[fake X’mas giveaway] Grill electric Electrolux

24 Sep 2013, Cristina Mazilu
Is it just me sau parca fiecare miercuri dimineata is like X’mas morning?

Tura asta Fake Mos Craciun aduce un gratar pretty smart de la Electrolux, my dear old friends. Zilele pentru mese in aer liber au cam intrat in sac, dar solutia cu grill-ul electric mi se pare pretty awesome – vii seara acasa, ai chef de o masa light & healthy: carne, peste, legume la gratar? Asta e o varianta: una simpla, rapida si fara prea multe batai de cap si, in plus, weatherproof ;).

Grija mea principala era ca partea complicata vine atunci cand tre’ sa cureti gratarul, dar am inteles ca asta se face simplu, cu o laveta umeda (also, suprafata de incalzire poate fi pusa si in masina de spalat vase). In plus, nu se umple casa de fum, pentru ca sub grill e un vas (detasabil) de acumulare a grasimilor, care previne arderea si alte complicatii. Nu mai ramane decat sa pui carnea la marinat.

Asa ca, cine sa inscrie la giveaway trebuie sa-mi lase mai jos un comentariu in care sa-mi dea o reteta mouthwatering pentru a marina carnea sau legumele ce urmeaza sa fie trantite pe gratar. Astept idei pana marti la ora 23:59, cand soarta gratarului va fi in mainile randomness-ului.

Fake X’mas Giveaway e un joc pe care l-am pornit pe 24 iunie pe motiv ca ar trebui sa primim cadouri mult mai des, chiar daca nu e Craciun. Enjoy!


Update

Castigatorul este cel de mai jos. Astept un mail cu datele de contact :-) Felicitari and happy inside grilling ;-)
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (109)
  1. pentru porc: Un pic de zeama de portocala si coaja rasa, ulei de masline, coriandru, sare, piper.
    pentru pui: ulei de masline, mustar, sare, paprika si vin alb.

  2. Ana Maria Mihu says:

    Pentru pulpe de pui dezosate: lamaie (coaja si zeama), vin alb, usturoi, cimbru, rozmarin si ulei de masline. Mediteranean, gen :)

  3. Catalina R. says:

    Cateva pulpe de pui se marineaza cu: coaja si zeama de lamaie, ulei de masline, ceapa verde tocata fin, chutney picant de mango (sau in lipsa lui cu gem de caise si un chilli tocat marunt), un catel de usturoi. Se dau la frigider cateva ore (sau peste noapte), apoi se arunca pe gratar. Pofta!

  4. aoleo, aoleo!

    m-ai prins intr-o zi in care tocmai am primit vesti de la un drag si vechi prieten dintr-un stat american cu miros de creveti si homar, miere, hot buttery biscuits, hash browns, brown sugar oatmeal… adica frumoasa, saraca, dar exotica louisiana. am stat acolo trei luni in 2005 si inca trei luni in 2006, cu un program de work and travel, lucrand pe post de chelnerita intr-un restaurant de cinci stele – si chiar daca de atunci a trecut multa vreme, pot spune ca ala a fost cel mai rewarding job de pana acum.

    nu pot sa nu imi aduc aminte de mirosuri, arome, sosurile groase, gumbo-ul perfect si raurile de unt, unt, mult unt. sfaraiala gratarelor, duduitul cuptoarelor si castronasele cu gravy – dar mai ales, crawfish bisque-ul, de care m-am indragostit iremediabil.

    dar sa lasam baloseala si sa trecem la marinata, care este o reteta cajun (tipica pentru bucataria louisianei) pentru a marina crevetii inainte de a-i arunca nonsalant pe gratar.

    asa, stai sa mai inghit putin in sec.

    se ia juma de ceasca de ulei de masline, un sfert de ceasca de sos de soia, tot un sfert de ceasca de suc de lamaie proaspat stors si tot un sfert de ceasca de patrunjel proaaaaspat (am ramas pe formatul america de cups, sorry). in amestecul asta mai pui asa: o lingurita de coaja de lamaie rasa. doua linguri de otet. o lingura de mustar. jumatate de lingura de boia iute. vreo trei catei de usturoi ciopartiti. sare si piper. si (tadaaaaam!) doua lunguri de sos din ala cu nume ciudat, care se scrie greu si se pronunta usor, worcestershire! yum.

    crevetii trebuie lasati in minunatia asta cam jumatate de ora inainte de a fi azvarliti pe gratar si apoi, repede in farfurie.

    deci mor. hai ACUM in louisiana.

  5. Alexandra says:

    Pentru pulpe de pui dezosate sau fasii de piept de pui (chiar daca este mai uscat, odata marinat si gatit nu direct pe gratar, ci pe suprafata accea incinsa pe care se poate lasa si marinata devine foarte fraged):
    2-3 linguri de sos de soia,
    ulei de masline,
    4-5 catei de usturoi zdrobiti
    coaja si sucul de la o lamaie bio
    cimbru
    paprika dulce
    Se amesteca totul bine si se pune impreuna cu pulpele crestate intr-o punga de plastic si in frigider pentru cateva ore (cel mai bine peste noapte).
    Clasic, but still very effective. :)

  6. Diana says:

    Carnea se marineaza in sos de ulei masline + putin otet balsamic + 2-3 catei de usturoi taiati feliute + ierburi dupa plac. In loc de otet balsamic se poate folosi vin alb sau rosu

  7. Alexandra says:

    Soy sauce, ulei de masline extra virgin, lamaie, Worcestershire, usturoi, chilli si piper :)

  8. iaurt, ulei de masline plus wasabi

  9. julie julia says:

    Sosul pentru marinat se obtine din 100 grame vin, 100 grame ulei de masine, 30 grame suc de lamaie. Toate ingredientele se amesteca bine. Dupa preferinte mai poti adauga si usturoi, piper, ceapa sau alte condimente. Dupa ce ai facut sosul, asezi felia de carne intr-o punga. Peste carne adaugi sosul pentru marinat si lasi carnea la frigider cateva ore.

