[fake X’mas giveaway] 1001 de retete culinare

14 Aug 2013, Cristina Mazilu
In general ma enerveaza cartile astea pe modelul 1001 de filme pe care trebuie sa le vezi musai, 1001 de locuri pe care trebuie sa le vizitezi pana dai coltu’ etc. Da’ eu am cartea asta in biblioteca de bucatarie deja de ceva ani, si atunci cand eram bored to death si lipsita de inspiratie o deschideam la intamplare si gateam ce se nimerea.

Asa am ajuns sa pregatesc supa minestrone si furnici in copac. Come to think of it, ar trebui sa ma mai joc asa.

Da’ pana atunci, am o carte exact la fel cu care puteti sa va jucati si voi acasa. Tot ce trebuie sa faceti e sa-mi lasati un comentariu in care sa-mi spuneti care e reteta pe care trebuie sa o incerc cel putin o data in viata. Astept raspunsurile pana marti seara, la ora 23:59 ;-)

Sa stiti ca giveaway-ul vine de la Dor de Carte, adica minunata librarie a si mai minunatei mele mame, asa ca vorbiti frumos si fiti simpatici, ca se uita ;-))

Fake X’mas Giveaway e un joc pe care l-am pornit pe 24 iunie pe motiv ca ar trebui sa primim cadouri mult mai des, chiar daca nu e Craciun. Enjoy!

Update

Castigatorul random e cel de mai jos. Astept un mail sau un mesaj cu datele de contact ca sa-ti pot trimite premiul. Felicitari :-)
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (62)
  1. Madalina Me says:

    Eu de obicei cand nu stiu ce sa gatesc deschid frigiderul si astept sa ma loveasca inspiratia. Pentru ca de multe ori se intampla sa-mi doresc sa fac ceva anume dar dupaia realizez ca nu am tot ce-mi trebuie.Singurele retete care le respect cu sfintenie sunt cele de dulciuri,mai ales reteta mea speciala de Cupcakes.Le consider un desert foarte usor de facut si care iti lasa imaginatia sa zburde cand vine vorba de decor.

  2. E musai sa incerci tortul meu favorit… Padurea neagra. Combinatia de cioco, smantana si visine e bestiala ;-)

  3. mie mi-e dor de un lapte de pasare…gros, in care sa pluteasca bobitele de vanilie si bulgarasii de albus aromati cu un strop de rom. Frisca doar cat sa fie un pic de decor pe margine si acolo aruncate neglijent cateva migdale caramelizate in zahar brun. Dar…asta in alta zi, cu mai mult timp liber

  4. Varza murata cu suc de portocale si scortisoara. Desi ne-am strambat din prima cand am auzit combinatia, ne-am facut curaj si am gustat!Foarte bunaaa.

  5. Alexandra says:

    Cel putin o data in viata trebuie sa faci o tarta cu visine :)

  6. Adriana Z says:

    Gogosi :)

  7. Dana says:

    Tarta Tatin trebuie facuta cel putin o data …(noi cat mai des)!

  8. Eu as zice “Somloi Galuska”, e o reteta ungureasca. E de fapt un desert, a carui preparare pare destul de complicata, dar iese ceva minunat. :)

  9. Lorena Pintilie says:

    Citind recent despre vita kobe-carnea ei fiind cea mai scumpa din lume- cred ca ar fi super sa utilizezi aceasta carne intr-un fel japonez de mancare. Chiar ar fi o provocare si iti doresc sa ai posibilitatea financiara, vreodata, sa o poti procura. Cica estef olosită la sashimi, shabu-shabu, teppanyak.

  10. LoriD says:

    “Bombe” cu visine din visinata :))

  11. Alina G.M. says:

    Scoici fierte in vin cu ierburi aromatice, dar musai undeva pe malul marii, sa fie proaspete !

  12. mihaela rot. says:

    de cand am descoperit aceasta reteta
    http://www.leblogpiquant.com/2012/02/cartofi-copti-cu-malai-rozmarin-si.html#.UguBftL0F8F

    nu mai pot trai fara ea si nici nu mai pot manca altfel de cartofi.

    Tot cu reteta asta mi-am “intoxicat” familia si prietenii la toate mesele pe care le organizez :)

  13. Anonymous says:

    ma gandesc la ceva traditional… o chiparusa moldoveneasca sa incerci. e un deliciu!

  14. nea'Mielu says:

    la naiba, home made almond-coconut-chocolate-chips cookies!

