Tarta cu lamaie

06 Apr 2010, Cristina Mazilu

A trecut un an (11 luni, to be exact) de cand am facut-o prima data si nu am suflat nicio vorba despre asta. How much of a lazy ass am I?! Well…

But enough about me – vorbeam despre tarta. Daca cumva ati strambat din nas la ideea de acritura, sunteti pe un drum gresit. Adevarul e ca nici eu nu aveam incredere cand am incercat-o prima data, si am facut-o mai mult de dragul experimentului. Dar apoi a urcat in clasament si acum e una dintre prajiturile preferate ale prietenilor mei (Cookie, ai legatura :P)
Aluatul se face asa cum am stabilit intr-un post anterior. Cat timp tarta sta in cuptor (cu boabele de fasole cu tot :p), ne ocupam de umplutura.

Ingrediente
125ml suc de lamaie (sau lime, daca preferi aroma)
coaja rasa de la lamaie
100g zahar
85g unt taiat bucatele
2 oua mari
2 galbenusuri
Intr-o craticioara se amesteca sucul si coaja de lamaie, zaharul si untul si se pune pe foc mic.
Intr-un castronel se bat impreuna ouale cu galbenusurile.
Cand untul s-a topit si s-a amestecat cu restul ingredientelor, toarna putin din mixtura in castronelul cu oua si amesteca bine (asta ca sa se incalzeasca ouale). Apoi toarna ouale cu totul in cratita, amestecand constant pe foc mic, pana ce compozitia se ingroasa si aproape ca face bulbuci pe margini.
Intre timp forma de tarta s-a copt, asa ca toarna compozitia in aceasta, cu grija (se poate folosi o spatula de cauciuc). Inca zece minute la cuptor, ca sa se aseze, si tarta e gata. Las-o sa se raceasca putin inainte sa o mananci :)
Iar daca ti-a ramas mai mult compozitie (lemon curd se cheama), poti sa o tii intr-un borcan, in frigider sau sa-l mananci pe paine prajita, biscuiti, croisante etc :)
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (42)
  1. Zuzu says:

    Arata fenomenal!!

    si la cate eclere si chocolate chip cookies am mancat, sincer, as manca chiar si o tarta acra acum
    :)))))

    PS- n-am mai scris la postul potrivit caci ma gandesc ca vezi mai greu commenturile acolo, insa am o intrebare: la cookies ai stins cumva praful de copt sau bicarbonatul?
    in final, unii prea tari, iar altii absolut fenomenali, singura lor problema e usorul iz de praf de copt si nu stiu de ce.
    ma intrebam daca e ok sa fie stins inainte sau e alta explicatie…
    am pus exact cat scria, nu mai mult
    thanks

  2. Zuzu says:

    PS2 :P
    Ai facut vreodata macarons acasa?
    E greu?
    Le-am vazut iar azi pe facebook si mi-e o poooofta :D:D

  3. cookie says:

    dragilor, asta-i cea mai buna prajitura ever, credeti-ma! nu o sa ma satur niciodata de amestecul ala genial si cremos si usor acid de unt cu zeama de lamaie! fabulous, simply so! mai putin atunci cand cineva uita sa puna zahar(bursucu si gabi stiu despre ce vorbesc:))) deci da!

  4. Mihaela says:

    Multumesc:)o asteptam si a fost o supriza placuta sa o gasesc cand ajung acasa:)dupa cum ai promis a fost urmatoarea reteta pe care ai postat-o:)Abia astept sa purced la treaba.Thanks de mii de ori:)

  5. Mazilique says:

    @zuzu – tarta sa sa stii ca nu e acra, e doar foarte racoroasa :x
    cat despre CCC, nu am stins nimic. totul e facut ca in retzeta de pe blog :p cred ca consistenta cokiez-urilor a depins de timpul petrecut in cuptor.
    macarons am facut o singura data, a fost epic fail, da’ mai incerc :p

    @cookie stieeee :x

    @mihaela – macar atat pot sa fac – sa ma tin de cuvant – avand in vedere cat de rar postez :-/ hugz

  6. Doris says:

    incerc, incerc..tot ce-am incercat din retetele tale mi-a iesit :)..aseara am facut Tarta de cafea cu portocale, cardamon si migdale a Violetei..a fost un succes, asa ca this weekend..lemon tart it is :)

  7. Zazuza says:

    ah, ce bine! multumim!

  8. denise says:

    ce bine arata, o sa incerc si eu :p

  9. Anonymous says:

    Daca nu am forma de tarta :( in ce as putea sa fac?Oare ar merge in forme de aluminiu pt briose ?:)) mersi mult, Cristina

  10. Mazilique says:

    @anonim – in ultima instanta, poti incerca sa coci tarta si intr-o tava de alt tip..

  11. joeindianu says:

    Editor’n’chief huh? E un fel de doi in unu,nu? Well, meriti. Faine bloage, faine comm si faine mancaruri, dar totusi unde se duce mancarea aia? Do you give to the needy(clearing throat pointing finger toward self)? Anyway, keep up the good work. :)

  12. Mazilique says:

    @joeindianu – e de fapt un fel de sapte-n unu’ :p multumesc de aprecieri. cat despre mancare – cea de pe blogul asta e facuta de mine, la mine acasa, si de cele mai multe ori aici ramane, plus pe la ceva prieteni. dar cu varii ocazii mai ajunge si pe la pofticiosi :p

  13. Ciufu says:

    Ok I did it! Am facut faimoasa tarta. Ce sa zic parerile sunt impartite. Cei carora le plac mancarurile si mai acrisoare( printre care si eu) au dat un thumbs up, ceilalti thumbs down.
    Recomand celor care nu se asteapta sa fie si foarte dulce ( ca doar e cu lamaie dooooh).
    All in all mie imi place:D

  14. Ada says:

    Maaaaama, ce buna este! Wow, mi-a placut foarte mult! A iesit mai inchisa la culoare decat a ta dar sigur e din cauza zaharului brun! Yummy!

