

  28. Anonymous says:

    Buna, Mazilique

    Dupa indelungi sapaturi soldate cu esec total, m-am hotarit sa te intreb si pe tine…iaca…de unde iei tu untul cel nesarat, ca eu nu il gasesc pe nicaieri la indemana (adica deloc)…si fara el nu cred ca mai sunt cookiez-urile ce ar trebui sa fie.

    Thx
    Bad Cookie

  29. Mazilique says:

    pai tot untul normal e nesarat, so go ahead, bake the cookieeez!

  30. snoopy says:

    am si eu acum in frigider cookies`urile perfecte si abia astept sa le gust peste multe ore de acum incolo;)) eu le`am innobilat cu alune:) si in loc de esenta de vanilie am pus de migdale, pentru ca imi par mai de efect :D sper sa le placa si celor pe care ii voi cadorisi de craciun cu ele:)
    multam fain de reteta!

  31. Ale M says:

    1.Trebe neaparat sa las asa mult la frigider? Nu am nici un trick la indemana, gen putin la congelator ,sau la microunde sau alte metode de a se intrepatrunde ele mai repede si eficient?
    2.Nu e mult zahar? E mai mult zahar decat faina

    Multu! :)

  32. Mazilique says:

    @Ale M – sorry, no trick. dar, in ultima instanta, le poti lasa la frigider mai putin. nu o sa fie “perfection”, dar sigur o sa fie bun :)

  33. snoopy says:

    deci acesti cookies perfecti mie nu prea mi`au iesit perfecti (cum zicea si iuliana, mi s`au topit exagerat…cred ca e prea mult unt in reteta asta)asa ca am corectat`o dupa cum stiam eu ca tre sa se simta (am mai adaugat faina si fulgi de ovaz) si i`am dres, dupa care, intr`adevar au fost f. buni. dar cam sarati:) nu stiu ce e in neregula cu reteta, poate ceva la cantitati? in orice caz, I`m sticking to my old recipe:)

  34. Mazilique says:

    darling, nu stiu ce sa-ti spun, really. i’m sticking to my recipe si sunt absolut incantata de rezultat, la fel ca si cei din jur :) but whatever works for you :*

  35. Andreea T says:

    Le-am facut. Din nou 2 thumbs up, dar de amorul artei hai sa comentez putin :)

    Am facut o serie, din jumatate de cantitate, dupa 24 de ore de stat la frigider (beton a iesit compozitia, la propriu, :) dar am lasat-o putin la cald si a fost ok)maine fac si restul sa cercetam :) diferenta. Am pus faina alba si faina pt paine integrala (alt fel n-avea fata), am pus si nuci (ihi) si-n rest am urmat cuminte reteta. A 2-a oara am sa pun ceva mai putin sare totusi, o simt bine, nu ma deranjeaza, insa ceva-ceva mai putina ar fi mai ok pt noi. Ce-i mai important este ca-i caut pe biscuitii astia de multa vreme, sa-i fac eu (sa fie asa chewy in interior)sa nu mai trebuiasca sa-i cumpar pt gustarile de la scoala ale zanei mele.
    Merci frumos pentru reteta Mazi. :)

  36. AppleTree says:

    In sfarsit !!! Am cautat si eu pe multe site-uri o reteta buna de chocolate chip cookies, dar cand am vazut in ce avalansa apareau la o simpla cautare aproape ca am dat bir cu fugitii. Ce bine ca am gasit-o pe cea testata de tine. Abia astept sa incerc si eu sa o fac :)

  37. Eliza says:

    ok i was gonna make these for my bff’s b-day, dar all the salt comments are freaking me out. ce se intampla daca reduc the salt to, say, one teaspoon?

    in privinta aromei de vanilie, what is it that you use, exactly? am vazut vanilla powder la carturesti. could that be it?

    si ultima ultima intrebare [i hope]: din experientele mele anterioare, ciocolata de menaj era o chestie sinistra cu gust de margarina si praf maroniu. Dar inteleg ca using tasty milk choc e out of the question. can you name a brand of ciocolata de menaj you recommend si please oh please locul unde se gaseste? i have bff + bday guests to impress, so grazie mille for any and all help, rockin blogstress!

