Plăcinta mea preferată cu mere
In fiecare iarna mai incerc cate o varianta, iar cea mai recenta trece automat in topul preferintelor. Sezonul #7 din bucataria mea (pentru ca in cateva zile fac vreo sapte ani de cand am inceput sa gatesc si am pornit blogul) (hey, there should be a party!) revine pe monitoare cu un nou episod pudrat sugar, spice and everything nice.
INGREDIENTE
1 ora si 30 de minute, 8-10 portii
PENTRU ALUAT
- 300g unt rece
- 600g faina
- ½ lingurita de sare
- 4-5 linguri de apa foarte rece
- extra faina, pentru intins aluatul
- 1 ou batut (pentru uns pe deasupra)
PENTRU UMPLUTURA
- 1 kilogram de mere
- 1 lingura de unt
- 150-200g de zahar (gusta – mie nu imi plac deserturile foarte dulci, dar it’s really up to you)
- 150g nuci tocate grosier (sau chiar in sferturi)
- 70g stafide
- 2 lingurite de scortisoara, cuisoare, nucsoara, putin ghimbir si cardamom (toate pudra si amestecate)
Prima data ocupa-te de aluat. Pune faina si sarea intr-un bol incapator, taie untul cubulete si adauga-l peste faina. Apoi, amesteca rapid doua ingrediente folosind varfurile degetelor – nu vrei sa incalzesti untul prea tare – pana ce ce formeaza firmituri marunte. Adauga atunci apa rece (poti sa o pui intr-un pahar impreuna cu un cub de gheata, ca sa fii sigur ca e extra cold) si aluatul se va inchega. Framanta-l putin, pana ce e omogen, apoi aplatizeaza-l sub forma unui disc, inveleste-l in folie alimentara si pune-l la frigider macar jumatate de ora.
In acest timp ocupa-te de umplutura: curata merele de coaja si cotor si taie-le in cubulete. Intr-o tigaie incapatoare, topeste untul si adauga merele. Caleste-le la foc mediu timp de 3-5 minute, apoi adauga zaharul si condimentele. Amesteca si lasa cubuletele de mere sa se caramelizeze pe masura ce lichidul lasat de acestea scade. Cand acesta s-a ingrosat, adauga nucile si stafidele. Amesteca, si cand compozitia devine omogena si caramelizata, poti sa o iei de pe foc.
Scoate aluatul din frigider si taie-l in doua bucati: una mai mica – cam o treime – si restul de doua treimi. Presara faina pe un blat curat de bucatarie si, folosind un sucitor, intinde bucata mare de aluat intr-o foaie rotunda. Asaz-o apoi intr-o forma de placinta (eu am folosit una rotunda, ceramica), lasand aluatul sa atarne pe margini. Taie apoi excesul de aluat si ciupeste marginile tartei ca in video-ul de mai jos (sau poti folosi o furculita pentru a-i imprima un model). Umple apoi tarta cu compozitia de mere si las-o de-o parte.
Intinde si restul de aluat intr-o foaie si taie-o apoi in fasii late de 1-1,5cm, pe care asaza-le deasupra placintei. Vezi mai jos cum – e destul de usor, e doar mai greu de explicat :-))
Lipeste grilajul de marginea placintei folosind oul batut. Cu o pensula, unge bine marginile si grilajul din aluat cu restul de ou. Da apoi placinta la cuptorul incins la 180ºC timp de 40-45 de minute, pana ce e rumena.
Chiar daca placinta e foarte buna si rece, eu n-as astepta pana atunci. As manca-o direct din tava, fara s-o mai tai felii. Cand am facut suficient loc liber cat sa arunc o lingura de inghetata de vanilie peste toata treaba, n-as mai sta pe ganduri. Da-da, asa as face.
Arata extraordinar de bine si incerc de mult sa gasesc o astfel de reteta care sa imbie si prin estetic. Am facut o placinta cu mere inainte de Craciun, aluatul mi-a iesit fraged, dar nu prea era de pus pe masa cand ai musafiri.
Salut! Arata delicios, am incercat si eu reteta, insa 4-5 liguri de apa s-au dovedit a fi mult prea putin pt a iesi aluatul bun, poate e nevoie de mai putina faina. E prima data cand fac blat de genul asta si am mers pe reteta intocmai, dar rezultatul a fost o placinta cu o compozitie delicioasa, dar un blat foarte faramicios si mult prea tare.
Eu am făcut-o azi pentru prima oară. E ABSOLUT GENIALĂ, e de departe cea mai bună plăcintă/tartă cu mere pe care am mâncat-o. Mie aluatul mi-a ieșit ușor, un pic mai mult decât aveam nevoie, prin urmare mi-a trecut prin cap să mai intind o foaie, am așezat-o frumos într-o altă formă rotundă, am pus în sictir niște feta și am ras niște telemea de capră, deasupra am pus cateva rosii cherry, busuioc, usturoi, piper, am stropit cu ulei de masline. Rezultatul a fost mai mult decât mulțumitor, deja ma gandesc la alte combinatii.
Asa, deci keep doing your thing, fac de multa vreme din retetele tale si nici macar o dată n-am dat chix. :)
ce ma bucur! pai trec la treaba atunci :D
Arata delicios , poza clasica din filme! As putea sa inlocuiesc oare merele cu pere? Am vreo 4 pere mari si copiii nu le mananca..poate ii pacalesc:). Multumesc
eu zic ca merita incercat :-)
Ce dimensiune ar trebui sa aiba forma de placinta / tava pentru ingredintele folosite in reteta? Multumesc!