  10. lulu says:

    Eu ador marinata coreana pt bulgogi: 2 catei de usturoi taiati marunt + 3 linguri de sos de soia + o lingurita de zahar sau de miere + 2 linguri de suc de pere + 1 lingurita de otet + 1 lingurita de ulei de susan+ o lingurita de piper + 2 cepe taiate marunt.

    Se mozoleste carnea de porc taiata in felii subtiri in acest amestec, se lasa peste noapte in frigider si a doua zi se arunca nonsalant pe gratar.
    Se mananca in frunze de salata cu usturoi proaspat. <3

  11. pt pui: zeama de lamaie, sare,piper,ulei de masline, cimbru

  12. Sabrina says:

    Pentru frigarui de porc, fac o marinada din usturoi pisat frecat cu sare, peste care pun niste sos de soia, otet balsamic, ulei de masline, sos tabasco, eventual niste paprika afumata. works like a charm every time!

  13. Andreea Luca says:

    Deci nu stiu marinate prea multe, vad ca s-a scris majoritatea deja, dar daca-ti spun ca-mi place gratarul asta electric la nebunie si mi-l doresc mult mult se pune? :P

  14. bogdan n. says:

    coaste marinate in piper multicolor, enibahar, sare și dafin, două linguri de ulei de măsline, două linguri de oțet balsamic, o cană de vin, zeama de la două lămâi și o portocală

  15. Alina B. says:

    Pentru carnea de pui: zeama de la o lamaie/portocala/mandarina, ulei de masline, sare, piper, cimbru, oregano, doi catei de usturoi feliati si putin ghimbir; toate amestecate si lasate peste noapte, in frigider, sa se imprieteneasca.

  16. Larisa says:

    O cană de apă, 2 linguri de miere, 1 lingură de oțet, chives tăiat mărunt, ulei de măsline, muștar, niște usturoi mărunțit și puțină coajă de citrice. Ta-daaaam! :D

  17. Mie-mi place foarte mult vanatul, cel mai frecvent am gatit caprioara, pe care o las la marinat (mai precis la bait), cca 24 de ore. Pun asa: vin rosu, ceapa, morcov, felii de telina, frunze de dafin, sare, piper, mirodeni verzi tocate(patrujel, marar, hasmatuchi, rosmarin, busuioc) si bineinteles, usturoi.

  18. Catrina Oana says:

    Marinata mea perfecta:uleiuri cu diverse arome(masline,usturoi si mai ales nuci),rozmarin,chili,coriandru,lamaie,piper si sos Worcestershire.Si zic asa:lamaia fragezeste,uleiul leaga sosul si condimentele dau savoarea.Ce este mai interesant in treaba asta?Amestecul de condimente pentru un gusr desavarsit!

  19. Ina says:

    wuhuuu, ne place subiectul concursului:D
    fiind o mare iubitoare d etot ce s epoate pregati pe gratar am cateva retete de marinata absolut delicioase
    unul dintre cele care merita incercate macar odata cu ciocanele de pui e:
    1/4 pahar miere, sucul de la o rodie mai mare, 1 ceapa rosie mica taiata in bucatele mici mici, 4-5 catei de usturoi,taiat la fel ca ceapa, 1 lingurita sos worcestershire, cateva picaturi de sos Tabasco, sare si piper dupa gust:D
    Pofta!

  20. Nomadosophy says:

    Cel mai simplu si mai rapid – cantitati egale de: ulei de masline+sos de soia + otet balsamic + sos Worcestershire. Se amesteca cu 2 lunguri de mustar de Dijon si cu 2 linguri de usturoi tocat sau, mai bine, pisat. Merge la fix cu ribs, dar si cu orice alt fel de carne de vita.

  21. Mirela says:

    Pentru carnea de pui: se unge cu miere, ulei de masline, sos de soia si curry. Se adauga o cana de vin alb si se lasa cateva ore la frigider.

  22. Verzisor says:

    Se lasa carnea de porc taiata foarte subtire la macerat cu putin unei de masline, oregano proaspat si o lingurita de otet balsamic. Primele doua ingrediente dau o aroma deosebita, iar otetul se caramelizeaza cu o crusta rumelie deasupra carnii :) yum yum

  23. Olguta says:

    De obicei carnea o marinez in iaurt plus condimentele care imi vin atunci la mana, de la paprika si piper, pana la cimbru si rozmarin. Legumele le fac simple cu ulei de masline, sare si piper pentru ca mi se pare ca gustul lor e perfect asa cum e si nu au nevoie de alte adaosuri.

  24. neacsu adrian says:

    pt orice tip de carne marinata infailibila este : zeama de la o lamaie, 2 linguri de otet, 1 cana de vin alb demisec busuios sau cimbru proaspat ! minim 24 ore la frigiderr !

