Cum sa identifici un restaurant prost

09 Jul 2010, Cristina Mazilu
Mai ales atunci cand pleci din raza ta de actiune – in care de bine, de rau mai cunosti carciumile – risti sa-ti iei o tzeapa cu mancarea. I have few tips&tricks ca sa ma feresc, dar uneori nu e suficient..
  • Ofera “meniuri turistice”
  • Folosesc cuvantul “gourmet” prea des
  • Au acelasi meniu de cand s-a deschis – nu conteaza ca au trecut primaveri proaspete si toamne roditoare, ei servesc aceeasi salata iceberg culeasa din supermarket
  • Meniul e cat un almanah – daca-s prea multe feluri de mancare, clar nu toate ingredientele sunt proaspete si sigur bucatarul nu le stapaneste pe toate brici. Calitatea mancarii va fi invers proportionala cu marimea meniului.
  • Meniul pare o reclama la United Colors of Benetton – are pui Shanghai, saltimboca alla romana, paella, salata greceasca, quiche lorraine… see my point?
  • Meniul e plin cu poze de pe istockphoto.com
  • Are mese nedebarasate – si eventual bazaite de muste
  • Are o statuie-bucatar la intrare – poate e prejudecata, dar nu ma abat de la ea
  • Restaurantul e gol – need I say more?
  • Nu te intreaba cum vrei sa fie gatit muschiul de vita
  • Chelnerul nu stie sa-ti recomande un fel de mancare, nu stie care e specialitatea bucatarului sau iti recita vreo 6 feluri
  • Multiple afise tiparite cu Times New Roman te anunta ca poti sa-ti faci acolo nunta, ziua de nastere, botezu’, luatu’ din motz, teambuildingu’, petrecerea de Craciun…
  • Prezinta show-uri care includ magie, circareala sau alti vampiri
  • Muzica e prea tare si paharul de vin iti tremura pe remixuri de power ballads din anii ’80
  • In restaurant e un televizor maaare, dat pe Fashion TV
  • Restaurant cu panorama – daca e in varful turnului Eiffel, al turnului de televiziune din Viena, Statuia Libertatii etc, cel mai probabil panorama oferita compenseaza mancarea pentru care oricum n-au de ce sa faca eforturi, avand in vedere locatia.
  • Orice ti se pare dubios – daca vezi uniforme ciudate, decoruri dubioase – orice te-ar putea face sa te simti incomod, pleaca!
Voi dupa ce criterii va ghidati?
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (25)
  1. alina says:

    Cam dupa astea ma iau si eu, prefer ceva mic, cochet si linistit.
    Dar sa stii ca multa lume apreciaza un restaurant care ofera cat mai multe feluri, cum bine spui tu “United Colors of Beneton” :)… vorba aia, sa ai de unde alege!
    N-a inteles insa ce sunt “meniuri turistice”…

  2. Mazilique says:

    turist traps din zone mega aglomerate – las ramblas in barcelona, coloseum, vatican la roma etc. mancare proasta, pret atractiv, experienta memorabila for all the wrong reasons :))

  3. andreea says:

    Sa stii ca statuia bucatarului in fata restaurantului nu este in toate cazurile un criteriu, in Constanta exista un restaurant cu mancare foooaaarte buna, La Protap se numeste, care are o astfel de statuie la intrare. Merita incercat:)

  4. Mazilique says:

    @andreea – pai de asta am si mentionat ca e o prejudecata de-a mea. intr-adevar, se intampla sa fie cu mancare buna, dar semnul kitchos iti cam taie pofta :p

  5. alina says:

    aaa… clar… nu mananci niciodata foarte aproape de o mare atractie turistica!

  6. Catalina says:

    Mazi are dreptate. Statuia e semn rau. La Protap au gasit soricei la un control si nu erau Asian dish sau pets.
    Cred ca as adauga ca semn rau mizeria la toaleta (desigur, daca nu e vorba de o terasa pitoreasca in Vama Veche). Daca e printr-un centru, unde e apa curenta din belsug si vezi ca nu sunt in stare sa intretina grupul sanitar, run Forest, run!!!