  15. Ana-Maria says:

    Angel Food Cake cu multe fructe de padure si frisca. Inca mai sunt pe piata mure si alte minunatii! :) anamaria.popescu1@yahoo.com

  16. Bia C. says:

    haioș (cu aluat facut de tine)

  17. Isabela Dragusanu says:

    inghetata de fistic de casa

  18. Cartofi Hasselback cu unt și parmezan, topping de cașcaval, serviți cu un strop de smântână și câteva fire de chives. Simplu și delicios!

  19. Sorina C says:

    NY cheesecake

  20. carmen iacob says:

    Eu zic ca macar o data in viata, dar musai primavara, sa faci bors de fasole boabe(boabe din alea mari maronii, nu stiu cum se numesc)cu urzici si leustean proaspat, acrit cu bors facut in casa.

  21. Cristi says:

    Coaste de porc in sos de rodii – http://www.bbcgoodfood.com/recipes/2872684/sweet-and-sour-ribs-with-pomegranate-salsahttp://schizoid.us/wp-content/stuff/2013/04/2013-04-07-16.37.04.jpg

    Suculente, dulci, acrisoare, picante. Absolut delicioase. Au ramas si pentru doua zile de pachet la munca, ocazie cu care o duzina de colegi au salivat si apoi savurat :-)

  22. Alina says:

    Supa thailandeza de pui cu lapte de cocos ” TOM KHA GAI”

  23. Voica Popa says:

    dulceata din fructe de soc

  24. aurelia dumitru says:

    Pai, cred ca in viata asta trebuie sa incerci orice reteta posibila. Asa faceam pe vremuri, pana sa intru intr-o continua letargie gastronomica…cartea asta ar fi antidotul perfect.

  25. Evantaiul de vinete cu mozzarella, prosciutto si ulei de masline, daca mananci o data devii dependent!

  26. Anonymous says:

    Trebuie sa incerci ceva simplu si bun: pastravi eviscerati, dati cu sare, piper su zeama de lamaie. Separat faci un amestec de unt cu patrunjel si zeama de lamaie si il bagi in burta pestelui. Dai la cuptor si gata! Merge cu un mujdei gros, paine facuta in casa ca coaja crocanta sau mamaliguta.

  27. Mihaela says:

    Dulceata de cirese negre. Dulceata boiereasca. S-o servesti cu iaurt grecesc intr-un pahar cu picior.

  28. Andreea Retezeanu says:

    Trebuie sa incerci “Ciorba de caise cu colarezi”, bucuria copilariei mele petrecute vara, la bunici, pe malul Dunarii. Este de fapt un compot de caise, simplu si cinstit, imbogatit cu colarezi (paste facute in casa din ou si faina, facute chisalita cu mana, probabil reminiscenta a vremurilor in care trebuia sa hranesti repede si bine multele guri flamande ce compuneau o familie de tarani), dat la rece si mancat din strachina, intr-o zi torida de vara. Atat. Simplu dar tare bun. Pofta buna!

  29. Gloria says:

    Paste cu vinete, rosii, masline, mozarella si cascaval afumat, sunt delicioase!

    http://www.davidrocco.com/recipes/pastas/al_forno.asp

  30. Anonymous says:

    Ciorba de loboda cu lapte acru

  31. Anamaria says:

    Dobos. E musai si de făcut si de mâncat!

  32. Trebuie sa incerci carrot cake sau clafoutis de cirese. Sunt retete simple, dar foarte gustoase ;)

  33. Irina says:

    lup de mare in crusta de sare :) delish!

  34. Madalina C says:

    Trebuie neaparat, dar neaparat sa incerci conopida cu orez la cuptor si cubulete de piept de pui amestecate in minunatia asta. Condimentata dupa preferinte, devine the perfect midnight food (or all day).

  35. De facut si mai ales de mancat: fondant de ciocolata.
    Si mai cred ca ar trebui sa faci sarmale. Nu stiu de ce dar parca este ceva clasic din gastronomia noastra dar pe care noi din generatia “noua” nu il gatim. Si avem si motive pentru asta insa cred ca trebuie macar incercat. Acum ca scriu ma gandesc ca ar trebui sa fac si eu sarmale. E ca un examen de acceptare :))) Oricate lasagna si tarte complicate as face, cineva din generatia mamei nu o sa ma priveasca niciodata serios pana nu fac o oala de sarmale :)))

  36. Rezervoarele ( butoaiele) sunt produse in fabrica noastra din com. Jilava, jud. Ilfov, executate din poliester armat cu fibra de sticla alimentara si au suporti de sustinere pentru asezare orizontala si gura de acces prevazuta cu gaura de fierbere.sunt foarte usor de spalat si nu au nevoie de intretinere anuala. sunt avizate sanitar pentru lichide alimentare de Larex cu aviz seria F nr 005384, si agrementate conform legea 10/1995 cu Agrement Tehnic nr. 003-05/187 -2013
    http://www.poli-tan.ro
    Fose septice

    Bazine –
    Rezervoare

    Ghivece

  37. Amalia G says:

    Lichior de bere neagra, un deliciu!