  15. Joe says:

    Ma declar pofticios then.. :)

  16. Mada says:

    Brilliant!Chiar mi-a iesit,un pic mai inchisa la culoare dar…yumyyyyy!Merci mult de reteta.A fost prima mea tarta si era si cadou pentru cineva drag dar,spre stupoarea mea,chiar mi-a iesit!Thanks , Mazi! :)

  17. Dida says:

    Am stiut de cand am gustat lemon crud-ul ca va fi excelenta.:) Eu mai completasem cu putina faina pentru ca nu reuseam sa intind aluatul in tava. Si a iesit o idee cam tare, oare din cauza fainii sau am lasat aluatul prea mult in cuptor?(vreo 20 min, dupa 15 mi s-a parut ca nu e copt suficient). Oricum, si asa rumenita putin, e buna buna buna. *Era, pentru ca s-a dus. :)

  18. Bogdan says:

    Hey Mazilic,

    Ma bate gandul sa incerc reteta. Insa in alte reteta, am vazut ca se face si cu smantana. Tu de ce n-ai adaugat?

  19. Mazilique says:

    @bogdan – pai sunt diverse retete. am facut si varianta cu smantana – aceea e mai mild, asta cu lemon curd e mai zingy :) poti sa le incerci pe amandoua, ca sa vezi diferenta :D

  20. Bogdan says:

    Am gasit atatea variante incat nu stiu pe care sa o aleg. Tind spre cea cu smantana, care nu-ti face gura punga. Ai cumva versiunea asta a retetei transcrisa pe undeva?

    Multam

  21. Mazilique says:

    @bogdan – eu am mai facut-o pe cea a lui Gordon http://www.bbcgoodfood.com/recipes/7584/gordon-ramsays-lemon-tart

    dar sa stii ca asta pe care am transcris-o aici mi-a placut mai mult :p

  22. Bogdan says:

    Atunci merg pe mana ta. Si pe varianta mai putin grasa. Wish me luck :)

  23. Mazilique says:

    keepin’ my fingers crossed :)

  24. Bogdan says:

    Mi-a iesit intr-un final, dar putin prea acra pentru gusturile noastre. Avea si o textura uleioasa… banuiesc ca de la unt.

    Data viitoare o incerc pe cea cu smantana.

    Tchuss

  25. Ana says:

    Mazi draga I’m going for it tomorrow…just 1 question…cand spui 2 oua si doua galbenusuri…inseamna ca de fapt avem 4 galbenusuri sau la 2 albusuri si 2 galbenusuri te referi?

  26. Mazilique says:

    in total 4 galbenusuri si 2 albusuri?? :D

  27. Anonymous says:

    lemon curd, i love lemon curd :P mercic pentru reteta e absolut geniala !

  28. zana zorilor says:

    am executat-o, a iesit grozav. prin urmare azi recidivez la cererea partenerului iubit:)
    cin cin!

  29. Calianu says:

    Buna Mazi.
    Spuneai intr-un post de un aluat de biscuiti pentru aceasta tarta.
    Am cautat insa nu gasesc retetea acestui aluat.
    Ma poti ajuta?

    Multumesc

  30. Mazilique says:

    @calianu – un pachet de biscuiti mixati cu putin unt, pana arata ca nisipu’ lipicios :)) atat. ca aluatul de cheesecake. fix acelasi lucru :)

  31. lm says:

    Buna, stii cumva de ce nu mai putem vedea nici o imagine pe blogul tau – or is it just me???

  32. Mazilique says:

    e o problema cu hostingul, sper sa rezolv maine/pana maine :-s

  33. Anonymous says:

    incredibila! o ador! mercic mult!

  34. Alina says:

    Am incercat-o si eu ieri si este foooarte buna.
    Dupa gustul meu este perfecta desi niste prieteni mai carcotasi mi-au spus ca este putin cam acra. Asa ca m-am gandit sa o incerc in varianta portocala sau portocala si lamaie ca sa ii multumesc si pe ei.
    Ai incercat-o in varianta portocala?

  35. Mazilique says:

    am incercat si portocala, da’ mi s-a parut cam gretzos :p

  36. andreea says:

    Am facut azi tarta cu lamaie :D. A iesit foarte fain, un pic acruta, dar asta-i numa’ bine – nu mananci mult si mai ramane si altora ;) Am pus la frigider aliajul pentru chocolate chip cookies, abia astept sa vad ce-o sa iasa, eu aveam alta reteta care iesea foarte ok, dar sunt curioasa de felul meu :)

  37. ioana says:

    Vaaaii de cand n-am mai mancat tarta de lamaie… tin minte ca facea mama.. am sa incerc si sa vad ce iese:))

  38. gloria says:

    Totusi daca mi se pare prea acra as putea sa maresc cantitatea de zahar, dar intrebarea este cu cat…Iar pentru o barianta cu portocala cat zahar ai recomanda? Thanks!

  39. Liana says:

    Hello! Short question: “coaja rasa de la lamaie” inseamna de la o lamaie sau de la toate cele din care a rezultat 125 ml suc de lamaie? :D

Raspunde la Joe
Follow on Instagram