Cămara bine “utilata”

22 Jul 2010, Cristina Mazilu

PhotobucketIntr-o zi am constatat cu stupoare ca am sapte feluri de otet – S-A-P-T-E (7!). Acum un an si jumatate nici nu stiam ca exista atata sortimente, iar acum ma bucur ca nu trebuie sa ma dau de trei ori peste cap ori de cate ori imi vine sa fac vreo reteta si constat ca nu am ingredientele care-mi trebuie.

Daca dulapul/ camara/ raftul din bucatarie sunt bine “utilate” cu tot felul de bunatati care rezista in timp, poti sa te bucuri mai mult de fructele si legumele proaspete si de sezon sau sa incerci retete noi fara sa fie nevoie sa scormonesti dupa toate ingredientele. Plus ca e mai economic (did I just type that?! :)
Photobucket
Eu mi-am mobilat “camara” (care de fapt sunt niste rafturi, cosuri si sertare) cu urmatoarele:
  • anghinare la conserva
  • ansoa
  • ardei uscati
  • capere
  • castraveti murati in saramura
  • ciocolata neagra, pentru tot felul de prajituri
  • ciuperci uscate (hribi & such)
  • cuscus
  • dulceata de tot felu’
  • faina – alba, de prajituri, integrala, de paine etc
  • ketuchup (Heinz with my name on it, ofc)
  • linte
  • malai
  • masline la conserva
  • miere
  • mustar iute, cu hean, integral, de Dijon
  • naut la conserva
  • otet – basamic, de vin alb, de mere, de vin rosu (Jerez), japonez etc
  • orez – normal, de risotto, de paella, basmati, de sushi (stiu, am exagerat)
  • paste – spagheti, linguini, pene, fusili etc
  • paste de orez
  • pasta de masline
  • praf de copt
  • rosii – la conserva intregi, cuburi, piure
  • rosii uscate la soare
  • sardine la conserva
  • sos de soia
  • ton la conserva
  • ulei de masline extravirgin (plus ulei aromat cu busuioc, mandarine, menta, de la Oliviers&Co :p)
  • ulei de susan
  • vin pentru gatit – alb si rosu
  • zahar – normal, fin, brun, pudra
Desigur, mai exista lista pentru raftul cu condimente si lista pentru “cofetareala”, dar despre asta intr-un episod urmator :)
Voua ce nu va lipseste din “cămara”? Sa stiu sa trec si pe lista mea, sigur o sa am nevoie at some point :p
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (42)
  1. jollyca says:

    Naut la conserva si pasta de susan. Pot sa ingineresc un humus in maxim 10 minute ;)
    Nu inteleg conceptul “vin pentru gatit”… Eu pun la gatit acelasi vin pe care-l beau, e ceva ce-am invatat dintr-o revista de la un nene cu barbuta :D.
    “Rosii uscate la soare” – de unde? cat de bune sunt?! Eu in curand incep sa le fac “in house” ca alea din magazin nu-mi plac.

  2. Schumitza says:

    eu mai am asa:
    gris
    pesmet
    compoturi de fructe de casa
    taitei sau alte chestii de supa
    ceapa rosie
    ceapa alba
    usturoi

  3. Mazilique says:

    @jollyca – vinul pe care il folosesc pentru gatit nu e intotdeauna cel pe care-l beau – de exemplu nu pun o sticla de 50 de lei la o friptura, ci folosesc ceva good, but cheaper :p
    rosiile uscate la soare le cumpar din delicaterii sau de la arabi, dar vada imi mai fac si eu “in house” – insa nu ma tin, pentru ca le mananc imediat :))

    @schumitza – mercic

  4. Ana Iordan says:

    super articolul…chiar ma gandeam de unde sa incep cu bucataria…sunt in cautare de casa noua si aici nu m-a mai interesat asa tare bucatareala…abia astept partea de condimente si cofetarie :D

  5. cookie says:

    looks lovely:D foarte greek-style asa… mie din camara nu-mi lipsesc niciodata cinci-sase varietati de paste (lungi,scurte, integrale… you name it:)

  6. Mazilique says:

    @ana iordan – multumesc. vin si celalalte :)
    @cookie – hehehe, clar nu lipsesc :p

  7. Schumitza says:

    ah, si nu stiu daca se pune neaparat la partea de camara dar mie din frigider nu-mi lipsesc niciodata conservele de ton (pentru ca-mi plac reci ca altfel se pot tine si in camara :D) si uneori si alte tipuri de peste

  8. Flor says:

    Pai…sa vedem:
    -piper negru , alb, verde
    oregano, busuioc,cimbru,rozmarin,menta
    -ardei iuti cruzi si murati,pasta de ardei iute , facuta de un vecin, iuţică, cum ii spune el
    -tot felul de paste, fidelute, inclusiv de la Dragonuţ rosu (Mazi stie de ele precis)
    -bulioane si rosii in toate tipurile
    -chimen,susan,anason – e minunat chec cu anason, oau….are o culoare si un gust-
    -marar uscat
    -conservarie, inclusiv peste
    Nu am ciuperci uscate, nu stiu de unde sa le iau, si şofran, de unde sa-l procur.