  7. cookie says:

    eu ma iau dupa fetele de masa: curatele si debarasate good, firmituroase si patate – bad. daca am timp, citesc un review-doua. daca e foame mare, intru unde-mi place asa cum arata la prima vedere. ma asez, comand o tona de mancare, mananc jumate, platesc mult si ma oftic. cand mi-e foame, i tend to look on shaorma as gourmet. si cand sunt satula, orice restaurant mi se pare mai putin atragator (who needs them:))

  8. Mazilique says:

    @cookie – si la mine faptul ca m-am apucat de gatit e in defavoarea restaurantelor, pentru ca acum spun prea des – pfff, eu faceam mai bun :p

  9. Zazuza says:

    pot sa spun ca in general mie mi-e o mare lehamite de restaurante? iar asta cu gatitul clar le face un mare deserviciu :)). revenind la criterii personale, pentru mine mirosul este foarte important: nu trebuie sa imi miroasa a bucatarie ranceda cand intru. de fapt nu trebuie sa miroasa a… nimic. decat a aer curat. nu tu sprayuri de camera, nu tu ceapa prajita ca mi se face rau instantaneu si fac stanga imprejur. desigur, sunt de acord si cu celelalte chestiuni mentionate de voi. iar aia cu statuia zau e una din chestiile care primeaza!

  10. Dan says:

    alea proaste sint mai usor de identificat decit alea bune…

    am mancat in concediu, in grecia, in doua restaurante exceptionale, care din strada nu aratau a nimic; unul arata mai degraba a cantina decit a restaurant. am ajuns in ambele in urma unor recomandari de la cunoscuti.

    insa mai am un criteriu major pentru restaurant prost: au un chelner care “culege” clienti din strada.
    si inca unul: restaurantul sustine ca face mancare “ca la mama acasa”. Mama cui? si mama lui bula banuiesc ca gatea…

  11. Mazilique says:

    @dan – eu n-am intotdeauna o problema cu restaurantele care arata dubios, considering ca alea etnice (libanez, arabesc, chinezesc) pe care le frecventez – mancarea e buna proportional cu dubiosenia.
    m-am gandit sa trec si restaurantele cu chelnerii culegatori de clienti, dar mi-am amintit de diverse locuri din lume cu aglomerari de restaurante unde asta e practica…

  12. jollyca says:

    Actually… in Romania te mai intreaba cateodata si cum vrei facut muschiuletul de porc :)

  13. Mazilique says:

    @jollyca – raspunsul e “fara flegme” (sa-mi fie scuzat plasticismu’ :p)

    bine ca nu intreaba si de pieptul de pui..

  14. Ciusca says:

    As mai adauga recomandarile “din senin”: daca fara sa intreb nimic-nimic mi se sugereaza un fel de mancare si raspunsul la intrebarea “dar de ce tocmai aia” este “pentru ca este foarte bun”, atunci am cateodata freshness-related doubts. Plus senzatia ca cineva nu-mi vrea tocmai.. binele. Nu-i paranoia ca vor sa scape de un fel de mancare care probabil e pe moarte, nu?
    However, cateodata nu e vina bucatarului ca seful lui crede in miile de beculete colorate de la intrare, care sa-i aduca lume buluc de anul nou. Mancarea tot buna e. (Asta era anul trecut trattoria del Tatoli de pe Victoriei). Iar cu panorama, well, ar fi Panoramicul din Cluj unde mancarea a fost in ambele dati fara greseala si serviciul cel putin la fel. Then again, panorama de la Panoramic nu-i Parisul vazut de sus :)
    Iar cu afisele alea tiparite.. n-au decat sa le scrie si corect gramatical, daca nu cumva locul e vreun birt (ca imi asum intrarea si prin astea) atunci, vorba lui Macedonski, m-am dus departe :)

  15. Marcel Iorga says:

    Din pacate 99,90% din restaurantele din romania se incadreaza in toate aceste criterii de “identificare a unui restaurant prost”! (las acest 0,10% liber pentru cei care vor sa se respecte)!
    Acest balcanism, nu v-a fi scos din mentalitatea romanului nici dupa 50 de ani. Am avut un restaurant, si am practicat meniuri tip european, preparate de baza, putine dar proaspete si la obiect.
    Clientii intrau wsi dupa studierea meniului, plecau la alt restaurant, de unde vezi doamne, puteau alege dupa pofta inimii, un produs din cele 200 care era in meniu!
    Nimeni nu stia ca la un astfel de meniu, TOTUL ERA CONGELAT!
    Parca se rugau sa manance tot ce nu era proaspat si facut pe loc!
    Pana si clasica “Ceafa de porc cu cartofi prajiti si salata de sezon” era facuta din produse congelate! Ca doar la METRO, cartofii congelati, fara gust. sunt la mordinea zilei!
    Si doamne fereste ca in restaurant sa nu ai pizza! Esti falit din start!
    Ce fel de bucatarie avem noi in restaurantele din tara?
    Bucatarie de NEBUNI!
    Si aici ma opresc, ca as putea scrie un roman intreg!
    :)

  16. AshtrayGirl says:

    Daca au la intrare un afis de genul “Supa, fel principal, desert si bautura – 12 lei” fug cat ma tin picioarele.

