Kisir / Bulgur cu rosii si rodii

06 Mar 2013, Cristina Mazilu
De peste jumatate de an am reteta asta in plan. Doar ca lenea m-a chinuit putin (mai mult). Cand in final am reusit sa o execut, acum vreo 10 zile, am mancat trei portii in one sitting. Dupa care cel putin cate o portie pe zi. In fiecare zi. De exemplu, azi am mancat dimineata si m-am plimbat la birou cu o caserola dupa mine. Sper ca la un moment dat sa depasesc momentul si sa mai incerc si altceva, dar ZOMFG, ce bun e kisiru’ asta.

(Kisir e o chestie care se intampla in bucatariile turcesti, kurde si asiriene si are ca principale ingrediente  bulgur, pasta de rosii si patrunjel. La astea se adauga melasa de rodii, ceapa, usturoi, lamaie, plus ce-ti mai cade pe mana, precum si tot felul de condimente. Se mananca cald sau rece, ca salata ori meze.)

Pentru vreo patru portii generoase, eu am tocat marunt 2 cepe si le-am pus la calit intr-o tigaie incapatoare, cu 3 linguri de ulei de masline. Dupa vreo 5 minute, cand au devenit usor translucide, am adaugat 2 linguri de pasta de tomate, am amestecat cu o lingura de lemn, si-am mai last pe foc vreo 2 minute, dupa care am trantit 4 rosii taiate cubulete (daca aveti timp sa le scoateti pielita, ar fi ceva dragutz. da’ eu una nu ma mai complic :p). Am mai amestecat vreo 4 minute, dupa care am adaugat 150ml de apa si am adus amestecul la punctul de fierbere. Atunci am luat tigaia de pe foc si am turnat in ea 400g de bulgur fin (de gasit la bacaniile arabesti), care s-a umflat imediat ce am amestecat bine.

In continuare, am turnat peste toata treaba 2 linguri de melasa de rodii (se gaseste la Mega Image), sucul de la 1 lamaie, vreo 2 legaturi de patrunjel tocate marunt (merge si 1, dar eu prefer 3 :)), 1 lingura de chimion macinat, 3 catei de usturoi tocati fin, 1 ardei iute taiat marunt, sare si piper, eventual si cateva frunze de menta, plus semintele de la 1 rodie si un drizzle de ulei de masline extravirgin.

Pentru ca, cum spuneam, deja de prea mult timp experimentez cu kisirul, am facut o gramada de variantiuni: am adaugat cubulete de ardei si catravete, dukkah de la Nomu (tocmai am vazut ca au 50% reducere la orice produs cumparat online pana la 15 martie), mult mai mult patrunjel, muuuult mai mult ardei iute, ceapa verde taiata marunt. Din astea.

Intre timp, cat am scris postarea asta, am terminat si caserola adusa de acasa. Sunt foarte, foooarte curioasa cand o sa ma potolesc si mai ales daca o sa se lase cu bilete de avion la Istanbul, pentru ca, de cate ori am fost acolo, niciodata nu m-am impiedicat de-o farfurie cu kisir. Mare pacat).
Care va apucati sa faceti felul asta, let me know daca si voua v-a placut ffffff mult or I’m just crazy balamuc.
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (35)
  1. Ioana says:

    Treaba cu kisirul suna ca cea cu cous cous-ul de care ai povestit acum ceva timp. Pe ala l-am facut si rasfacut si eu, cu toate legumele si condimentele pe care le-am prins; nu vad deloc de ce nu l-as face si pe asta :P

  2. @ioana – dadadada, e kisirul de primavara e ca cuscusul de vara. chiar vroiam sa scriu in postare, da’ am uitat. sa-l incerci!

  3. Andreea says:

    ai idee cum se zice la melasa asta de rodii in engleza? eu locuiesc in dublin momentan si dupa cum cred ca stii sunt magazine arabo-turcesti la toate colturile dar nu stiu cum sa cer sau ce sa caut…

  4. @andreea – pomegranate molasses :-)

  5. D-ra Ralu says:

    L-am făcut cu cuşcuş, că n-aveau kisir. (Iar dacă aveau, nu ştiu eu să citesc etichete în olandeză.) Treaba aia cu menta şi cu rodiile RUPE NORMA! Merci fain :)

  6. Teobucatar says:

    Sotul meu apreciaza foarte mult bucataria turceasca desi ma cam pune la treaba cand e vorba de adunat ingredientele:)

  7. Sasha says:

    e bună şi pentru dietă reţeta? arată delicios!!