  25. Monica says:

    Mie imi place la nebunie gustul dulce picant, asa ca iti recomand cu drag o marinata care poate fi utlizate de minune atat la pui (aripioare mai ales dar si pulpe, dar si la costite de porc).

    Reteta marinata:
    – sos de soia 100 g
    – sos chilli 25-35 g (in functie de cat de picante vreti sa fie aripioarele)
    – miere 100 g
    – usturoi 5 catei pisati
    – sare

    Carnea se lasa peste noapte la marinat.

  26. Ambasadoarea says:

    Io as lasa carnea pe mana sotului si as bali in asteptarea legumelor: dovlecei, vinete, felii subtiri, scaldate intr-un amestec simplu de ulei de masline, otet balsamic, sare (roz) si piper proapat rasnit:D

  27. Anonymous says:

    Ulei de masline, busuioc, boia de ardei dulce si putin usturoi…

  28. Ioana Dragan says:

    As alege carnea de miel, Ingrediente: sucul a trei lămâi, un sfert de pahar de ulei de măsline, doi căţei de usturoi, cimbru, oregano, trei foi de dafin, sare şi piper după gust.

    Amestecaţi toate ingredientele într-un vas mai mare, în care carnea să poată fi pătrunsă de marinată. Bucăţile mai mici trebuie să stea la macerat patru-cinci ore, iar cele mai mari – opt, ba chiar le puteţi lăsa peste noapte.

  29. Camme says:

    Pt carnea de pui : sare,piper,ulei de masline, cimbru,2 linguri otet de sherry sau de vin rosu si iaurt la sfarsit in farfurie :D

  30. Anonymous says:

    Pentru miel la gratar:
    Ingrediente:

    carne de miel (7-8 felii)
    1/2 cup (120 ml) ulei de masline
    1/2 cup (120 ml) zeama de lamaie
    1/2 cup (120 ml) vin (eu am folosit alb, dar si rosu este foarte bun)
    1/4 cup (60 ml) miere
    2 linguri de rozmarin proaspat tocat
    3 linguri de menta proaspata tocata
    4 catei de usturoi tocati
    1 lingurita sare
    piper dupa gust

    Amestecati uleiul de masline, zeama de lamaie, vinul, mierea, ierburile, usturoiul, sarea si piperul. Mestecati sa se topeasca sarea. Dati fiecare felie prin marinata, asezatile intr-un bol (eu am avut o cutie de plastic cu capac), iar la sfarsit turnati restul de marinata peste. Acoperiti si dati la frigider cel putin 4 ore sau peste noapte. Eu am rotit carnea dupa cateva ore, cea de sus am pus-o deasupra si invers, sa se marineze in mod egal.

    Incingeti bine gratarul. Scoateti feliile de carne din marinata, lasati usturoiul si ierburile pe carne si aruncati restul de marinata.

    Coaceti feliile de miel pe gratarul incins, pe foc mediu, cam 4-5 minute pe fiecare parte, pana cand se rumenesc (depinde daca va place mai in sange sau mai bine facut).

  31. Lorena says:

    Cu ajutorul lui GF am descoperit reteta asta: ulei de măsline zeamă de lămâie, 3 căţei de usturoi zdrobiţi, 1 lingură de chilli , 1 lingură de pudră de ghimbir
    ,3 linguriţe de oregano proaspăt tocat- o delicatete!

  32. Dalba says:

    Vin rosu cu sare,piper,cimbru,boia,putin ulei de masline si de ardei iute

  33. Soto says:

    Pentru carne de berbecut:
    Pentru marinata
    1 lingura de boia de ardei afumat
    2 catei usturoi
    ½ lingurita seminte de chimen
    2 lingurite seminte de coriandru
    sare de mare
    piper negru proaspat macinat
    ulei de măsline

  34. Lorena Pintilie says:

    Eu marinez carnea pentru gratar in sos de iarut-un fel de tzatiki: iaurt grecesc (gras), usturoi, castravete si uleid emasline. Pun totul intr-un robot si iese o pasta destul de subtire (din cauza castravertolor). Se lasa carbea in acest sos peste noapte, in frigider si apoi se face la gratar. Pe acest gratar propus de tine ar iesi minunat:)

  35. Marcel Iorga says:

    Интересная статья! Жаль, что это иногда написана на румынском языке!

  36. @marcel – nu vrei tu sa te muti undeva unde se scrie in ce limba vrei tu? la mine acasa inca mai pot sa vorbesc/ scriu cum vreau :-)

  37. Andra Miloiu says:

    Carnea de porc prima data sta timp de 1-2 ore in functie de tip si grosime intr-un amestec de sare si apa (brining). Apoi se mai lasa cateva minunte intr-un amestec de suc de ananas (1-2 pahare in functie de cantitate) si chili (1 chili taiat marunt).

  38. Pentru frigarui (carne de purcel&legume): sos de ardei iute+boia,usturoi,piper sau ienibahar, ulei de masline si 2 linguri de gem de coacaze rosii ca sa mai potoleasca toata picanteria :)

  39. Milita petre says:

    Propunerea mea de marinata merge de minune cu costite de porc:
    – 3 linguri de ketchup
    – 2 linguri de sos de soia
    – 4 căţei de usturoi
    – 1 lingură de ulei
    – 1 lingură de muştar de Dijon
    – 2 linguri de sos Hickory* (sos special pentru gratar cu gust de afumatura)
    – 1 lingură de miere
    – sare şi piper

    Pofta buna! Sper sa iti lase gura apa! :)

  40. Anonymous says:

    Lacramioara
    Depinde foarte mult de carnea care o punem la marinat, dar cam la toate tipurile de carne merge :mierea, hreanul, sos soia, berea – care fragezeste, uleiul de masline, usturoiul, zeama de la lamaiie sau lamaia taiata felii, chili pentru cine vrea mai condimentat, sarea si piperul nelipsite, ghimbirul, iarasi rozmarinul foarte bun la carnea de miel, vinul alb..