  9. Mazilique says:

    @schumitza – conserve de peste, good point
    @flor – pai condimentele le-am lasat pentru episodul urmator :p ciuperci uscate am luat de la dragonul rosu si de prin hypermarketuri (plus un batch de hribi primit cadoo de la florin :p) si sofran de la Oliviers&Co

  10. teo says:

    mazi, daca ai timp, pls posteaza si un rezumat cu ustensile necesare pt cookin’:) mersi anticipat

  11. Flor says:

    A….si stafide si smochine. Fac un vin de smochine, o minune, lasat la macerat 6 saptamani, zici că e de la taica popa de la împărtăşanie….
    De cucoane, bun, bun….
    O merge la fripturi si alte alea ce cer vin?

  12. Mazilique says:

    @teo – e pe to do (post) list ;)
    @flor – eu zic ca merge claaaar!

  13. Flor says:

    Sorry pt condimente….m-a luat tasta pe dinainte…
    Mersi pt.ciupercute si sofran.

  14. VertAnge says:

    Zacusca si fasole verde la borcan pusa de mama :)

  15. VisUrat says:

    Eu nu stiu ce-mi lipseste, dar iti pot spune ce am:

    – anason stelat
    – anason normal
    – chimen
    – piper verde, rosu, negru, alb, lung, dulce, sishuan (toate in variantele boabe si macinat)
    – piper verde si rosu proaspat (am facut rost de el datorita lui Adi Hadean)
    – oregano (proaspat si uscat)
    – busuioc (proaspat si uscat)
    – menta (proaspata si uscata)
    – coriandru (proaspat, uscat si boabe)
    – rozmarin (proaspat si uscat)
    – cimbru (proaspat si uscat)
    – cimbrisor (proaspat si uscat)
    – salvie (proaspata si uscata)
    – maghiran (doar uscat)
    – nucsoara (macinata si boabe)
    – tarhon (proaspat si uscat)
    – patrunjel (proaspat si uscat)
    – lamaita (proaspata si uscata)
    – mustar boabe maro
    – mustar boabe galben
    – curry frunze si praf
    – chili proaspat, fulgi si praf
    – usturoi uscat (nu praf cu gust de usturoi)
    – ceapa verde uscata
    – sofran
    – cardamon negru si verde – boabe
    – migdale (uscate si macinate)
    – curcuma praf
    – leustean (proaspat si uscat)
    – cuisoare
    – telina (frunze, tulpina, radacina, uscata, proaspata)
    – ghimbir (proaspat si uscat)
    – marar (proaspat si uscat)
    – sare din Himalaya (sare pura, veche de 250 de milioane de ani, neprocesata)
    – garam masala
    – wasabi (praf)
    – pastai de vanilie
    – zahar vanilat
    – zahar brun
    – zahar din trestie de zahar
    – dafin (proaspat si uscat)
    – ienibahar (boabe)
    – taitei de orez
    – orez boabe toate tipurile
    – sos de soia
    – ulei de susan
    – ulei de masline
    – ulei de porumb
    – ulei de floarea soarelui
    – ulei cu chili, ardei iute si piper
    – tahini
    – unt de arahide
    – sos de banane
    – pasata
    – suc de rosii
    – bulion
    – capere

    si cred ca mai am o gramada… cred ca o sa-mi fac timp sa le pozez pe toate si sa scriu un articol cu ce ingrediente am eu in camara :)

    ar fi mai simplu asa. :P

  16. Mazilique says:

    @vis urat – of, stai ca ajungem si la condimente ;)
    de ce nu wasabi pasta?
    sos de banane? tell me more :)

  17. d-na mama says:

    @flor – unde e reteta de chec cu anason si vinul de smochine? suna tentant…

  18. Flor says:

    Vezi, Mazi, daca eu am luat-o inainte cu condimentele, ne-a zapacit intr-un mod super Visurat cu lista minunata- bravo lui-

    Ce este pasata?

  19. Flor says:

    D-na mama, le are my dearest mother in minunatul ei caiet cu retete, ti le zic, daca le vrei.

  20. Mazilique says:

    @flor – vrem, vrem!

