İstanbul’da iyi yemek

21 Sep 2010, Cristina Mazilu

…adica mancare buna in Istanbul (cred ca asta inseamna :p). M-am plans eu un pic mai devreme, dar don’t get me wrong – se gasesc chestii grozave.

Photobucket

Ce-i drept, uneori tre’ sa cauti bine – asa cum am patit eu cu Durumzade, un loc genial cu kebab, recomandat de Anthony Bourdain No Reservations (si mai apoi de Crazy Mother Cooker si Foodie Family). Problema a fost ca adresa de pe siteul NoR nu coincide cu realitatea. E pe aproape, dar nu suficient. Drept urmare am mers pe o ploaie oribila, sub o umbrela roz (?!!) cumparata de la coltul strazii Istiklal, cautand locul magic. Dupa trei conversatii cu niste domni localnici care frecau duda Ramandanului (ca ce altceva ai de facut), din care oricum n-am inteles mai nimic, am ajuns la the magic place. Am comandat adana kebab si in asteptarea lipiei umplute locul pe care-l gasisem gol s-a umplut de romani. Ba mai mult, ne si cunosteam. Asa ca am mai luat ayran, ne-am mai intins la povesti si am mancat kebabul prajit in jar. Foarte bun, dar kebabul in sine nu mi s-a parut mai stralucit decat cel pe care-l mananc de obicei la Sumer, insalipia era geniala – usor crocanta si condimentata. Drept urmare am revenit si a doua zi, cu un alt grup de prieteni reuniti la U2. Dupa ce s-au speriat de cum arata carciuma si au ajuns sa manance, au concluzionat ca a meritat plimbarea pe stradute dubioase.

Aproape la egalitate in Istanbul yummyness au fost tulumba – niste gogosele prajite rumen si apoi insiropate bine de tot – exteriorul ramane crocant, interiorul e pufos si siropos. Suprinzatoare alegere pentru mine, fiindca dulciurile nu sunt in topul meu. Dar astea mi-au placut atat de mult incat in saptamana de dupa intoarcerea la Bucuresti am mai mancat cel putin un kilogram, cumparate de la cofetaria turceasca Istanbul – Pipera (langa restaurantul Agra Palace), Decebal (aproape de piata Alba Iulia) si inca cateva locatii pe care nu le-am descoperit inca dar nici nu-mi doresc, ca e periculos :)) Si in final a trebuit sa fur o poza de pe net cu aceste tulumba, pentru ca le-am mancat asa rapid incat, in ciuda repetarilor, tot n-am apucat sa le fac vreo fotografie :))
Photobucket

De asemenea, am mai fost data pe spate de niste midii dolma (adica umplute). Se vand peste tot prin port, ba si pe strazile din Sultanahmet, dar domnii cu taraba agatata de gat care le vand nu-mi inspirau asa mare incredere. La fel nici faptul ca erau pescuite fix din portul Bosforului, plin de barci si vapoare, dupa ce filtrasera bine apa super-poluata. Dar intr-un moment de slabiciune am cumparat cateva. Am mancat bun-bun, am plecat si apoi m-am intors din drum, ca tot mai vroiam. Si acum parca-mi vine sa trag o fuga-n Navizade pentru inca niste portii perfect condimentate si apoi stropite cu un strop de lamaie :))

Photobucket
Photobucket

Tot acolo am incercat si midii pane, stropite cu un sos usurel de usturoi. Lovely.

Photobucket

Plus ceva imprieteneala cu vanzatorii de peste ;)

Tot din seria “hai-sa-mancam-chestii-dubioase-in-port” avem si sandwichul cu macrou. Juma’ de franzela indesata cu o felie de peste (daca ai noroc iti scoate si oasele), plus doua felii de rosii, niste ceapa si salata, dar fara sare, lamaie sau alte mofturi.
Photobucket

 

In continuare va invit pe Istiklal Cadessi in jos, la un suc proaspat stors de rodii. A fost acru cum nu-mi imaginam (eu – mare iubitoare de rodii, mind you) si mi-a strepezit dintii de n-am putut bea bere cateva ore. O drama, I tell you!
Photobucket
Dar cel de mere e bun – do try!
Photobucket
Photobucket

La un taxi distanta, in cartierul Nisantasi (mai elegant si mai spalat decat altele) am parcat la Tatbak pentru lachmajun – un blat subtire ca pizza de la Baffeto din Roma, topped cu carne tocata de miel, langa care am cerut si o salata (rosii, ceapa cu sumak, patrunjel si un fel de rucola turceasca – gust asemanator, dar mai putin intens). Am stropit blatul cu lamaie, am trantit salata, am facut-o sul si I stuffed my face, desigur.