  41. Paul Maxim says:

    Bucataria jamaicana se mandreste cu una dintre cele mai aromate si mai picante marinate (“jerk”), care se potriveste de minune cu orice fel de carne, dar in special cu cea de pui, peste si fructe de mare sau porc.
    Ingredientul forte este un ardei iute special , in forma de boneta de bucatar, care are o iutime extraordinara, asa ca va sfatuiesc sa-l folositi cu prudenta. Aromele exotice sunt imbinate perfect de sucul proaspat de portocale si lime, care da un parfum aparte fripturilor.
    Oricand va doriti ceva special, colorat si aromat, e momentul pentru un experiment “jerk” in cel mai pur stil jamaican.
    Jamaicanii folosesc termenul “jerk” si pentru o numi tehnica de preparare specifica :marinare+ grill +stropire des cu marinata , ca sa formeze o crusta aurie si picanta.

    Ingrediente pentru marinata :Jerk”:
    -o jumatate de lingurita pudra Allspice
    -o jumatate de lingurita de pudra de usturoi
    -un sfert de lingurita de scortisoara
    -un sfert de lingurita de nucsoara
    -o lingurita de zahar brun
    -ghimbir cat o nuca
    -2 linguri de cimbru
    -2-3 catei de usturoi
    -un sfert de lingurita de piper Cayenne
    -o jumatate de lingurita de piper negru macinat
    -o lingurita de sare
    -un ardei iute (Scotch bonnet pepper) fara samburi
    -o rosie mare tocata sau 2-3 mai mici
    -o ceapa tocata
    -un sfert de pahar de ulei de masline
    -2 linguri de sos de soia
    -3 linguri de otet alb
    -sucul de la 2 portocale mari si zemoase
    -sucul de la o limeta

  42. anka says:

    Chiar mi-as cam dori un gratar din asta, asa ca de data asta ma prind in joc.
    Otet de vin cu ulei de masline, un pic de apa si sare, amestecate bine sa se topeasca sare, la care se adauga patrunjel si oregano proaspat, la care se adauga pudra de chili si usturoi tocat marunt. Merge si cu carne, si cu legume si cu tofu. Nu-i al meu, da-mi place tare. Pofta buna!

  43. CristinaP says:

    pentru carnea de pui: ulei de masline( 1/2 pahar), vin rosu( 2 pahare); sos de soia, un praz taiat rondele, doi catei usturoi, doua lingurite zahar brun.

  44. Dan Basangiu says:

    O sa apelez la ingredientle cele mai potrivite pentru astfel de mancaruri. In primul rand pentru carnea de pui se adauga usturoi in cantitea pe care o apreciaza fiecare( mie personal imi place sa pun un pic mai mult), ulei de masline, paprika dulce, sare si piper.
    Carnea de porc se lasa la marinat un putin vin alb, zeama de lamaie, piper si cimbru.

  45. Dan Basangiu says:

    La carnea de porc se adauga vin alb, ulei de masline, piper si sare. Pulpele de pui se marineaza cu zeama de lamaie, boia dulce, piper boabe, sare( eu pun foarte putina de obicei) si in farfurie se pune deasupra patrunjel proaspat tocat.

  46. irinao says:

    Am descoperit ca metoda ideala de marinare este pentru mine reprezentata de pungile zip-lock(care se inchid etans cu un fel de fermoar). Prin urmare, ung bucatile de carne de porc cu ulei de masline, sare, piper, boia si adaug cativa catei de usturoi apoi le introduc in punga la frigider pentru cateva ore(pot fi lasate si de pe o zi pe alta). Carnea este bine impregnata de condimente si mult mai frageda in urma acestei proceduri.

  47. Pentru miel (am facut de curand) : zeama de la o lamaie, iaurt de bivolita,sare, piper, turmeric, rozmarin proaspat,curry, cimbru,nucsoara, cativa catei de usturoi trecuti prin presa si putin ulei de masline (din-ala adevarat, din Grecia, procurat in concediul din vara aceasta :D )
    Se lasa peste noapte la marinat.
    Se pune in cuptor ( the little lamb) cu folie de aluminiu, se lasa 4 ore la foc mic. (3 ore jumate cu folie,iar in ultima jumatate de ora scoatem folia).
    P.S: E excelent! Si dispare imediat din farfurii . :)

  48. Aseara am facut o super marinata pentru o ceafa de porc, astfel:

    Am facut un amestec intr-un castronel cu:
    – 2 linguri sanatoase de boia de ardei dulce
    – jumatate lingurita sare
    – o lingura de Ottoman Spice (un mix genial pentru carnuri cumparat din Spice Bazaar din Istanbul in vacanta de vara)
    – 4-5 linguri de Worcestershire sauce
    – ulei de masline cat sa se formeze o pasta usor de intins pe carne

    Dupa ce am frectionat bine carnea cu pasta obtinuta astfe, am pus carnea intr-un vas de lut si am pus peste un pahar de Coca Cola (da, da, Cola!) si jumatate de pahar de apa, si am dat la frigider 9 ore.