  17. Mazilique says:

    @ciusca – cu recomandarile “din senin” cam sunt de acord cu tine, dar depinde si de loc.. cat despre exceptii, slava domnului ca exista!

    @marcel iorga – ai dreptate si tare-mi pare rau, pentru ca asa pacat de restaurantele care-si respecta clientii masochisti, invatati ca si cainele cu bataia..

    @astrayGirl – true!

  18. Anonymous says:

    In primul rand ma iau dupa serviciu. Placerea mancarii tine mult si de atmosfera din local; un chelner cu o mutra acra imi taie cheful, oricat de buna ar fi mancarea. Poate ar trebui sa faci un post separat legat de serviciu, ai aduna de-un volum de anecdote numai din comentarii. My pet peeves are: sa fiu lasata sa astept 15 minute pentru un suc sau o cafea, cand restaurantul e aproape gol; personal acru sau cu familiarisme deplasate; remarci personale (un chelner mi-a zis odata ca-s frumoasa, pacat ca fumez – mi-a picat fata); corectarea pronuntiei felurilor straine, mai ales ca in 90% din cazuri auzi o ditamai tampenia gen “gordon bleu”.
    In rest, ma uit la curatenie, ma feresc si eu de meniurile mari si varzoase, de restaurantele etnice unde stiu ca proprietarii sau bucatarii sunt de alta natie decat cea din profil (nu vreau sushi de la chinezi si nici spaghete de la turci), de locurile in care chelnerii nu stiu ce contine mancarea si n-au nici bunul-simt sa se repeada la bucatarie sa intrebe.. mai sunt si altele, dar nu-mi amintesc acum :).

  19. Mazilique says:

    @anonim – very good points! de tinut minte. nici mie nu-mi pica bine cu chelnerii nesimtzitzi, si am dat de ceva pana acu’..

  20. lynx says:

    misto forum, ma bag si eu cu un ‘de acord’ cu vizionarea tualetei, si daca nu poti sa bei o cafea, sa fumezi o tigara, sau sa faci si dragote acolo, propun sa-l schimbam; vezi asa ceva prin statiunile din austria, de unde poti iesi parfumata, rujata, relaxata, ca noua

  21. foodshots says:

    Mazi draga, ai hit the sweetspot! Eu sunt din Brasov si am recunoscut destule din flag-urile tale la restaurante locale care se vor a fi “selecte” [doamne, ce cuvant] si “servesc” meniu nemuritor,tv cu ftv,muzica – MUZICA!,si nu in ultimul rand plagiaturi dupa diverse idei ale restaurantelor de succes din Bucuresti/SUA/oriunde altundeva.
    A, si one more thingy: de ce in Romania e ATAT DE GREU sa gasesti un restaurant unde sa-si faca ei inghetata lor? De ce imi dau inghetata gata toppinguita din cutie cumparata 5kg la pret de 1?
    Sau – nu sunt eu informata? Asta sa fie? Tu unde ai mancat inghetata demna de mentionat la restaurant [in RO]?

  22. andreeao says:

    ingetata de casa foarte buna am mancat la Hilde’s Residence in Gura Humorului

  23. Anya says:

    Cea mai buna inghetata ever din Romania e la Sfantul Gheorge. Pe langa ca e mult mai naturala, e si foarte foarte cea mai gurstoasa. La cofetaria-gelaterie din centru. La nici o gelaterie din Bucuresti/Brasov nu am mancat asa ceva bun. Pur si simplu e un gust natural, cremos, mmmm:)

  24. snowdrop says:

    da, eu am mancat o inghetata facuta in restaurant(si era delicioasa),intr-o vreme era cel mai bun din Baia Mare cu specific italienesc…cred ca intr-o vreme au avut si un bucatar cu un meniu afara ,dar l-au inlaturat si bine au facut dar asta si faptul ca aveau plasmele setate pe canalul fashion tv nu l-a facut sa fie un restaurant prost… pentru ca si decorul si ambiata,chelnerii,si mancarea erau cele mai bune din Baia Mare, Lumiere se numea restaurantul…pacat ca nu a fost manageriat cum trebuie si acum are un alt proprietar care nu mai pune la fel accentul pe calitate

Raspunde la Anya
Follow on Instagram