Sicilia in trei-patru zile: Catania (1)
N-am avut asa mult succes, pentru ca sicilienii sunt destul de relaxati si nu deschid carciumile pana la ora 8 seara. Cu disperare in ochi, am intrat in prima pasticerie care ne-a iesit in cale (adica in 3 metri de intrarea in hotel, thank god) si ne-am facut un platouas. Intai o birra to take the edge off, apoi cannoli (rulouri din aluat crocant, umplute in mod traditional cu crema de branza ricotta – plus variatiuni cu ciocolata sau vanilie – si presarate-n varf cu fistic tocat), plus niste jucarii din migdale caramelizate si inchegate-n ciocolata, ba si niste placinte umplute cu vinete/spanac/sunca, sos de rosii si mozzarela.
N-a lipisit de pe masa arancini – o alta chestie traditionala: un bulgare de orez dat prin pesmet si deep fried, cu diverse umpluturi in mijloc – spanac, ragu etc.
Apoi ne-am mai foit pe strazi, sa luam si noi pulsul orasului.
Am cautat un supermarket, sa vedem ce mananca oamenii astia pe acolo, dar nu l-am gasit. In schimb am dat de-o bacanie arabeasco-indiana, unde ne-am infipt in cardamom, nucsoara si altele de-ale casei, ca la 1 euro punga era pomana.
La intrare ne astepta mesteru’ grataragiu cu pestii lui cu tot, plus niste halci zdravene de carne.
Plus wine-paringul aferent, cu display-ul de antipasti.
Dar first things first – ne-am umplut masa cu beri turnate-n halbe congelate (did I mention ca in timp ce la Bucuresti ninge, in Sicilia-s 20j de grade? :D) si niste crostini usturoiato-picanti.
Apoi am zis ca mai bine vrem sa ne faca ei un platouas, cum s-or pricepe mai bine. Si nu ne-am plans: antipasto italian – cu salam crud-uscat, mozzarela, anghinare, rosii uscate la soare, ansoa, usturoi in ulei de masline, ce-au gasit si ei; antipasto sicilian – caponata, vinete la gratar, o chfteluta cu nu stiu ce, dar a fost buna, ardei copti; antipasto marisco (parca asa-i zicea?) – cu vietatile aferente: creveti, inca niste creveti, calamari, caracatita, ansoa. Totul inecat in ulei de masline, cum le sade bine :)
Next on our plates: primi piati – in acest caz, rigatoni ala norma (reteta siciliana, desigur) cu ricotta maturata in loc de parmezan. Dupa cum se vede in close-up, baietii cand spun “al dente” – they really mean it ;)
Si un risotto cu fructe de mare bun de te tavaleai pe jos si mai cereai o portie daca nu aveai alte chestii comin’ up
Adica friptura de cal (nu Black Beauty. era frac’su :)) Lasand gluma la o parte, e un fel traditonal, deci trebuia sa-l incerc. Nu pot sa zic ca mi-a placut, dar cred ca nici felul in care a fost gatit nu a fost cel mai fericit. Si langa – peste spada. Toata distractia, plus coperto si beutura, au costat vreo 97 de euro. In 4 persoane. I say it’s a good deal :)
Dupa ce-am plecat rostogolindu-ne de la trattoria in cauza, in drum spre hotel, ne-a picat fisa ca n-am mai luat desert. Cu totul si cu totul intamplator (yeah, right!), eram in fata unei gelaterii. Asa ca ne-am continuat dezmatul cu inghetate: mandarine, cassata, fistic, melone… A fost greu, dar am dovedit!
A doua zi dimineata – sambata – ne-am rezervat-o pietei de peste. A fost atat de misto, incat merita un post separat. Dar asta, intr-un episod viitor (poate maine, daca nu mor de lene). Pana atunci va las cu o poza proasta-proasta, cu niste pizza bune-bune (bresaola, rucola, ton, salam picant, margherita) pe care le-am mancat in autogara care ne-a dus apoi la Taormina.
multumimpt serialul asta
eu am o retinere cand ma gandesc la italia asta, care chiar este faina , pe alocuri ; dar am o retinere sa spun de unde sunt de loc; ai simtit ceva in sensul asta
in rest imi plac insemnarile tale
ce frumos, asteptam urmatoarele episoade :)
Italia este o tara fantastica! Sicilia este fenomenala! Pentru urmatorea food trip iti recomand Toscana!!! Astept continuarea……
@anonim, @colorsdiary – multumesc!
@nadine – toscana-mi recomandam si eu.. :))
Catania e faimoasa pentru granita di limone sau caffè la micul dejun impreuna cu pastele dulci traditionale, cannoli si dulciuri cu migdale. Alte chestii tradizionale cataneze super gustoase sunt: “la schiacciata” un fel de focaccia umpluta cu broccoli, ceapa sau alete variante cu cartofi etc., le cipolline cu ragù si pane farcito cu o gramada de bunatati pe care mai mai ca nu reusesti sa-l termini. In fine, Catania si
Sicilia, in general, e un paradis pentru gurmanzi… Si in Toscana se mananca bine (va sfatuiesc sa incercati tortelli al ragù) si au vinurile cele mai rafinate di Italia: ex. de visitat Castello Banfi prin zona Montalcino. Viva la cucina italiana! :)))
ca de obicei, poze sadic de frumoase :)
buna, am citit blogul dumneavoastra si e foarte dragut si as vrea sa va propun un link exchange, daca va intereseaza si sunteti de acord va astept pe
http://pegas-motorizat.blogspot.com/
-Ne amuzam ca nu-i impozabil!
multumesc pentru calatoria imaginara. a fost foarte frumos! astept episodul urmator!
la naiba (vorba Irinei Margareta Nistor), ca nici nu mai stiu la ce post comentez… scrisesem la mic dejun, da vroiam sa zic de asta cu mancare, de fapt! si piata de peste la fel.