    Apoi am bagat vasul la cuptor si am gatit la foc mic spre mediu vreo 2 ore.

    Inutil sa mai spun ca deja nu mai e urma de ceafa in frigider si deja visam la urmatoarea…

  49. Anonymous says:

    Aripioare de pui: 750 ml cola, zahar brun, 3 catei de usturoi dati pe razatoare, o ceapa maruntita, 2 linguri de sos de soia si sucul de la o lamiae.
    Mihaela

  50. Daniela Diamandescu says:

    Carnea de pui/curcan imi place sa o pun la marinat in kefir cu praf de chili, mix de piper si sare de mare…o las peste noapte la macerat, o scot condimentez cu ierburi de provence si o pun la cuptor:) vita o las la macerat cu ulei de masline, ceapa si usturoi fin tocat…o scot si o curat bine dupa care o arunc intr-o tigaie incinsa….simplu:)

  51. Erin Ateito says:

    Toata vacanta de vara am folosit gratarul din curte dar acum am revenit la bloc si chiar imi trebuie un grill electric. Reteta pe care o folosesc de cele mai multe ori este o reteta Martha Stewart , se numeste Buttermilk-Dill Marinade si o folosesc pentru miel
    Ingrediente:
    3/4 cana de lapte batut
    3 catei de usturoi, zdrobit, cu o presă
    1/4 ceasca tocat marar proaspat
    1 linguriță de sare
    1/2 lingurita de piper
    Combinam ingredientele pentru marinata. Oprim 1/4 din ceasca cu marinata si se toarna restul de sos într-un saculet . Adaugam 1 1/2 kg carne si amestecam. Bagam la frigider. Utilizam sosul pastrat pentru a peria peste carne și legume în timp ce sunt pe grill.Asta e tot. Bon appétit!

  52. Anna Nichita says:

    Ulei de masline + putin otet balsamic + 2-3 catei de usturoi + ceapa + sare+piper.

  53. Alina's says:

    soia,miere,sare,piper,zeama de lamaie + piept de pui = sweet and sticky delicousness

  54. Alina's says:

    soia,miere,sare,piper,zeama de lamaie + piept de pui = sweet and sticky delicousness

  55. pentru carnea de porc: mustar dijon, sos worchester, zahar brun,piper, usturoi, boia de ardei

  56. Smo says:

    sare si piper (cum altfel), lamaie, cimbru, ulei, grill electric, ma rog :P

  57. Diana says:

    Coaste de porc+ miere+ (faimosul) condimet Spare Ribs(eu l-am cumparat dintr-un supermarket din Austria) nu are cum sa nu iasa:)

  58. Nico says:

    Marinada pentru legume: zdrobim 1 catel de usturoi, il amestecam cu ulei de masline, seminte de coriandru, piper negru si coaja rasa de lamaie (1 lingurita) Adaugam sare si turnam amestecul obtinut peste legumele deja taiate si presarate cu sare.

  59. Corina H. says:

    pentru carne de pui : piper proaspat macinat, usturoi pisat,fulgi de chilli, ulei de masline, zeama de portocala, un strop de miere, cimbru si oregano. Se maseaza carnea ( de preferat pulpe de pui, despicate pana la os )si se da la rece pana a doua zi. Se scoate de la rece si se asteapta o ora sa ajunga la temperatura camerei si se arunca pe gratar , nu inainte de a le asezona cu sare dupa gust. …Pofta mare

  60. Liana C says:

    pentru pulpe de pui: 1 kg pulpite 500 ml de supa de pui 3 catei de usturoi 1 lingurita de ghimbir ras 1 lingura de miere 1 lingura sos de soia.

  61. Se ia una bucata pui si se desface in componente. Se ia fiecare componenta in parte si se freaca cu sare. Separat se face o marinata din rosii tocate, ghimbir ras, verdeata cat mai variata si ceva picaturi/lingurite/linguri de miere. Poti adauga picanterii (ardei iute, usturoi tocat, piper etc samd) dupa gust. Pui bucatile de carne intr-o punga impreuna cu sosul magic, il amesteci si il uiti in frigider. Cand te pocneste foamea, iei bucatile si le arunci pe gratar. Om-nom-nom-meala placuta.

  62. Pentru pui: mustar, sare, piper. Simplu si absolut DELICIOS

  63. Alex Costoiu says:

    Un amestec cu tenta indiana pentru porc: coriandru, chimion, usturoi, turmeric, scortisoara, sare, piper, ulei si ardei iute.
    Daca nu ma grabesc, prajesc fara ulei condimentele boabe

  64. Andrei S. says:

    Una din marinatele mele pentru carne de pui (de preferat, ciocanele cu tot cu piele), putina tenta indiana:
    – ulei de mustar 2-3 linguri
    – sucul de la o lamaie
    – un amestec de condimente macinate: chimen, curcuma, coriandru, schinduf, fenicul, usturoi granulat, sare

    Se tin la marinat (de preferat, la rece) cat se poate de mult sau pana se incing bine carbunii din gratar :-D.

  65. Ion Petre says:

    Mie imi place mult carnea de vita la gratar, desi este o carne mai dificil de preparat eu o las 24 in amestecul acesta si iese pur si simplu minunata, se topeste in gura:
    – 3 catei de usturoi
    – o ceapa mai mica
    – ardei iute verde
    – 2 linguri ulei de masline
    – o lingura de miere
    – o lingurita zeama lamaie
    – 100 ml vin rosu
    – sare, piper
    – busuioc, nucsoara

    Pofta buna!

