Carbonnades à la flamande – Vita cu ceapa, in sos de bere
23 Mar 2010, Cristina Mazilu
Tot din cartea magica a Juliei Child (o fi subiectul overrated, da’ nu e degeaba), am gatit un alt fel de mancare pe care nu pot sa-l pronunt corect, dar pe care-l mananc de parca ar fi our national pride dish.
Carbonnades à la flamande nu e chiar french, e de fapt un fel de mancare belgian – mai pe romaneste: o tocana de vita cu ceapa, fiarta in bere si aromata cu cimbru si dafin.
Acestea fiind zise, ne trebuie:
1,3-1,4 kg carne de vita taiata cubulete
3 linguri de ulei
600g de ceapa taiata solzisori (nu prea mari, ca sa se mai inteleaga ceva din ei..)
4 catei de usturoi tocati marunt (eu intotdeauna folosesc mai mult, da’ eu exagerez :))
240ml supa de vita (folositi cuburi knorr/maggi, I won’t judge :p)
700ml bere neagra (a mers si cu bere blonda, dar si-a mai pierdut din aroma specifica..)
2 linguri de zahar brun
6 fire de patrunjel
1 frunza de dafin
jumatate de lingura de cimbru uscat
1 lingura si jumatate de amidon, amestecat cu 2 linguri de otet de vin alb
Se incinge cuptorul. Carnea taiata cubulete se usuca cu servetele de hartie si se rumeneste intr-o tigaie cu ulei incins, apoi se pune de-o parte. In uleiul ramas se prajeste ceapa vreo 10 minute, pana capata culoare. Se ia de pe foc, se amesteca cu usturoi, sare si piper.
Intr-o oala se pune jumatate din carne si se acopera cu jumatate din ceapa, apoi se mai trage un strat din restul carne si restul de ceapa.
Se toarna deasupra supa de vita fierbinte & berea
si se adauga zaharul brun, patrunjelul, cimbrul si frunza de dafin.
Se pune oala inapoi pe aragaz si se aduce la punctul de fierbere.
Se pune apoi capac si se da la cuptor la foc mic, vreo 2 ore si jumatate, pana ce carnea e frageda de-o rupi cu furculita.
Atunci se scurge sosul rezultat (care inca nu e prea legat) intr-o cratita mai mica. Se adauga amestecul de amidon si otet si se omogenizeaza, apoi se lasa la fiert vreo 3-4 minute. Daca mai e nevoie, se mai adauga sare si piper.
Pentru ca asta e un fel de mancare in care aromele sunt mai puternice dupa ce au avut timp sa se intrepatrunda, poate fi facut si din timp – va fi mai bun a doua zi. Cand te hotarasti totusi sa-l mananci, se pune oala fie in cuptor, fie pe aragaz si se mai lasa la fiert 4-5 minute, pana se incalzeste bine. Cartofi fierti, cu patrunjel si unt, merg foarte bine langa :) 
imi place cum suna,trecem pe lista de asteptare!
Am facut-o si eu mai demult. Excelenta. Intr-adevar, mai buna a2a zi.
fii atenta ce-am citit, like 10 minutes before hitting your post
http://www.weareneverfull.com/carbonnade-a-la-flamande-beer-the-new-hangover-cure/
cica, the trick este sa adaugi biscuiti de ghimbir unsi cu mustar in sos… se gasesc la ikea ;)
@dan – aaahahaha, ce tare!
hahaha, eu cred ca actually the trick e sa mai bei o bere sau o vodca mica inainte de carbonnade :))
Si eu am facut mai demult. E foarte buna. In loc de amidon am folosit pesmet. Asa am primit-o de la cineva. In alta parte am vazut ca folosesc turta dulce.
Am facut si eu ceva asemanator dar putin mai parfumat. Poti incerca daca viitoare, ca sa variezi – bine poate nu se va mai numi 100% Carbonnade flamande – sa adaugi niste sos Worchestershire, vreo 2 cuisoare si jumatate de baton de scortisoara, plus Guinness sau Leffe neaparat:).
Interesanta reteta, ceva cu carne de pui se gaseste in respectiva carte?
sigur ca se gaseste. dar carnea de vita ce are? :-/
Eu nu prea pricep ce-i cu cantitatea aia de zahăr. E musai? Întreb pentru că am mai găsit tot felul de minuni de rețete și de fiecare dată am scos zahărul :-s
nu e musai, dar e retzeta traditionala si chiar n-ai ce pierde :) eu zic sa incerci, don’t worry, nu se face dulce. zaharul brun nu e asa sweet, dar ajuta la aroma de caramel ;)
cum ar zice flamandul..”echt lekker”!! o sa incerc curand…cu bere din aia de la mama lor…de flamanzi