  8. @sasha – daca nu mananci mult. ca e cam bazata pe carbohidrati.

  9. vera says:

    Mazi, io fac o chestie asemanatoare cu quinoa, care e, de asemeni, un amor. Si total versatila, calda, rece, si cu aia, si cu asta, si cu ailalta, orice mai adaogi, tot splendor in the grass devine.
    De unde iau bulgur? Daca e sa…

  10. @vera – hai ca-si curioasa sa incerc si eu cu quinoa. bulgur iei de la orice bacanie arabeasca/turceasca. in bucuresti – pe iancului, pe mosilor, pe sincai, pe colentina, pe andronache, pe naiba mai stie pe unde, da’ se gaseste :-)

  11. Andreea says:

    Cand a fost festivalul Turcesc anul trecut prin Herastrau am experimentat ceva ce dupa multe google-uri (http://www.greatbigscaryworld.com/cig-kofte-vegetarian-raw-meatballs/) am regasit-o si semana destul de mult, I went on a frenzy with it. Merge excelent cu salata verde si lamaie:) Bine, chestia dela turci mergea si mai bine cu salata verde si lamaie, dar nu am reusit sa o fac intocmai.

  12. @andreea – s-a notat, ramane de testat ;-)

  13. Anonymous says:

    De unde cumoeri bulgurul te rog? Am luat de la plafar si nu a iesit chiar bun. Multumesc

  14. @anonim – de la bacaniile arabesti. au peste tot :-)

  15. Anonymous says:

    Multumesc de raspuns. Stii cumva vreunele central (bacanii arabesti)? Nu prea mi-au iesit in cale. Thx!!

  16. sunt vreo doua pe Mosilor, pe partea dreapta cum mergi spre Obor. eu ma duc la una care se numeste “Cutitul de Aur” – e pe Ritmului si are kebab adana si carne de miel excelente

  17. Anonymous says:

    Multumesc!

  18. Gloria says:

    Am gasit bulgur la Carrefour, dar pe punga ii zice “bulgour gros” si pare intr-adevar cam mare bobul. O fi ok? Banuiesc ca trebuie fiert mai mult.

  19. @gloria – nope, nu e acelasi lucru. cauta-l intr-o bacanie arabeasca :-)

  20. […] mele au fost toate: pateul de pui cu stafide, vin şi busuioc, humusul cu seminţe de pin, kisirul cu rodie, broccoli cu fulgi de migdale şi usturoi, tot, tot, tot. Ah, da, click pe denumiri şi vedeţi […]

  21. Christian says:

    Am testat reteta si sunt foarte multumit de rezultat. O recomand … !

  22. Andra says:

    DONE! :D este delicios!

  23. mikaela says:

    Buna ziua. Intrebare : daca as inlocui bulgurul cu quinoa (pentru ca nu am gatit niciodata quinoa), aceasta se macina si se foloseste in reteta la fel ca bulgurul si in aceeasi cantitate? Multumesc

  24. persinaru says:

    400g bulgur si doar 150ml apa?

    • Cristina Mazilu says:

      depinde si de bulgurul pe care-l ai – daca-i din ala super-fin, e suficient sa-l umezesti si el se umfla. sincer, eu intre timp le cam fac din ochi – asa ca mai bine aproximeaza in functie de granulatie (ai grija doar sa nu-l faci prea umed ;-)

  25. Ema says:

    L-am facut si eu, foarte bun, multumesc de reteta! Numai ca am pus, cred, dublu cantitatea de apa.

  26. Iulia says:

    Care e diferenta de gust dintre sosul de rodii si melasa de rodii? Eu am sos de rodii, ma gandeam sa improvizez. Multam!

  27. Adriana Vartejaru says:

    Melasa de rodii e acelasi lucru cu concentratul de rodii produs de Darinne? Doar asta am gasit la Mega…

  28. […] Ingrediente pentru kisir (ajustate dupa reteta lui Mazi) […]

  29. Solomon says:

    Chiar acum o prepar ,voi reveni cu comentariu

  30. Solomon says:

    Am terminat. Un deliciu. Multumesc ptr reteta,chiar merita incercata

  31. Solomon says:

    Atentie la bulgur. Eu am avut bulgur grosiet si a trebuit sa il fierb

Raspunde la Cristina Mazilu
Follow on Instagram