  66. Anonymous says:

    Pentru un gratar fructat si aromat [reteta versatila]:
    + un ananas mediu sau jumatate de ananas mare
    [se curata ananasul si de marunteste cu robotul sau se zdrobesc cubulete taiate in prealabil cu ustensila de batut snitele]
    + 2 linguri de miere sau zahar muscovado [pentru cei care considera ca mierea este nociva peste anumite temperaturi]
    + 50 ml otet de zmeura sau de mere
    + 2 catei de usturoi zdrobiti
    + o jumatate de lingurita praf de ghimbir [sau o lingurita radacina proaspata zdrobita]
    + un varf de lingurita pudra de cuisoare

    Se amesteca toate ingredientele. Se poate folosi pentru vita, pui, porc, oaie. Se poate adauga din vinul servit la masa pentru un plus de aroma [50 ml].

    Mihaela Zara

  67. AnaM says:

    Buna,

    Carnea (pui de preferinta sau curcan) data printr-un amestec de sare,ardei iute maruntit, putin piper si cimbru.
    Legumele facute simplu pe grill.
    Nota de final consta intr-un mujdei (in functie de preferinte se poate adauga iaurt peste mujdei).

  68. Ada says:

    Enibahar, dafin, piper multicolor semințe de susan, sare, cimbru uscat. Le-am frecat si am uns un muschiulet pe care l-am pus la frigider vreo doua ore. Si apoi l-am bagat la cuptor.

  69. Ana says:

    Am eu doua retete delicioase!

    1. Marinada pt porc si pui:
    200 gr ananas pisat
    40 ml sos soia
    50 gr miere
    50 ml otet de mere
    3 catei usturoi
    1 lingurita ghimbir pudra
    2 gr cuisoare pudra
    1 lingurita sare
    1 lingurita piper

    Totul se amesteca

    2. Marinada mexican style:
    50 ml otet de mere
    50 ml otet alb
    50 ml ulei masline
    15 gr de cilantro( coriandru verde) tocat
    3 catei usturoi
    Sucul de la 1 lime
    2 lungurite chimen
    1 lingurita piper negru boabe
    1 lingurita oregano uscat
    1 lingurita sare
    1/2 lingurita scortisoara

    La fel, se amesteca toate ingredientele.

    Pofta mare!

  70. Cristina P. says:

    Reteta pe care o prefer indeosebi este cea de peste marinat preparat la gratar, care imi place enorm si as savura oricand cu placere acest fel de mancare pe cat de satios, pe atat de gustos! Pregatesc astfel: usturoi zdrobit, sare, piper negru, piper alb, rozmarin, patrunjel verde, ardei iute, ulei de masline, zeama de lamaie. Crestez pe diagonala fiecare parte a pestelui, de preferinta macrou, spalat si curatat bine in prealabil, apoi presar si ung bine cu marinata obtinuta fiecare parte, si in interior, las putin timp sa patrunda suficient aromele, iar la final va iesi un gratar de peste minunat!

  71. Marian says:

    Cred ca ar fi prins cateva poze de la locul faptei cum s-ar zice, insa eu sper ca nu va fi cazul totusi sa fie ceva ne atragator.
    Cat de bine merge vinetele pe gratar in cazul asta?

  72. Andreea says:

    Carnea de porc poate fi tinuta la marinat in sucul de la compotul de ananas. Am incercat reteta si carnea iese tare frageda.

  73. Anonymous says:

    Vara asta,m-am trezit cu niste prieteni intr-o vizita neanuntata si pana am curatat/taiat cartofii si coafat salata ,pana s-a pregatit gratarul din curte,am lasat cca o ora ditamai bucata de cotlet cu os,of course,intr-o marinata facuta dintr-o lingura pasta de ardei iute,doua linguri de miere,o lingurita de rozmarin tocat marunt , sare dupa gustul meu si cel mai important 100 ml whisky .
    I-am aplicat un masaj cotletului cu acest sos,timp de o ora s-a simtit relaxat (cotletu’),apoi l-am portionat si fript pe gratarul sters cu putina slanina…ce sa zic,a iesit hot,de la ardei,de la whisky ?
    (Carmen-Ana )

  74. Anonymous says:

    Pentru carnea de pui – oregano, salvie, cimbru, busuioc, seminte mustar, ceapa, usturoi, sare de mare, piper negru si ulei.
    anca Iordanescu

  75. Anonymous says:

    Pentru a fragezi carnea de porc – zahar brun, oregano, chimion, ceapa, usturoi, chili, piper negru, seminte mustar, sare de mare si ulei (toni Predan)

  76. Anonymous says:

    Marinata pentru somon -ulei, vin alb, chili, zahar brun, paprika, cacao, chimion, sare de mare, seminte mustar, scortisoara, piper negru.
    ( adrian Iordanescu)

  77. Anonymous says:

    Pentru legume la gratar – ulei, susan, coriandru, piper negru, chimion, turmeric, asafoetida, sare de mare (carla Predan)

  78. Dupa ce a stat la marinat cel putin 4 ore in frigider, puiul este minunat folosind urmatoarele ingrediente simple, dar de mare efect:
    – o lingura suc de lime;
    – 1/4 cana ulei de masline;
    – 2 linguri ceapa tocata marunt;
    – 1/4 lingura paprika;
    – sare;
    – piper.

