Cum m-am apucat de baut ceai verde

17 Apr 2013, Cristina Mazilu

Povestea mea cu ceaiul verde a inceput acum vreo 6 ani, cand m-am lasat (prima data :p) de fumat. Aveam la indemana varianta sa stuff my face cu covrigei de fiecare data cand vroiam sa-mi aprind o tigara, dar asta inseamna sa dau tutunul pe carbohidrati simpli, ceea ce nu era cea mai isteata rocada. Deloc. Asa ca am inceput sa beau ceai verde (at that time, my flavor of choice era ceaiul verde cu menta).

Si cum nu e deloc distractiv sa dezvolti un nou obicei daca nu pui la pachet si cu alte apucaturi, ceaiul meu a fost accesorizat cu:

  • obsesia de a gasi cana perfecta – foarte mare, ca sa nu ma enervez facand cate un refill odata la 15 minute, si suficient de larga cat sa se poata raci ceaiul repede. 6 ani mai tarziu – tot n-am gasit-o :D

  • experimentarea cu arome: ceai verde cu lemongrass, ginseng, iasomie, lamaie, cirese, lime, gutui, portocale, merisor – cam tot ce-am gasit

  • pasiunea pentru o ceainarie din Viena, care-mi preparau blendurile chiar in fata, dintr-un retetar vechi, cu foi mancate de vreme

  • un tumbler roz in care-mi iau ceaiul dupa mine. ceva foarte girly & syrupy, but somewhat cute pentru o persoana care se imbraca in 500 shades of black, grey and some more black

Pentru ca, daca nu mi-as fi impachetat noul obicei cu tot felul de jucarii colorate si aromate, cum altfel reuseam sa ma ‘pacalesc’ si sa schimb un viciu pe un obicei – culmea! – sanatos? Pentru ca, seriously, parca e mai interesant sa te hidratezi* si sa te imbuibi cu antioxidanti, plus alte chestii healthy care previn cancerul, bolile cardio-vasculare, dementa si scad colesterolul, decat sa toci doua pachete de tigari pe zi. In my humble opinion.

***

Potrivit unui nou studiu* care investigheaza potentialul de hidratare al diferitelor bauturi asupra organismului in functie de valoarea tensiunii superficiale (unul dintre factorii care influenteaza capacitatea de hidratare a unui lichid), rezulta ca apa bauta sub forma de ceai are un efect hidratant mai bun. Asta pentru ca ceaiul provenit din Camellia sinesis (planta de ceai) are o tensiune superficiala foarte apropiata de cea a apei intracelulare. Adica organismul nu trebuie sa faca eforturi prea mari sa o prelucreze, ceea ce inseamna ca celulele se hidrateaza rapid si efectul e de mai lunga durata.

*Studiul a fost initiat si coordonat de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi si sponsorizat de Lipton. Proiectul de cercetare de anul acesta vine in completarea studiului privind consumul de ceai verde in Romania, realizat in aprilie 2012. Initiativa a aparut din dorinta de a studia principiile unei hidratari corecte a organismului, prin masurarea potentialului hidratant al lichidelor alimentare (apa, ceai).

 

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (8)
  1. john2381 says:

    dpmdv cana nu trebuie sa fie mare, iar ceaiul nu trebuie sa se raceasca rapid;
    ceaiul se pregateste in ceainic tocmai pt a ramane cald (si a nu face refill la fiecare 15 min), iar cana / ceasca trebuie sa fie suficient de mica pt a nu se raci ceaiul si suficient de mare pt a nu fi nevoie de antrenament fizic pt reumplerea ei repetata;

    stiu ca e o chestie de alegere personala, dar asa am inteles eu treaba asta cu ceaiul + asa mi se potriveste;

    dupa acelasi principiu.. ceaiul rece (cu gheata) se pregateste intr-un recipient separat si se bea dintr’un pahar / cana care sa nu fie prea mare pt a nu se incalzi;

  2. @john you’re totally right. din pacate eu sunt foarte agitata si n-am rabdare, asa ca tot timpul ajung sa ma frig cu ceaiul :))

  3. gadjodillo says:

    foarte adevărat, comentariul cu tensiunea superficială. la nivelul simţului comun, mi se întîmplă să simt cît de greu pică apa (din care beau de plăcere f’o 2 l pe zi), uneori, în funcţie de diferite chestii – cum ar fi, diferenţa de temperatură dintre apă şi burtică (să-l citez pe Winnie the pooh), tipul de apă, etc.

  4. Anonymous says:

    Daca ramaneai la povestea mi-ar fi placut mai mult. Pls, nu-i vreau pe cei de la Linton pe gat.
    Mihaela

  5. @mihaela – sa nu uitam ca esti la mine “acasa”. blogul asta e despre ce-mi bag eu pe gat :-)

  6. Roxana says:

    Pot intelege obsesia cu cana. Te sfatuiesc sa faci un drum la Bernschutz & Co., unde gasesti niste “olicele” (sunt destul de mari, pentru o cana:)) frumos colorate si practice. Dupa-aia, te astept sa bem un ceai verde impreuna. :)

Raspunde la Cristina Mazilu
Follow on Instagram