  38. Mazilique says:

    poti pune doar o lingurita de sare, mai putin grunjoasa. eu una merg pe principiul verificat ca sarea scoate in evidenta aromele (sa incerci odata caramel cu sare. divin!) ma rog.. :))

    cat despre ciocolata, vezi ca au una la megaimage, brandul ala al dor (365/delhaize or smth). eu una n-am folosit niciodata ciocolata cu lapte, ci doar din aia neagra, pentru ca oricum toata chestia e fff dulce :P)

    extractul de vanilie e greu de gasit in .ro, cel mai simplu ar fi sa ti-l faci tu.. (dar dureaza vreo doua saptamani, o sa explic eu intr-un post at some point). pana atunci insa, inlocuieste cu esenta de vanilie – last restort – daca alta varianta nu gasesti :-/

    succes :*

  39. Eliza says:

    thanks a lot, vant din pupa again, yay! revin cu news on how it went. kisses + thanks for all the great recipes

  40. Ada says:

    Am emotii, am emotii! :-)) Am pus coca la frigider. Impropriu spus coca.. are atat de multa ciocolata!!
    Pentru ca nu sunt un mare fan ciocolata, am folosit jumatate ciocolata cu lapte, jumatate ciocolata alba – prima oara cand folosesc ciocolata de menaj si not bad at all!
    Am gustat coca.. e absolut delicioasa! Abia astept rezultatul final :-))

  41. Ada says:

    Dementa, dementa totala! :-)) aceste cookies au iesit bestiale! Au avut succes total! As manca non stop… si nu sunt singura cu astfel de reactie!
    Multumesc pentru reteta! Mi-am rasfatat familia! Si au fost gata incredibil de repede!

  42. Mazilique says:

    @ada – ma bucur tare! chocolete chip cookiez au fost o adevarata revelatie si pentru mine ;)

  43. Sophie says:

    De cand imi doresc o reteta buna de chocolate chip cookies!! Dar nu stiu care e faina de prajituri :) faina pt paine e cea alba, normala, nu? Help please.

  44. Mazilique says:

    @sophie – faina de prajituri… scrie pe ea. cred ca gasesti la megaimage. faina pentru paine e cea 650

  45. Sophie says:

    Multumesc. Eu nu sunt din Bucuresti, dar trebuie sa gasesc pe undeva. caut pana dau de ea :)

  46. Mazilique says:

    cauta marcile Grania si Dobrogea – din ce stiu, astea au faina pentru prajituri :)

  47. OrK says:

    In sfarsit o reteta adevarata de cookies. Abia astept sa o pun in aplicare.

    Faina de prajituri este ceau cu 3 nule (000 sau trinula – pentru cei din vestul tarii).

    Va pot sugera o reteta excelenta de extract de vanilie homemade. Doua pastai de vanilie (cu aroma divina) se taie in lung ca sa expui cat mai bine semintele si se scufunda cu capul inainte :) intr-o sticla de 250 de vodka simpla (fara arome). Dupa doua saptamani de pastrare la intuneric ai un extract de vanilie cum scrie la carte. Eu am transferat elixirul in alt flacon si am pus din nou vodka peste pastai. A doua tura a durat cam 4 saptamani, dar e la fel de aromata.

  48. Buun. Am salivat pe taste si am zis ca I can do it to…sa astept 36 de ore, ca de copt ma descurc.
    Trebe respectata reteta ca la Biblie. Eu m-am calicit la spatiu si le-am ingramadit in tava, s-au inmuiat la caldura si s-au unit intre ele intr-un mare biscuit. Cred ca si le-am copt un pic mai mult. Dar in the end..gustul.. yummi. Mi-e frica sa nu dau gata astazi marele biscuit!!

  49. Mazilique says:

    n-are ce sa fie asta rau ;)

  50. Eca says:

    Praful de copt il stingi cu lamaie sau il pui efectiv in compozitie? vreau sa fac si eu minunatiile astea de cookies ;))

  51. Mazilique says:

    @eca – nicio lamaie, nimic :)

  52. Eca says:

    Super! thank you!! acum ma apuc de aluat ;))

  53. Danielle says:

    In primul rand vreau sa te felicit pt. toate eforturile depuse in bucatarie, desi este evident ca nu exista decat placerea si pasiunea de a gati! Iti urmaresc blogul de ceva luni de zile si am incercat mai multe retete la care ti-am urmat instructiunile cu strictete fara nici o abatere sau strop de imaginatie adaugata de la mine. Pot spune ca si mancarurile si dulciurile au iesit mai mult decat perfecte. Inainte nu aveam nici cea mai mica intentie sa pun mana pe cratite, mixer si alte instrumente “de’ale gatitului”. Mentionez ca am aproape 17 ani. Cookie-urile au iesit mai mult decat delicioase ( bineinteles cu un mic ajutor dat de mama care, sincer, ma innebunit la cap sa o mai las si pe ea sa mai gateasca ceva) si fac tavi intregi si-i trimit fratelui meu la facultate (care are in mod evident si colegi de camin extrapofticiosi mai ales cand vine vorba de dulciurile facute de mine ( retetele tale, of course!) ). Inca o data FELICITARI! si mii de multumiri ca ne impartasesti cunostintele tale culinare. Cheers!

