[care-i treaba cu] Chives

05 Sep 2013, Cristina Mazilu
Arata ca o iarba si are un gust care aduce a ceapa verde, insa mult mai discret. E de gasit cel mai adesea in supermarketuri, in cutii, pe rafturi langa de alte plante aromatice. Pe eticheta o sa scrie chives, iarba de tuns (wtf?!), arpagic si alte tampenii. Deocamdata sa-i spunem chives.

Cel mai adesea dai peste iarba cu gust de ceapa amestecata-n crema de branza. Da’ se mai pot intampla si alte chestii cu ea. De exemplu:

  • Tot felul de tartine cu icre de somon / somon afumat pe o felie de pumpernickel / felii de paine prajita cu unt – toate presarate cu chives
  • Oua – omleta, fierte moi (in coaja sau nu) & chives.
  • O ploaie de chives peste supe creme, cum ar fi un bisque de homar sau creveti sau o supa de praz (sa-i spunem vichyssoise :-)
  • Salata de ou cu maioneza si mustar, salata de cartofi noi amestecati cu tije de telina si iaurt picant, salata cu carne de crab sau pui – de fapt nu-mi vine-n minte nicio salata care sa nu mearga cu chives.
  • De asemenea, nu vad nicio problema daca se va regasi si in niste tocane cremoase de vita, peste o ciulama de pui sau langa o portie de peste.
 
tips and tricks
  • Chiar daca sezonul e in primavara, gasesti chives tot anul in supermarket.
  • Alege firele de un verde uniform, fara varfuri vestejite.
  • E mai simplu sa tai firele cu o foarfeca decat cu cutitul.
  • In frigider rezista cam o saptamana.
  • Nu le gati, pentru ca-si pierd aroma delicata. Foloseste-le ca nota finala.
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (9)
  1. Eu am in ghiveci si ii merge excelent. Semanat din seminte primavara si regenereaza primavara urmatoare. Imi place tare in cremele de branza si cu smantana si chiar si pe deasupra la paste

  2. Mada says:

    Eu l-am descoperit acum multi ani in State, unde era un toping preferat pt cartofii copti (aia in coaja, cu un putin unt si sare, eventual branza). Dar merge excelent si cu toate cele spuse de tine.

  3. Mircea Banu says:

    Eu le-aş face mănunchi şi aş muşca din ele în timp ce-mi alunecă pe gât o bucată mare de slană afumată… redneck style

  4. @mircea – nu-i un plan rau, dar slanina merge bine cu niste ceapa, care e mult mai crunchy ;-)

  5. Folosesc si la preparate sau gustarele simple, gen tartine, bruschete, paste, samd si de fiecare data complimentele sunt wow ;-) … “de facebook” :-D

  6. Diana says:

    Si eu am in ghiveci, “importata” cu balot de pamant de la mama din gradina. O tai cu foarfeca, cam o data la cateva zile, ca creste ca nebuna. E minunata peste niste paine prajita stropita cu ulei aromat cu usturoi si busuioc. Mmmmmm…

  7. Alina says:

    In franceza se cheama ciboulette, just for the record.

  8. mack says:

    iar în ardealul bistriţean se numeşte “puri” şi se foloseşte cu spor la toate tipurile de ouă în tigaie (papă) şi mâncărurile/zemurile cu cartofi

Raspunde la io-n Dushu Tau!
Follow on Instagram