Photobucket
Stiu ca postul se intinde plictisitor, asa ca inchei cu Spice Bazar. O jucarie turistica frumos colorata, in care am ajuns doar ca sa punctez. Majoritatea condimentelor le gasesti si-n Bucuresti, asa ca panica nu e mare, insa atractia – da. Norocul meu a fost ca am ajuns cu jumatate de ora inainte de ora inchiderii, dar tot a fost timpul suficient ca un domn amabil sa ma vrajeasca indesandu-mi in palma lokum (rahat turcesc) de toate felurile – cu fistic, alune de padure, nuci, migdale etc.

Photobucket

si varandu-ma cu nasul in condimente care de mai care.

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

In continuare tin sa mentionez ca prima chestie mancata in Bucuresti a fost kebab adana de la Sumer, ca tot nu ma saturasem :)))

Photobucket

Plus lipie, humus, salata asortata si salata de vinete din partea casei, ca asa-i bun si frumos.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (14)
  1. VertAnge says:

    Eeee…imi place mult mai tare articolul acesta decat precedentul :)

  2. Delicios articolul!
    Poza cu fructele confiate m-a convins ca in Instanbul trebuie sa imi fac luna de miere.

  3. jollyca says:

    E drept ca_condimentele din Spice Market le gasesti si la noi, dar la niste preturi usurel mai mari ;)

    Una peste alta… Citind articolul incep sa cred ca am avut noroc cu carul pentru ca am dat numai peste mancare buna :))

  4. Foarte frumoasa postare. Pozele cu condimentele sunt incantatoare, iar cele cu kebab starnesc ploi in gura mea:((( si eu cica sunt la regim..dar ce ar merge un kebab:((

  5. Mazilique says:

    @andreea – pai in acest caz recomand un kebab din pui fara lipie, la farfurie ;)

  6. Neah… nu e la fel.. saptamana viitoare fac o escapada la Iskender aici in Bucuresti… asta e..:D

  7. Blogul tau s-a sincronizat zilele acestea cu cartea “Eat, pray, love” pe care o citesc acum. Multumim si pentru partea frumoasa a Instanbulului!

  8. lynx says:

    despre istambul si turcia, turcii, cu ospitalitatea lor, dusa intr-un servilism extrem si stimulativ intru golirea buzunarelor, asta dupa devalizarea cardului din dotare, putem vorbi pana la o noua economisire, cand hotaram desigur sa mergem si-n antalia, sa ne convingem ca e real, acest mod de turism unic in europa…
    dar, sa nu ne pierdem in amanunte si am uitat sa-ntreb; turcii nu mai au yeni raki ? sa stiu, ai mai calc, sau nu.

  9. Mazilique says:

    @mic dejun – acum asteptam si filmul ;)
    @lynx – mai au raki :p

  10. Misaki says:

    Tulumba?! Asa yummy le-ai descris ca mai sa alerg dupa serviciu prin Pipera dupa ele…pe jos! :))

  11. Mazilique says:

    @misaki – :))) vezi totusi ca se gasesc si mai central :p

  12. acum vad pozele tale si revad excursia mea de saptamana trecuta. am stat tot in sutltanahmet la crown plazza linga laleli universite, cu minaretu’ la geam.

    fiind cam cui spre dimineata nu ma deranja prea mult cantaretzu’ lor.

    o sa pun si eu un post cat de curand. cred ca esti de acord cu mine ca orasul e something else.

  13. Mazilique says:

    @wine & knives – no doubt about it!

Follow on Instagram