  79. pentru piept de pui: 150 ml zeama de lamaie impreuna cu 2 linguri din urmatoarele: otet din vin alb,ulei de masline, sos de soia, ghimbir ras, 1/2 lingurita de ardei iute macinat si 2 catei de usturoi zdrobiti.

  80. vasi says:

    marinada mea preferata e una thailandeza, pentru care trebuie sa folosesti
    • 20ml zeama de lime
    • 2 linguri de sos dulce de ardei iute
    • 1 lingura de sos de peste
    • 1 lingura de ulei de arahide
    • 2 linguri de zahar brun
    si la final niste coriandru proaspat!

    enjoy

  81. viviana says:

    Best steak marinade: sos de soia, ulei de masline, zeama de lamaie, sos Worcestershire, usturoi, busuioc, patrunjel si piper alb. Se amesteca toate, se pune peste carne si se lasa la marinat pana la 8 ore.

  82. Adiana says:

    Un singur lucru stiu, vizavi de marinata: am comis-o rau atunci cand mi-am pus eu in practica ideea fantastica de a marina o frumusete de carne de vita, dupa care am plans j’de zile… nu spun decat ca, spre rusinea mea, well, mirosea a otet in toata casa.
    Dar, dupa experienta asta marcanta am trecut la PORC: si am simplificat treburile, in asa fel incat gratarul si iasa yummy. Se pune asa: mustar cu vin, mixing, zeama de lamaie, unt topit si ce condimente gasim (si eu merg pe ardei iute, am aceleasi papile descreierate). Dupa nebunia asta, batem bine porcul si-l inmuiem in amestecul de mai sus, in lasam la balaceala vreo 20 de minute si apoi merge frumusel pe grill si-mi spala toate pacatele culinare comise ever! :D

  83. Alina G.M. says:

    Sucul de rodie proaspat stors, fiert 10 min, apoi lasat sa se raceasca si amestecat cu usturoi, sare, piper si ulei de masline – transforma orice carne in ceva de vis :) Cam 2-3 ore se tine carnea in zeama asta, nu mai mult ca altfel devine extra-mushy.

  84. Alina says:

    Pentru pui

    1 lamaie stoarsa si 1 lingura de coaja rasa
    6-7 frunze mari de salvie, sau mai multe mai mici
    4-5 catei mari de usturoi
    sare
    (se dau prin blender)
    Ulei de masline

    – Timp minim de marinare 3h

    Pentru porc

    2 linguri sos de soia
    1 grapefruit
    1 pahar de vin alb
    2-3 ramuri de rozmarin verde, rupi doar acele de pe bete
    3-4 fire de cimbru, frunzulite rupte
    Ulei de masline

    Ienibahar, sara grunjoasa si piper zdrobite proaspat, cu astea dai pe carne dupa ce o scoti din marinada

    – Timp minim de marinare 5-6h

  85. Roxana D says:

    Inainte de a pune legumele pe gratar, de obicei le las cam 3 ore la marinat in: ulei + otet balsamic, peste care arunc ceapa si usturoi tocate foarte marunt + busuioc si sare + piper.

    Mmmhh, deja mi s-a facut pofta:D

  86. Anonymous says:

    Tocmai ce am primit carne de vitel crescut la tara, la socrii mei, si ma gandesc sa fac o friptura, voi marina carnea intr-un amestec de sare, piper, otet de vin rosu, o foaie de dafin, pun si cateva bucatele de ceapa, cativa catei de usturoi. voi lasa carnea la marinat cam 8 ore.
    reteta aaceasta am facut-o de multe ori si in special cu carnea de vita. Georgiana P

  87. Marinata pentru legume la grătar: 2 – 5 căţei de usturoi, apă, suc de lămâie, un strop de vin alb sec, ulei de măsline, sare, piper şi ierburi aromate: pătrunjel, cimbru, busuioc, măghiran, salvie, oregano, fulgi de chilli.

  88. Cristina says:

    O marinata mai lipicioasa buna pentru pui: miere, sos de soia, piper, sare, coriandtru macinat si chilli.

  89. roxana d says:

    Menta tocata, usturoi pisat, ardei iute tocat, zeama de lamaie, ulei de masline, sare, piper – se amesteca, se manjeste carnea de miel si se arunca pe gratar!

  90. Andra Ilias says:

    Vremea de afara ma inspira la niste carne cu un gust plin, robust, asa ca parca as merge pe o varianta de tajine de inspiratie proprie: fenicul, cardamon, chimen (mult), scortisoara si ienibahar, toate zdrobite, un pic de pulbere de chilli, ulei de masline si zeama de lamaie. Plus sare, evident. Cel mai bine merge la niste pulpe de pui.

  91. crissfw says:

    Creveti marinati in: ulei de masline, suc de lamaie, usturoi tocat, ghimbir in feliute subtiri, miere.
    Se marineaza cam 1 ora, apoi crevetii pe gratar, marinada se fierbe separat si se serveste ca sos. Minunatissimi:)

  92. Anna Rose says:

    Marinată cu miere, sos sweet chilli şi sos barbeque
    • 2/3 cană sos barbeque
    • 1/3 cană sos sweet chilli
    • 2 linguri de miere
    • 1 lingură de ulei de arahide

  93. Aly White says:

    Marinată în stil grecesc
    125ml ulei de măsline extravirgin
    125ml zeamă de lămâie
    2 căţei de usturoi zdrobiţi
    1 lingură de oregano uscat
    2 linguri de cimbru uscat

  94. In ultimul timp am facut o pasiune pentru urmatorul amestec pe care l-am folosit si pentru carne de porc si pentru pui: intr-un mojar zdrobesc 2-3 catei de usturoi, 1 lingurita de seminte de fenicul si 1/2 de lingurita de seminte cumin. Peste ele se adauga 2-3 linguri ulei de masline, 1 lingurita paprika afumata, sare, fulgi de chilli si 1 lingurita pudra de coriandru.