  54. Mazilique says:

    @danielle – ma bucur super tare! keep up the goos work ;)

  55. Anonymous says:

    Imi fac cu ochiul aceste prajiturele..si vreau sa le fac.. mai ales ca le-a vazut si prietenul meu si ma tot bate la cap cand ii fac. :)) momentan am in casa un fel de ciocolata…”cuvertura de cacao”. O fi buna asta? Ca n-as vrea sa dau gres, sa dezamagesc lumea.
    Alexandra

  56. Mazilique says:

    @alexandra – cu cat mai bune ingredientele folosite, cu atat mai bine. eu zic sa gusti ciocolata si sa vezi daca ti se pare ok :)

  57. Anonymous says:

    I-am facut! sunt foarte buni. cu siguranta o sa mai repet reteta. Cel mai fericit a fost prietenul meu…ma intreaba toata ziua daca ii mai fac. Multumesc mult, Mazi!:P pup
    Alexandra

  58. andreea says:

    Le-am facut azi dupa 24 de ore de stat la frigider… n-am mai avut rabdare ;)). Au iesit foarte bune, un pic crocante, dar ok. Cookie-urile mele preferate raman totusi alea “gumate”, am mancat in Londra si sunt heavenly! Uite aici o poza facuta minunatiilor http://grab.by/aJ06
    Merci de reteta! O bag in jurnalul de retete :)
    Aaaaa si intrebare: cate zile pot tine aliajul de cookies la frigider? ca mi-a mai ramas un pic.

  59. Mazilique says:

    @andreea – daca scoti the cookiez din cuptor cat sunt inca moi si le lasi sa se raceasca pe wire rack, ele se vor intari si vor si crocante pe exterior si moi pe interior.

    unde la londra, ca vreau sa incerc si eu!

    mai bine congelezi aluatul..

  60. andreea says:

    In Londra in mai multe locuri am vazut: shopping center-urile mari au deobicei la parter o “pravalie” de asta, in gara Victoria, iar poza aia e facuta in gara din Brighton. Trebuie neaparat incercate.
    Merci, chiar nu ma gandisem la congelator :)

  61. Monica says:

    Delicioase :)Tocmai ce am scos prima tava din cuptor si sunt minunate. Am mai avut o tentativa (ratata de altfel) de oatmeal cookies care m-a facut sa cred ca cookie-urile sunt dificile…dar reteta asta ma face sa ma razgandesc :)

  62. Anonymous says:

    Draga Mazi, poti pune si echivalentulul in cups??
    nu am cantar de bucatarie, in schimb am masurile pt cups!:)plsplspls!Ani.

  63. natalie says:

    Pff, nu stiam ca faina de paine e aia tip 650 asa ca am amestecat doua marci diferite de 000. Am fost dusa in eroare si de faptul ca pe una scria “special pt prajituri”…sper sa iasa ceva…aluatul a iesit destul de tare (m-am chinuit sa mai amestec si ciocolata). Joi ies din frigider si trec la cuptor!

  64. o sa fie ok, doar ca o sa te chinui putin sa faci bilutele din aluat :p

  65. Anonymous says:

    Help pls! Ma apuc si eu de facut minunatiile acestea, insa as vrea sa te intreb doua chestii: Cate batoane (fiole) de esenta de vanilie sa agaug la compozitie in cazul in care nu fac rost de extract? si in ce recipient crezi ca se pot pastra cel mai bine, am nevoie sa le transport cateva zile (dintr-o tara in alta) si nu as vrea sa capete un aspect/consistenta dubios,oasa… hmh caserole ar fi ok? Te pup & keep up the good work!

  66. @anonim – pune o fiola si transporta-le in caserole :-)

  67. roxanag21 says:

    Ai o reteta de cookies sau banana bread fara gluten care sa dea macar rezultate comparabile? Thx

  68. sorry, n-am experimentat pana acum cu gluten-free

  69. Ana says:

    Am facut azi, sunt grozavi! merci pentru reteta <3 Martisoreala placuta!

  70. violeta says:

    Buna, in reteta apare “245 grame de faina pentru paine” de 2 ori, e o greseala? O sa le incerc si eu pentru ziua fetitei, o sa le duc la scoala. multumesc mult.

    • Cristina Mazilu says:

      greeala de editare atunci cand am trecut siteul de pe o platforma pe alta. am reparat :-) merci ca mi-ai zis

  71. Elena says:

    Mulți ani și multe tăvi mai târziu… Any new tricks? Dacă mă iau după poza de pe instagram, perfection is at its best și vreau și eu să încerc să te copiez weekend-ul ăsta…
    1. Ai schimbat vreun pic instrucțiunile de mai sus?
    2. Wtf, încă nu găsesc nenorocirea aia de extract, farmacii, plafaruri, nimic… So, please, share your source
    Baftă multă în continuare, you are an inspiration for all of us care n-avem curaj să punem mâna să f**em sistemul și să facem ce ne place!

  72. Mada says:

    Stiu ca e vechi postul …da ce sa fac acu…m a gasit si pe mine sa le fac (as we speak ) si tot frec la unt cu zahar si tot nu se dizolva …trebuie dizolvat complet zaharul si apoi adaug ingredintele uscate…?

Raspunde la alina
Follow on Instagram