  21. VisUrat says:

    @Mazilique: am si wasabi pasta, cum spuneam am multe de care am uitat (n-am pus oteturile, pastele, vinurile etc.)
    Pasta de banane am luat-o (de fapt a luat-o Denisa, nevasta-mea) din Austria cand am fost ultima data. E o chestie destul de interesanta, are si ceva rosii in ea, si ceva iuteala (daca as sti germana as traduce reteta) dar se potriveste foarte bine la mancarurile care implica niste cartofi (nu conteaza in ce stare: fierti, prajiti).

    Oricum, lista completa o voi pune pe blog in aceasta seara, impreuna cu pozele aferente. :)

  22. Flor says:

    @Mazi si D-na mama, un pic de rabdare,please, sunt la job inca – pfuuiiii- si maine pun retetele…. intr-un comentariu, cu ingaduinta lui Mazi. Eu nu am blog…so….
    O sa va placa….checuletul este verde de rata, de la anason si miroooaaaase….divin…
    E groaznic de cald afara….

  23. Mazilique says:

    @flor – uf, hai ca asteptam :p

  24. Flor says:

    O.K.
    O dupa amiaza mai putin calda. Pa,pa

  25. daciana sarbu says:

    Gatesc mult,dar doar in vacanta. E foarte utila lista pentru ca mereu imi lipseste cate ceva. Te-am descoperit acum si te felicit!

  26. lenebarbie says:

    eu mai propun urmatoarele: tamari, tabasco, ulei de susan, seminte de canepa si susan, applesauce, guacamole, sos tandoori…

  27. Mazilique says:

    @daciana – multumesc & have fun pe aici

    @lenebarbie – tabasco, ulei de susan, seminte de canepa si susan – checked! guacamole gata facut – never! :p

  28. Anonymous says:

    Ce frumos si vesel arata! Eu adun condimente de tot felul si arome pentru copt. Dar, in afara de asta, acum nu mai am nimic, nimic, pentru ca intru la regim :(( si nu vreau sa fiu tentata sa pun de-o tava de prajituri la miezul noptii, cum s-a mai intamplat.

  29. Mazilique says:

    @anonim – si eu am intrat pe light & healthy, dar un motiv perfect ca sa folosesc lotz of condimente ;)

  30. ducky says:

    Eu folosesc cu succes ulei de masline condimentat cu ardei iuti si ulei de masline quattro pepi, cu patru tipuri de piper.
    Am si multe tipuri de seminte (floarea soarelui, dovleac, mac, in, etc) pentru a face paini cat mai variate

  31. Amalia says:

    Mazi mi-as dori si eu o camara ca si a ta :)) Te pup si o vara frumoasa , felicitari pentru fotografii !

  32. Flor says:

    Mazi, retetele promise.
    @. Chec cu anason.
    3 oua,50 gr unt, 225 zahar pudra, 125 gr lapte, 225 faina, praf copt, 1 lingurita anason macinat fin. Cred ca reteta este dintr-o carte veche de bucate, oricum mame il face de cand aveam eu 10 ani…
    Retetea este pt un chec.Daca vreti doua, dublati. Untul frecat spuma + zaharul+galbenusurile adaugate unul cate unul.Dupa ce inglobeaza untul galbenusurile si zaharul, se pune lingurita de anason pisat, apoi alternezi cu lapte si faina- in faina pui praful de copt-, amestecand intruna .
    Dupa ce s-a inglobat, se pun albasurile batute spuma, bat adica.
    Se pune compozitia in tava de silicon/teflon/ pe h.de copt sau unsa forma cu unt.
    Daca este anason stelat, poate fi mai aromat.Nu stiu, mame mereu il face cu anason simplu.

    Vin smochine/stafide
    4 role smochine sau cam 1 kg smochine din pom, 2 kg zahar,6 l apa,3 lamai. Drojdie facultativ.Eu nu pun.
    Smochinele trebuie maruntite si puse in borcan mare, .
    Zaharul pus in 3 l de apa + sucul de la 1 lamaie se fierb.Se pun peste 3 l apa rece. Cei 6 l se pun peste smochine impreuna cu 100 ml suc de lamaie- de la restul de lamai- Se pune si coaja de lamaie, + drojdia in borcan.Daca vreti cu drojdie.
    Drojdia o face sa fermenteze, eu nu pun pt ca, capata gust de doaga de butoi….fermenteaza numai de la dulceata de la smochine/stafide.
    6 saptamani, va uitati la borcan- din ala mare de sticla, in care se pun muraturi- si in fiecare zi amestecati cu o lingura de lemn continutul.Dupa 3 saptamani incepe deja sa se decanteze.
    Daca vreti de stafide, inlocuiti smochinele cu stafidele . E mai putin aromat.
    Sper sa va iasa si sa va placa.Sunt naturale, oricum.

