Pateu de ciuperci

28 Dec 2010, Cristina Mazilu

De pateul asta m-am indragostit inca de cand l-am selectat pentru editia de Craciun a Good Food si apoi, cand l-am facut pentru pre X-mas party, s-a dovedit a fi un asa hit, incat probabil ca il repet si la petrecerea de Revelion, mai ales ca poate fi facut din timp, ba chiar e recomandat.

Si se face chiar simplu: incingi 1 lingura de unt intr-o tigaie, in care prajesti 1 ceapa taiata marunt, pana ce se inmoaie. Adaugi atunci cativa catei de usturoi maruntitit si niste cimbru (1 lingurita de frunze uscate sau 3 fire proaspete) si le lasi 1 minut sa-si elibereze aroma, apoi torni in tigaie 250g de ciuperci champignon si vreo 30g de hribi (poti cumpara uscati, pe care-i rehidratezi apoi in apa calda) taiati de asemenea marunt. Lasi pe foc 5-7 minute, stropesti cu 2 linguri de brandy si 1 lingurita de suc de lamaie, amesteci si mai lasi ciupercile pe foc 2-3 minute, pana ce lichidul s-a evaporat.

Iei de pe foc, arunci o mana de patrunjel tocat, lasi sa se raceasca putin ciupercile, apoi le amesteci cu 150g de unt (eu am facut treaba asta la robot). Apoi pui compozitia intr-un bol (sau mai multe) si dai pateul la frigider cateva ore, pana se intareste. In plus, eu l-am sigilat cu niste unt clarificat (am topit untul pana ce s-a separat si am folosit partea lichida si clara) in care am prins si niste frunze de cimbru proaspat.

Cu painea prajita va descurcati voi ;)
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (15)
  1. ETHEEA says:

    super:D maine vreau sa incerc si eu prima tentativa de pateu.Mi-a placut si untul de ficat cu stafide homemade

  2. Ciuleandra says:

    L-am facut de Craciun si chiar voiam sa iti multumesc de sugestie, a disparut de masa imediat – l-au apreciat pana si carnivorii convinsi :)

  3. andra says:

    bun bun!!!!!!

  4. Anonymous says:

    E vb de unt clarifiat , nu clarificat :) Besides that , super reteta, o sa o incerc si eu .

  5. Mazilique says:

    @anonim – close enough :))

  6. Andreea B says:

    l-am facut si eu pentru o petrecere/”adunatura” (a se citi adunare) cu prietenii si a fost f apreciat – adica mancat rapid. l-am facut repede cu niste ciuperci super frumoase de la auchan si mi-a placut ca fiecare s-a servit singur :D n-a fost nevoie sa migalesc multe tartine.a fost la loc de cinste langa pate ul cu stafide pe care il fac de fiecare data cand vreau sa impresionez audienta :)

  7. Cat unt ai folosit pentrua “sigila”?

  8. @brindusa – cam 2 linguri per portie. dar e in functie de recipentul pe care-l folosesti

  9. Mihaela H. says:

    Doamne, e divin!!! Saru’mana pentru reteta, s-a lasat cu victime! ;-)

  10. […] cu pateu de ciuperci pe care nu le vedeam sa devina vedetele meniului, mai ales ca a fost prima data cand am incercat […]

  11. sma says:

    sare nu se pune?

  12. Denisa says:

    Cu ce se poate inlocui brandy-ul? Vinul merge la combinatia asta? Si daca da, de care? Multzu ????

Raspunde la ETHEEA
Follow on Instagram