  95. In ultimul timp am facut o pasiune pentru urmatorul amestec pe care l-am folosit si pentru carne de porc si pentru pui: intr-un mojar zdrobesc 2-3 catei de usturoi, 1 lingurita de seminte de fenicul si 1/2 de lingurita de seminte cumin. Peste ele se adauga 2-3 linguri ulei de masline, 1 lingurita paprika afumata, sare, fulgi de chilli si 1 lingurita pudra de coriandru.

  96. Simplu si gustos: ulei de masline + zeama de lamaie +/- crenguta de rozmarin

  97. Ruby Wood says:

    Coaste la gratar marinate
    Ingrediente:

    1 kg coaste de porc
    2 linguri ulei
    2 rosii pasate
    3 linguri otet
    o ceapa
    sare
    piper
    boia
    condiment pentru gratar

  98. marie jolie says:

    Marinată cu miere, muştar şi sos de soia:125ml sos de soia,60ml miere, 1 linguriţă şi jumătate muştar,1 căţel de usturoi.

  99. Irina says:

    suc de portocala, miere si mustar cu boabe – perfection!

  100. Laura Nichita says:

    Cele mai bune aripioare de pui marinate in sos de soia, ulei de masline sau rapita, turmeric, ardei iute tocat foarte marunt, miere, sare si piper. Sunt delicioase! :)

  101. Poppy Honey says:

    Marinată cu oţet balsamic
    • sucul şi coaja de la o lămâie
    • 125ml ulei de măsline
    • 8 linguri de oţet balsamic
    • 2 căţei de usturoi zdrobiţi
    • 4 linguri de mentă tocată
    • 2 linguri zahăr brun

  102. Giulia Maxx says:

    Marinata cu lămâie, usturoi şi verdeţuri: 2 lămâi (de la care se foloseşte şi sucul şi coaja),60ml de ulei de măsline,4 fire de cimbru proaspăt,2 crenguţe de rozmarin proaspăt,2 căţei de usturoi zdrobiţi, piper nergru după gust.

  103. MihaelaS says:

    Eu am renuntat la carne, dar, de pe vremea cand inca mai mancam, reteta mea preferata era sa-l marinez in sos de cocos. Nu am mancat niciodata pui mai fraged decat cel marinat in prealabil in sos de cocos. Aceasta pasta de cocos o gaseam la supermarket, in pliculete.

    La fel de buni imi pareau carnatii marinati peste noapte in bere.

  104. Anonymous says:

    Pentru carne porc : vin rosu(o ceasca) , 2 lingurite ulei de masline,usturoi (cativa catei tocati), mustar, sare, piper, + ierburi dupa plac. Pofta buna!

    Rusei Oana Maria

  105. Alien says:

    Cea mai buna marinata zici? Hmmm… let me think…
    80 ml ulei de masline
    2-3 catei de usturoi
    2 linguri otet balsamic
    80 ml sos de soia
    60 ml miere
    1/2 lingurita piper negru macinat
    1/2 lingurita sare de mare
    There you go :D!

  106. Marinada mea preferată este pentru carnea de curcan (sau altă carne de pasăre). Sucul de lămâie, ingredientul principal al marinadei, este un mod grozav de a frăgezi acest fel de carne. Așadar, se amestecă zeama de la o lămâie (eu adaug și coaja pentru un plus de aromă), o cană de apă, o cană de ulei de măsline și o lingură de oțet balsamic cu câte o mână de coriandru și mentă proaspete, mărunțite. Se mai adaugă un strop de sare și piper după preferința fiecăruia și, opțional, pentru a echilibra aciditatea sucului de lămâie, puțină miere. Apoi se masează bine, bine curcanul și se lasă cel puțin o oră să se întrepătrundă aromele. Et voilà! O marinadă fresh pentru cel mai delicios grătar de curcan!

  107. Cristi says:

    Pastrama de ciuta in protap:
    Se iau doua picioruse de ciuta mica, de preferat cele din spate si care sa cuprinda toata partea de sus a pulpei. Se aplica in repetate randuri palme, pana se fragezeste pastrama. Pe partea interioara a pulpelor se adauga cateva picaturi de ulei de masline astfel incat zona respectiva sa devina foarte alunecoasa. Dupa gust se adauga condimentele, cu accent pe oregano. Dupa ce zona este suficient de fragezita si musteste de sucuri mai mult sau mai putin proprii se introduce protapul exact prntre cele doua pulpe. Se tine in protap …fiecare cat poate.

  108. Anonymous says:

    pfuuu,sa castigi un asa premiu si sa uiti sa-l revendici … e chiar de plans !
    parca e un facut,premiile astea tare bune in bucatarie, sunt castigate de cei care ,ori nu gatesc ori ii doare in cot de ele !

    (Carmen-Ana )

Raspunde la Larisa
Follow on Instagram