  38. Andreea says:

    Cu riscul de a ma repeta, supa tom-kha-gai :) am incercat-o dupa reteta de mai jos http://crazymothercooker.blogspot.ro/2009/11/tom-kha-gai-cea-mai-buna-supa-din-lume.html

  39. Alexandra says:

    Parerea mea este ca o reteta extravaganta/iesita din comun este intotdeauna binevenita. Ceva care pur si simplu iti poate surprinde oaspetii, indiferent de origine, mod (si timp) de preparare etc. Dar bineinteles, acestea sunt generalizari…deci propunerea mea ar fi coltunasii japonezi (better known as Gyoza or Guo Tie), un fel de mancare delicios, inedit si foarte simplu de facut, in fata caruia nu ar trebui sa eziti (chiar daca poate anumite ingrediente necesita un pic de “alergatura” pe la magazinele cu specific japonez :)))
    Combinatia dintre castanele de apa crocante si dulcege si carnea de porc suculenta este extraordinar de buna. Si, iti promit ca nici varianta vegetariana (cu varza si praz, ori morcovi, ceapa, ciuperci enoki si tofu or whatever else you fancy :3) nu se lasa mai prejos. Sincer, se topesc in gura acesti coltunasi, nu alta! Pe cuvantul meu de bucatar – junior :P.

  40. Flor says:

    Felie de paine inmuiata in apa si apoi data pe o parte prin zahar.
    Cine a mancat, stie despre ce vorbesc.
    Flor

  41. Dixxie Xuxa says:

    Tocăniță de ceapă cu mămăligă și murături, din bucătăria tradițională, fără alte artificii culinare care nu ne reprezintă. Period.

  42. Anonymous says:

    egg nogg,trebuie neaparat incercat…

  43. Anonymous says:

    Checul cu ciocolata realizat de mama prietenului meu! Reteta proprie!!!!
    Lori

  44. O reteta simpla si cat de cat rapida – Biscuiti Oreo :D

  45. Ada Ilie says:

    ma strecor si eu pe aici cu o reteta pe care tot vroiam sa ti-o zic, fiind tu mare fun carbs.uite acum o ocazie numai buna, asa ca o sa ma lungesc cu detalii.
    paste in stil grecesc
    combinatia poate suna ciudat dar a devenit reteta numarul 1 in familie dupca ce-am gasit-o intr-o carte numai cu retete de paste intr-o piata din Dublin
    vinete taiate pe lungime , ciuperci champignion , ceapa rosie taiata in sferturi , multi catei de usturoi in hainuta proprie se arunca la comun intr-o tava, se stropesc cu ulei de masline, se presara cu sare si rozmarin proaspat. Rozmarinul e MUST, l-am uita odata si de atunci am intelles viata altfel :)Se dau ;la cuptor. Intre timp se face un sos rece din branza feta cu ulei de masline, zeama de lamaie, sare, piper si masline taiate rondele. Se firb spachetele (astea merg cel mai bine), se tavalesc in sos , se pun pe un platou imens si deasupra se rastoarna legumele coapte.
    miam miam sau cum or zice grecii. sa ne fie de bine!

  46. Cristina says:

    Eu zic ca reteta ce trebuie incercata, o reteta dulce evident, este o minunata budinca de visine din cartea Sandei Marin!

  47. eri says:

    Reteta copilăriei (mele) up datata pe alocuri: croissant cu cereale (vazut ca au bagat si la Rue, eu la greci am papat in premiera) rumenit in prealabil in tigaie fara alte accesorii, unt din belsug (felii de unt) , dulceata de zmeură sau soc, alaturi de o cana (mai halba degraba…) de lapte de capra proaspăt cu ness (nu aveam Nesquick). Si uite-asa m-am facut eu mare!

  48. eri says:

    Siii inca 2 pe care le-am pomenit recent cu nostalgie: flori de salcam in aluat si gogosele cu mere rase (ambele au la baza un aluat tip pancakes dar mai consistent)!

  49. eri says:

    Somebody stop me ;) am inceput razna cu desertul (my sweet tooth 2 blame), dam rewind si băgam mâncare de limba de vaca cu măsline, sos ceapă portocale saaauu traditional pt extremişti- snitel din uger de vaca- suna risky, e arta de preparat carnea, dar no cows hurt in the making, i promise! Trebuie sa ne tinem de traditii…go Mazi!!

