My Italian Summer
Sariti peste orice fel de introducere si dati scroll in jos, ca aveti de ce. Si daca e sa retineti ceva din toata asta e ca, nu stiu din ce motiv, asociez vara cu mancarea italiana. O fi pofta de vacanta, o fi cheful de Sicilia si Toscana, but nevermind that – am intins masa.
CROSTINI
Primul lucru (si cel mai usor) de facut sunt niste bruschette/crostini. Cumperi niste paine buna (nu tuseste nimeni daca nu e chiar ciabatta), o tai felii si o stropesti cu putin ulei de masline, apoi o prajesti putin la cuptor, dar cel mai bine intr-o tigaie grill incinsa. Cand s-a rumenit, tai un catel de usturoi pe lung si freci feliile de paine cat sa capete niste aroma. Dupa care potrivesti pe fiecare cate ceva – in cazul de fata (in ordinea acelor de ceasornic): salam contadino, mortadella cu fistic, rosii cu busuioc si ulei de masline extravirgin, si lardo.
Combinatiile sunt multiple, puteti incerca si:
- naut amestecat cu fulgi de ardei iute, ceapa rosie si ulei de masline
- varza rosie cu pancetta, otet de vin rosu si ulei de masline
- anghinare murate cu busioc proaspat, usturoi, busuic si ulei de masline
- felii de vinete coapte cu ulei de masline si menta
Ma rog, ati prins ideea.
SALATA DE FENICUL CU MAR SI TELINA APIO
INGREDIENTE
10 minute, 4 portii
- 1 bulb mare de fenicul
- 1 mar verde
- 2 tije de telina apio
- 150ml de iaurt gras
- 2 linguri de fire de chives tocate
- zeama de la jumatate de lamaie
- sare si piper proaspat rasnit
Taie in felii subtiri feniculul, marul si telina. Pune-le intr-un bol si amesteca-le cu iaurtul, zeama de lamaie, sare si piper. Presara deasupra firele de chives si cateva frunze de fenicul.
ZUCCHINI SI DOVLECEI CU COAJA DE PORTOCALA SI SOS DE ROSII
INGREDIENTE
20 de minute, 6 portii
- 1 kilogram de zucchini si/sau dovlecei taiati in rondele
- 1 legatura de patrunjel, tocata marunt
- coaja rasa de la 1 portocala
- 3-6 catei de usturoi zdrobiti (eu mai mult, da’ voi puteti fi mai moderati)
- 100ml pasatta de rosii
- ulei de masline
- fulgi de ardei iute (dupa gust. la mine se aplica in continuare modelul de la usturoi)
- sare si piper proaspat rasnit
Incinge o tigaie incapatoare cu 3-4 linguri de ulei de masline si soteaza usturoiul timp de un minut, pana ce incepe sa-si elibereze aroma si sa se rumeneasca, dupa care adauga dovleceii (cel mai probabil ca trebui sa-i pregatesti in doua sau trei transe) si gateste-i amestecand pana ce se inmoaie, dar nu s-au rumenit de tot – aproximativ 7 minute. Adauga o lingura din coaja de portocala, cativa fulgi de ardei iute si o parte din patrunjel (pastreaza-ti suficient si pentru celelalte transe), gateste amestecand timp de inca un minut, apoi transfera-i intr-un bol incapator.
Repeta cu restul de dovlecei.
Intre timp, pune passata de rosii intr-o craticioara si pune-o pe foc lasand-o sa fiarba pana isi reduce volumul cu o treime. Toarna apoi pasatta peste dovlecei si amesteca usor (cu grija sa nu-i zdrobesti). Adauga sare si piper proaspat rasnit si lasa dovleceii sa stea macar 10-20 de minute inainte de a-i servi, pentru ca aromele sa se dezolte (poti sa-i pastrezi la frigider pana la 3 zile).
PENNETTE CU LEGUME COAPTE
INGREDIENTE
30-40 de minute, 4-6 portii
- 300g pennette
- 2 ardei grasi, rosii
- 2 vinete, taiate felii pe lung
- 2 dovlecei sau zucchini, taiati felii pe lung
- 1 mana de busuioc proaspat
- 1 lingura de ghimbir proaspat ras
- ulei de masline extravirgin
- sare si piper proaspat rasnit
Incinge cuptorul la 230ºC. Asaza feliile de dovlecei pe o tava si cele de vinete pe o alta (au timpi oarecum diferiti de gatire, asa ca e mai simplu sa le coci separat). Stropeste-le cu ulei de masline, presara sare si piper proaspat rasnit si da-le la cuptor, pana ce se rumenesc (intorcandu-le de pe-o parte pe alta la jumatate timpului). Cand sunt gata, taie feliile in bucati mici.
Coace si ardeii (eu i-am pregatit tot in cuptor, pentru ca n-am plita cu gaz) pana ce coaja se innegreste. Pune-i apoi intr-o punga pana ce se racesc si apoi curata-i de coaja si rupe-i/ taie-i in bucati mic.
Fierbe pennette-le in apa cu sare pana sunt al dente, apoi trece-le prin apa rece si scurge-le.
