Pulpa de miel cu rozmarin si coaja de portocala & cartofi in untura de gasca

02 May 2013, Cristina Mazilu

Daca (si tu) esti genul care nu mananca miel deloc, sau poate doar (cu eforturi) la Paste, asta e reteta pe care o cautai. Sa se noteze de la inceput, nici eu n-am in spate o poveste de dragoste cu mielul, dar am inceput sa ne imprietenim in urma cu cativa ani, cand am descoperit niste feluri aromate, care au reusit sa ma convinga. Dar de gatit miel, nu prea s-a intamplat. Prin urmare, pulpa asta de miel e prima pe care am gatit-o ever. S-a intamplat la sedinta foto GoodFood pentru numarul de aprilie si a fost un succes neastepat, astfel ca a ajuns si pe coperta. Si s-a intamplat dupa cum urmeaza.

Am tocat marunt 1 mana de frunze de rozmarin (dar am pastrat cateva crengute cat sa-mi ajunga pentru intepat mielul si pentru aromat cartofii – lasa ca vedeti voi mai jos ;-), coaja de la 1 portocala si vreo 4-5 catei de usturoi.

Toate cele de mai sus le-am pus intr-un mojar, unde le-am batut cu pistilul impreuna cu niste sare si piper proaspat rasnit, dupa care am adaugat ulei de masline extravirgin, cat sa se formeze o pasta colorata si aromata, cu care am uns apoi pulpa de miel. Ce nu se vede in poza de mai jos e ca apoi am luat un cutit mic (de legume) cu care am intepat mielul ici-colo, si am infipt niste frunze de rozmarin pe unde am apucat. Mielul astfel tratat a fost pus in tava, acoperit cu folie de aluminiu si dat la cuptorul incins la 180C timp de vreo 1 ora si 20 de minute. Pe final am dat folia jos si l-am mai tinut o vreo 10-15 minute, pana a prins o crusta rumena, dupa care l-am scos, l-am acoperit si l-am lasat sa se odihneasca vreo zece minute.

Dar cat mielul era in cuptor, eu m-am ocupat si de cartofii noi. 1 kilogram de cartofi noi, bine spalati, au ajuns la fiert intr-o oala cu apa. Acolo au stat vreo 15 minute, pana ce s-au inmuiat. I-am scos, i-am scurs, si i-am prajit, in transe, intr-o tigaie in care incinsesem cateva linguri de untura de gasca. Cat se rumeneau, am aruncat peste ei cateva frunze de rozmarin si cativa fulgi de sare Maldon.

La final, treaba arata cam asa.

Chiar daca nu apare pe nicaieri, in ultimul moment mi-am amintit ca ar merge p e r f e c t un sos de menta, asa ca am luat toate frunzele pe care le pastram pentru cine stie ce cocktail alcoolic si le-am pus in mojar unde le-am amestecat cu ulei de masline, putin usturoi si zeama de lamaie.

Pentru cine intreaba, pulpa de miel am luat-o de la o macelarie turceasca de pe Ritmului, aproape de intersectia cu Avrig. Se numeste Cutitul de Aur si am descoperit acolo tot felul de bunatati, cum ar fi kebabul adana perfectly spicy si fripturile din vrabioara de vitel. De acolo ma aprovizionez acum si cu naut, tahina, samburi de pin & bulgur. Drop by cu incredere si spuneti ca v-a trimis fata-cu-revista-cu-mielu’. That should confuse them :)))

Cat despre untura de gasca – e de gasit la Selgros si in piata Obor, la etajul 1.

Voi ce faceti de Paște? (eu nimic, ma duc la mama :)))

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (14)
  1. Anonymous says:

    Unde pot gasi reteta de cozonac? Nu locuiesc in Romania si nu pot cumpara revista.
    Multumesc, Mihaela

  2. ruxandra says:

    si eu ma duc la mama, pentru ca face cel mai bun drob din lume. nici eu nu sunt fana miel, dar drobul asta ma incanta de numa’.
    sarbatori frumoase

  3. Am cumparat si eu miel pentru prima oara si l-am pus la marinat :)

  4. Ela says:

    Foarte misto reteta, o s-o fac dupa ce terminam tonele de mancare facute de mama, bunica, soacra mea& co., ele nu se baga in tufele cu rozmarin. Sunt fan Cutitul de Argint de vreo 6-7 ani, au o calitate neschimbata a carnii si aromelor, chiar ieri am gratarit niste berbecut delicios. Totusi, ne poti spune si de alte bacanii de gen? Ai zis ceva de Andronache unde ajung des, dar nu stiu unde sa intru… Paste fericit!

  5. Anonymous says:

    Incearca de la Cutitul de Aur si carnaciorii preparati de ei, maslinele turcesti si rahatul cu fistic (mai multe variante)… also berbecut si rasol de vitel (cu os si maduva)

    “piata Obor, la etajul 1” in hala noua ?

    Multumesc,
    Mihai

  6. @mihaela – da-mi adresa de mail

    @ruxandra – sarbatori frumoase si tie :-)

    @mihaela pojogu – let me know daca a fost bun

    @ela – pe cele din Andronache nu le stiu nici eu foarte bine, dar o sa pregatesc o “inspectie” :p

    @mihai – will do. si da, in hala noua :-)

  7. dean says:

    misto, arata super fain
    cat despre cozonac, cred ca trebuiesc intrebate bunicile si unele mame
    sarbatori frumoase!

  8. Haplea says:

    Arata grozav pulpa de miel!!

  9. […] Cand am vazut pozele fripturii de miel mi-am dorit sa fie Pastele […]

  10. petru says:

    Bravo boss! Super reteta acu ma apuc de ea! Multumiri!!!

  11. Lucuri ziditoate si folositoare am aflat pe pagina dumeavoastra.
    Va dorec mult spor in ceea ce v-ati propus.

  12. […] Cand am vazut pozele fripturii de mielmi-am dorit sa fie Pastele […]

  13. Raluca says:

    Mazi! Mi-a facut cu ochiul pulpa ta (that sounds creepy isn’t it), dar cum nu am gasit pulpa pe meleaguri straine as vrea sa folosesc mixul drept marinada pe cateva cotlete.

    Ce parere ai, se preteaza o marinada de cateva ore? E prima oara cand fac miel in viata mea (and I am quite old) si mi-e teama sa nu amareasca gustul coaja de portocala. You are the expert, so…

    Paste Fericit! :)

Raspunde la Ela
Follow on Instagram