Salam de biscuiti cu prosecco (!!!)

26 Nov 2013, Cristina Mazilu
La prima mea cina ever pe care am pregatit-o pentru prieteni – practic seara aceea a marcat momentul in care m-am apucat de gatit (Cookie, Mishu, George, Ioana, Raluca, Alex – remember that?!)  – m-am prezentat cu un meniu cel putin schizoid: bruschette cu rosii si busuioc, penne arrabiata, creveti si legume la cuptor, probabil si vreo salata rasturnata din punga (da, sigur ca se pune la socoteala!) si, la pièce de résistance: salam de biscuiti cu muuuuulta nuca. (Sa nu uitam insa de vinul rosu, inclusiv paharul pe care l-am spart de emotie cand mi-au intrat prietenii pe usa. Silly girl.)


Aproape 5 ani mai tarziu (#socsigroaza, time flies when you’re baking cakes!), I give you my new rendition a salamului de biscuiti. Acum si cu prosecco, pentru ca intre timp am invatat ce-i bun in viata.

INGREDIENTE

  • 200g unt
  • 140g zahar
  • 4 oua mari
  • 2 linguri cacao
  • 50ml prosecco (sau orice alt vin spumant; sigur ca puteti incerca si cu alte variante de alcool, cine sunt eu sa va opresc de la rom, cognac, Grand Marnier ori whiskey and such ;-)
  • 1 varf generos de sare de mare (eu am folosit fleur du sel)
  • 250g ciocolata neagra, cu 70% cacao (folositi din aia de care chiar ati manca, nu ciocolata de menaj)
  • 140g biscuiti (daca gasiti cu lamaie ar fi chiar interesant), tocati grosieri (puteti incerca cu shorbread facuti dupa reteta asta)
  • 100g alune de padure, tocate grosier
  • 75g migdale decojite, tot tocate
  • 75g nuci macadamia, ca mai sus (ofc, puteti folosi si alte combinatii de nuci si alune)
  • cate 50g smochine, prune si merisoare uscate, toate tocate
  • zahar pudra, pentru presarat

Amesteca untul si zaharul (cu mixerul), pana obtii o crema afanata. Pe rand, adauga ouale si bate bine compozitia inainte de a-l pune pe urmatorul (daca ti se pare ca amestecul se taie, don’t worry, se va inchega la loc dupa ce pui restul de ingrediente. Incorporeaza pudra de cacao, prosecco si sarea de mare.

Pune ciocolata intr-un bol asezat deasupra unei oale cu apa care fierbe incet si las-o sa se topeasca usor (bain-marie, yes), amestecand din cand in cand, pana devine extrem de cremoasa. Pune bolul deoparte, sa se raceasca, vreo 5 minute, apoi incorporeaza ciocolata in amestecul de ou. Adauga biscuitii, nucile si fructele uscate.

Pe blatul de lucru, intinte o folie alimentara in strat dublu si transfera compozitia fix in centru, ruleaza-o in forma de salam cu o lungime de aprox. 30cm. Inveleste-l cu folia alimentara si da-l la frigider cel putin 8 ore, dar cel mai sigur – peste noapte.

Eu l-am pregatit vineri seara si l-am impartit cu prietenii care au venit sambata la petrecerea mea ( happy bday to me , btw). 

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (19)
  1. Anonymous says:

    La multi ani!
    Suna excelent reteta! Multumim for sharing ;)

  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  3. No acum am o problema (sau nu:-) ): ziceam ca ma gandesc sa includ in cadoul de sarbatori un salam de biscuiti, dar dupa reteta mamei. Si acum vii tu si ma provoci cu din astea, modernisme. Of, ce mai viata grea voi avea!
    Happy everything

  4. @anonim – multumesc!
    @andrea – mda, such is life :))

  5. Anonymous says:

    salut!

    am pus ingredientele pe ‘to buy list’ pt a-l incerca maine si m-am blocat la capitolul zahar.
    cat ai pus? si de care? muscovado?

    merci!
    constanta m.

  6. @constanta – aaaah, ce duda sunt. am pus 140g de zahar normal. stai ca acum trec si-n lista.

  7. Ana M says:

    Interesanta reteta, frumoasa reinterpretare. Mie de revelionul trecut nici ala clasic nu mi-a iesit :D. Am cam uitat sa-i pun zahar si era asa..fad. Nici n-am facut vreo 4 tone(adica bucati), s-a mancat intr-un final pentru ca fiind primul an in casa noua am tinut pary la noi si cum nu au fost multe dulciuri, a mers.
    In cu totul alta ordine de idei, imi place cum ai pus problema, nici eu nu am tv si nici nu vreau sa-mi iau, dar o vizita la prieteni, pe motiv de uitat la seriale, merge.

  8. andra says:

    Bun de il mananci si in masina fara tacamuri si toata noaptea dupa ce ajungi cu el acasa!
    <3 Mazi!

  9. Anonymous says:

    Este excelenta reteta!
    Am facut-o aseara, am inlocuit nucile macadamia si migdalele cu nuci normale si fistic.
    Iar prosecco cu Bacardi our fav.
    Multumim Cristina!
    Brindu

  10. Anonymous says:

    Cel Mai bun salam de biscuiti EVER!!!
    Nu am crezut in “puterea ” lui pana acum :)….>>>savurez o mareee felie la 3 dim
    Hun’ You are amaZing….
    Hugs hugs
    PS: sper sa am ocazia sa te cunosc One day :D

  11. Talida says:

    in toata povestea asta ouale raan crude…le amestec acolo asa..cu albus si galbenus impreuna?

  12. Anonymous says:

    Accesati flysky.ro!Veti gasi aici o multime de variante ieftine de zbor!Eu am cumparat si am fost foarte multumita!

  13. […] nu ajunsesem la desert. Cristina mă îndeamnă să iau, totuşi, o felie de banana bred şi una de salam de biscuiţi cu prosecco. Eu “hihihi”, cu puţină ruşinică dar cu dorinţă, iau pacheţelul pentru acasă. Ajung, […]

  14. […] pască, dar marginea din aluat cred că se pretează. Rețeta de la care am pornit este cea a lui Mazilique (după un research extins, mi s-a părut cea mai bună), dar am mai modificat pe ici, pe colo, […]

  15. Claudia says:

    Bună Cristina, vroiam să te întreb ce fel de biscuiți ai folosit? Eu am folosit biscuiți digestivi dar mi’a ieșit cam moale. Mulțumesc.

    • Cristina Mazilu says:

      cei digestivi nu se preteaza, pentru ca sunt prea sfaramiciosi. incearca cu biscuiti cu unt cum sunt cei de la Leibniz (ceva ambalaj galben :-)

  16. Smaranda says:

    Bună, Cristina! Mă tentează foarte tare acest salam de biscuiți (pentru că, na, implică deschiderea unei sticle de prosecco, care pe urmă trebuie băută, că e păcat de ea :))) ). Am o problemă totuși cu ouăle crude din compoziție. Crezi că aș putea să le evit sau să le înlocuiesc cu ceva?

Raspunde la andra
Follow on Instagram