Bezele cu apa de trandafiri si fistic

25 Jun 2014, Cristina Mazilu

Sau kryptonite, in cazul meu. De cand le-am descoperit, nu ma mai pot opri din batut albusuri. Sunt mari cat un grapefruit, cu exterior crocant si miez moale si lipicios. Iar combinatia de apa de trandafiri si fistic e perfecta pentru deserturi savurate in noptile de vara.

INGREDIENTE
4-5 bezele foarte mari, 2 ore si 20 minute
  • 5 albusuri
  • 300g zahar
  • 2 linguri apa de trandafiri
  • 3-4 linguri fistic tocat

Pune zaharul intr-o tava mica, tapetata cu hartie de copt, si da-l la cuptorul incins la 200°C, timp de 8 minute, pana ce incepe sa se topeasca putin pe margini.

Cand zaharul e aproape gata, mixeaza cele 5 albusuri la viteza mare, pana ce incepe sa se formeze o spuma consistenta. Adauga, treptat, zaharul incins. Dupa ce l-ai incorporat pe tot, adauga apa de trandafiri si mixeaza amestecul inca 8 minute pe viteza maxima, pana ce obtii o compozitie alba, lucioasa, care-si pastreaza forma.

Pe o tava mare, intinde o foaie de copt si asaza pe ea 4 sau 5 linguri de compozitie. Presara deasupra bezelelor fistic tocat sau macinat.

Fixeaza temperatura cuptorului la 110°C si da tava la cuptor timp de 2 ore. Scoate bezelele si lasa-le la racit. Incearca apoi sa nu le mananci pe toate. Sunt bune, but that’s a whole lotta love sugar.

  • fixeaza foaia de copt pe tava asezand in colturi patru puncte de albus
  • bezelele sunt mai bune a doua zi si se pastreaza bine cateva zile
  • amestecul de bezea este perfect si pentru pavlova – vezi aici cum se face
 
 
Reteta inspirata de vitrinele de la Ottolenghi, desigur
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (14)
  1. Ciuleandra says:

    Si apa de trandafiri? Cand intra in scena? :)

  2. ca bine zici :-))) am modificat acum.

  3. Ruxandra says:

    De unde cumparam apa de trandafiri?

  4. Ruxandra – de la bacaniile arabesti :-)

  5. Irina R. says:

    Ce se mai poate folosi in loc de apa de trandafiri ?

  6. @Irina – poti experimenta dupa chef si gust, dar din punctul meu de vedere, apa de trandafiri e ingredientul care face reteta speciala

  7. Ana M says:

    Cand zazarul e gata cum? Se lasa la caramelizat/topit, incalzit? Pavlova cu petale de trandafiri..iamii.

  8. Maria says:

    Hello! Pot topi zaharul si pe aragaz, nu?

  9. @maria – zaharul nu trebuie topit, trebuie doar incalzit. de asta e bine sa folosesti cuptorul, pentru ca poti controla mai bine temperatura si rezultatul.

  10. Monica says:

    Foarte bune au iesit! nu prea inteleg cum e cu zaharul incalzit, la mine s-a cam intarit pe alocuri, dar bun bun bun si usor… si can;t get it wrong. Success maxim.

  11. Doamna Deleanu says:

    Eu sunt o fana infocata a bezelei punct. Tot zic ca Pavlova e tortul meu preferat, desi n-am mancat niciodata :))) Daaaar! am mancat cel mai bun tort din lume, straturi de bezea intercalate cu ciocolata. E genul “nu-mai-pot-dar-mai-vreau-o-portie”!

    Intrebarea mea este: de ce nu imi iese bezeaua? Compozitie tare(intorc oala invers si nu cade nicio picatura): checked, zahar incorporat: checked, hartie de copt… Dar cand bag in cuptor, se strica treaba. Din norisorul meu pufos ramane o lipie aiurita, cruda in interior si arsa pe margini. Cuptorul l-am lasat pe temperatura mica, tava am pus-o sus de tot. Is it him or is it me? Tot dau vina pe cuptor, dar… poate nu-s eu buna la baking. Asta e. Compensez cu dulciuri raw, macar atat.

    Ceva tips&tricks pentru un cuptor pe gaz, unde nu imi scrie temperatura? Mazi, our master, help us! :D

    • Cristina Mazilu says:

      of! pai cuptorul cu gaz e de vina – temperatura nu e constanta. eu pana nu am schimbat gazul pe electric nu am reusit sa fac bezele bune si frumoase, sa stii :-/

  12. Anda says:

    Wow …. divin … vreau sa fac si eu bezeaua, inda cum pot sa o pastrez cateva zile, adica vreo 2 mai exact? Sta oare infoliata in folie de bucatarie? Ma gandesc ca in contact cu aerul sa nu se inmoaie. Multumesc anticipat pt sfat!!

Raspunde la Ana M
Follow on Instagram