  50. Ada says:

    Chocolate lava servita cu inghetata si cateva bobite de zmeura proaspata. E dementiala! :)

  51. Ana says:

    Eu votez pentru niste paste NPD :P ,care s-ar traduce nuci,pesmet,dulce. Pastele preferate puse la fiert ,eu una prefer tagliatelle ( pe cuvant ca orice fel de compozitie ar avea pastele si orice fel de sos ar fi mi se pare si mai gustos daca sunt tagliatelle si nu…fusilli de exemplu ). Se iau cantitati egale, sau nu, din nucile preferate :de la banalele nuci arhicunoscute walnuts pana la pecan,braziliene,caju,migdale,fistic,alune de padure,arahide,etc,etc se pun frumusel intr-o punguta purple cu zip ( de la ikea obvious, i’m a fan, pe demonstrate cu poze si bonuri de casa :)) se inveleste punga intr-un servet de bucatarie si i se trag fara mila cateva sucitoare.Explicatii: 1.punga cu zip e okey ca daca mai raman nuci le pot lasa acolo pe tura urmatoare. 2.nu bag nucile la robotel pt ca ajunge o pulbere neidentificabila.asa mai ramane cate ceva si de rontait printre.dar e o chestie de gust si preferinte.
    Dupa maruntire urmeaza o prajire scurta la tigaie/cuptor cat sa le crocantim dar si sa facem un miros yammy yammy in bucatarie.Buuuun…urmeaza sa decida fiecare de unde vine D, adica dulcele.Eu una prefer miere,care pusa peste pastele calde se face ca un sos de te lingi pe degete.la propriu. Daca nu esti fan honey poti folosi zahar, brun as zice eu.Asadar intr-un strop de ulei punem vreo 3 linguri de pesmet si dupa vreo cateva minute punem si vreo n de zahar (sau nu).Lasam la topit si imprietenit si turnam apoi peste pastele calde ( scurse evident) pesmetul+/-zaharul, amestecul de nuci maruntite si prajite, +/- miere. Cine vrea vrea poate sa puna si zahar si miere…nu cred ca s-ar bate, dar de coma diabetica nu raspund eu.
    Hmm…se intelege ceva? Nu stiu cum suna in scris dar in real life eu as manca zilnic.word!

  52. ionut says:

    Ardei copti cu smantana, condimentati cu cimbru, usturoi si ardei iute. Plus mamaliguta!

  53. ioana says:

    lucruri simple care amintesc de copilarie: pastai cu muuult usturoi (si mamaliga), mancarica de dovlecei cu marar (simamaliga), cartofi la tigaie cu marar :) cel mai bun lucru din lume!

  54. Mihai says:

    Desi nu e reteta in adevaratul sens al cuvantului, sunt in stare sa devorez cantitati industriale din respectivul preparat. Adica, se ia una bucata pui de dimensiuni mici pentru fiecare persoana participanta la “ospat”, se condimenteaza cu sare, piper si ce se mai gaseste si se pune pe gratarul incins. Se face un mujdei de usturoi cu rosii coapte langa puiul mentionat mai sus si cativa ardei iuti culesi din gradina sau supermarketul din apropiere. Puiul fript se stropeste cu mujdei din belsug and i mean a ton of the stuff, langa care se aseaza o bucata sanatoasa de mamaliga. If you have the stomach for it, rinse and repeat.

  55. Delia says:

    Neaparat trebuie sa incerci desertul cu orez lipicios specific thailandez: Thai Mango Coconut Sticky Rice Dessert!

    E absolut delicios! Prima data l-am gustat intr-un restaurant fusion din Viena (Yellow), insa pana sa il gatesc eu insami astept sa ajung prin Thailanda. Pana atunci..poate te ispitesc, faci tu reteta si..”ne ispitesti” si tu pe noi la randul tau. :)

  56. sabina says:

    hmmm creme brulle! e minunat de cremos si crocant in acelasi timp. am fost uimita cat de usor e de fapt sa faci.

    ah si inca ceva – risotto cu gorgonzola si pere caramelizate. O reteta pentru prietenii mei vegetarieni iubita si de restul carnivorilor :)

  57. merryjo says:

    For spicy lovers-jalapenos cu branza, n-am crezut pin’ n-am incercat. si-acum i-am facut si pe-ai mei sa fie addicts:D

  58. Carne&carnati de la borcan cu ou in tigaie servite cu zeama de varza cu praz&boia. Daca se mai nimereste si o paine de casa… nu mai respiri.

  59. Cel putin o data in viata ar fi nemaipomenit sa faci in casa paine (sau cozonac). Un deliciu atunci cand esti pasionat de paine de casa si nu mai vorbesc de miros <3.

Raspunde la Ada
Follow on Instagram