  33. d-na mama says:

    @Flor – multumesc mult pt retete. Azi sper sa am timp sa fac checul cu anason, vinul mai asteapta un pic, ca nu-i graba. Sa ai un w/e frumos si racoros!

  34. Flor says:

    Cu multa placere.Nu e o reteta spectaculoasa de chec, este foarte veche, chiar radeam aseara, rasfoind caietul cu retete, semana cu manuscrisele din muzee, cu file ingalbenite .
    WK placut si voua si asteptam sectiunea condimente si cofetareala, Mazi.
    A nice day.

  35. Rox says:

    Conserve de porumb, fasole, tortilla chips (toate astea pentru nachos), pesto (cumparat, ca eu inca n-am robot), borcane de arde iute, borcane de ulei de masline cu feta, masline, condimente. Borcanele de uleiuri aromatice (cu usturoi, rozmarin, ardei iuti, oregano si busuoic). Diverse sosuri (soia, de ardei iuti, sosuri de rosii cu diverse condimente, sos de rosii cu mult usturoi), dulceata de ceapa si dulceata de ardei iuti (home-made)

  36. Anonymous says:

    la mine camara este in plin proces de costrctie :)) Are si jamie in carti cateva liste utile. cert este ca niciodat nu-mi lipsesc lamaile si usturoiul :)
    cred ca ar fi foarte utile si marcile folosite, mai ales la sosuri si eventual de unde pot fi achizitionate.
    multumim pt retete si sfaturi :)

  37. Anonymous says:

    Hahaha. Eu am toate felurile de seminte/alune, crutoane, cateva feluri de fructe uscate, noddlesi uscati, siorice iti trece prin minte ca poti sa pui in salate. Unde locuiesc, salata e un fel de mancare, nu doar o garnitura si pun in ea tot felul de seminte, alune, biscuiti, fructe uscate, care inseamna proteine si folosesc dressing italienesc sau old greek(sotzului ii place Thousand Island)

  38. Anonymous says:

    Teryaky sos e life saver. Il folosesc la orice, de la prajit carnea la legume inghetate.

  39. Iulian says:

    Eu mai am prin camara:
    – ulei de arahide, sos de stridii, sos de peste, otet de orez, germeni de fasole si creson in stare uscata (pun la incoltit la nevoie, cu putina anticipare :) )
    – bors acru, suc de rosii si magiun facute de mama
    – naut uscat, faina de naut (gram flour), faina de orez, seminte de pin, mac
    – hasme si usturoi din gradina bunicii, ghimbir (pudra si proaspat)
    – rosii uscate in ulei de masline, porumb la conserva
    – concentrat de supa de legume bio (pentru urgente), usturoi granulat (tot pentru urgente)
    – drojdie uscata, amidon de porumb, bicarbonat de sodiu, piine uscata (pentru piftele)
    – palarii de ciuperci culese de tata din padure am avut si eu in congelator pina azi dimineata, cind le-am facut pane pe toate si le-am luat la lucru :D

    M-am abtinut sa spun despre condimente si ierburi aromatice (uscate sau in ghivece)… :D

  40. Iulian says:

    @Rox: dulceata de ardei iuti? Sounds wicked…
    Ce multe feluri de gemuri si dulceturi am facut cu ai mei acasa de-a lungul timpului… Dintre cele mai “exotice”: de coacaze, zmeura, mure, fragi, afine, dovlecei, trandafir, gogonele, struguri.

  41. Cristi says:

    Mazi, te felicit pentru acest post, este adorabil, absolut delicios. Yummy!

    Eu pot sa spun ca in camara mai am doar 2 plante, canepa de apartament si abia astept sa fac un baton milky way din ele.

    Iata reteta in cazul in care vrei sa experimentezi ceva nou, merge foarte bine cu muffins sau biscotti.

    Ingrediente:
    * 2 linguri cu varf de frunze din zona bobocilor, uscate
    * 500 grame de lapte integral. (nedegresat)
    Frunzulitele de canepa bine uscate se macina pana ajung pudra. Se amesteca cu laptele. Amestecul se fierbe la foc mic sau in sistemul Bain-Marie timp de cel putin 2 ore.(masurate din momentul in care amestecul de lapte si frunze incepe sa fiarba). Pentru cantitati mari se poate fierbe si 6 ore. Doza este in jur de un sfert de ceasca, dar variaza foarte mult in functie de calitatea frunzelor si cea a laptelui.
    Ceea ce ramane neconsumat se poate pastra in frigider cateva zile sau mai mult timp in congelator.

    Succes!

  42. Anonymous says:

    Articolul sounds awesome!Tone de goodies, ma inspira la un session de cooking, cred ca de hribi&such, sunt preferatii mei din Univers!

Raspunde la Iulian
Follow on Instagram