Intr-un bol incapator, pune pastele impreuna cu ardeii, dovleceii si vinetele. Adauga busiocul, ghimbirul si putin ulei de masline (plus sare si piper proaspat rasnit daca ti se pare ca mai e nevoie). Amesteca si lasa-le macar doua ore inainte de a le servi pentru a permite aromelor sa se dezvolte.
COTLETE DE MIEL CU UNT AROMAT CU ANSOA
INGREDIENTE
10 de minute
- 2 cotlete de miel/ persoana
- ulei de masline, pentru uns
- 50g unt moale
- 30g fileuri de ansoa din conserva (cantitatile pentru unt pot fi cu usurinta dublate, triplate etc)
- sare si piper proaspat rasnit
Incinge o tigaie de fonta, o tigaie grill sau gratarul cu carbuni (if lucky ;-). Unge cotletele cu ulei de masline pe ambele parti si presara-le cu sare si piper proaspat rasnit. Pune-le pe gratar cate 2 minute pe fiecare parte (sau mai mult, treaba ta – mie imi plece sa le mananc in sange, ceea ce iti doresc si tie).
Transfera-le apoi pe o farfurie calda si lasa-le sa se odihneasca cateva minute inainte de a le servi.
Intre timp pregateste untul aromat. Toaca marunt fileurile de ansoa si amesteca-le bine cu untul moale, pana ce obtii o pasta omogena.
Serveste cotletele impreuna cu untul cu ansoa.
PIERSICI CU AMARETTO IN ASPIC
INGREDIENTE
15 minute, plus timpul de racire, 4 portii
- 3-4 piersici (sau poti folosi nectarine)
- 150ml amaretto
- 2-3 linguri de zahar
- gelatina (pudra sau foi)
Taie piersicile in felii subtiri. (Pentru un bol cu capacitatea de 800ml, cum a fost cel folosit de mine, 3-4 nectarine au fost suficiente).
Stropeste piersici cu 50ml de amaratto si pune-le la frigider, iar restul de 100ml de amaretto lasa-l deoparte.
Dizolva 1 plic de gelatina in 100 ml apa (eu am folosit gelatina pudra pentru ca asta am gasit in supermarket :p). Separat incalzeste 400ml apa impreuna cu 2-3 linguri de zahar pana aproape de punctul de fierbere. Adauga apoi gelatina si restul de amaretto si amesteca.
In bolul pe care-l vei folosi ca forma pentru aspic, asaza feliile de nectarina intr-o forma concentrica si toarna peste ele continutul de apa cu gelatina si amaretto. Preseaza cu o farfurioara deasupra si lasa-l la frigider pana se incheaga.
Pentru a scoate aspicul din forma, scufunda-l cateva secunde in apa fierbinte (nu prea mult, pentru ca va dizolva gelatina).
PANNA COTTA CU FRUCTE DE PADURE
INGREDIENTE
15 minute, plus timpul de racire, 6-8 portii
- 400ml smantana pentru frisca
- 350ml lapte gras
- 1 lingura extract de vanilie
- 3-4 linguri de zahar (dupa gust. as previously stated, eu nu ma dau in vant dupa deserturile prea dulci)
- 1 cana de fructe de padure (am folosit afine, mure si zmeura)
- 1 pliculet si jumatate de gelatina
Dizolva gelatina in 150ml de apa rece.
Intr-o craticioara, pune smantana, laptele si zaharul impreuna cu extractul de vanilie si incalzeste-le pana aproape de punctul de fierbere. Ia-le apoi de pe foc si amesteca-le cu gelatina. Transfera-le apoi intr-o forma (poti folosi in castron mai mare sau mai multe paharele mici) si da-le la rece pana ce se incheaga.
Inainte de a servi panna cotta, pune fructele de padure intr-o craticioara impreuna cu o lingura de zahar si una de apa si lasa-le sa dea in clocot pana ce lichidul formeaza un sirop. Toarna-l deasupra inainte de a servi panna cotta.
//
Langa toate astea am potrivit niste sticle de Peroni Piccola (adica sticlele alea mici, de 250ml, care nu au timp nici sa se rasfule, nici sa se incalzeasca la soare ;-). Deci nu doar ca sunt cute, da’ mi se par si super eficiente. Se gasesc in pachet de patru sticle la Auchan, Cora, Carrefour, Mega Image, Billa si Real.
Si daca totusi nu va faceti chef, timp si pofta sa gatiti macar unul dintre felurile de mai sus (cu toate ca, eu as zice sa give it a try, it’s totally worth it), dati o fuga pana la mare si faceti o vizita la Casa di Peroni de la Café del Mar pana la finalul lui august. Acolo sigur o sa vi se intample ceva misto.
Noi o sa ne vedem pe acolo cel mai probabil in weekendul cu 13 august, pentru ca Editors canta la Navodari (saptamana asta o sa fiu prea ocupata stuffing my face cu licheni, muschi si scaieti prajiti la Noma, in Copenhaga, deci voi absenta motivat).
Mortadella si lardo de unde le cumperi tu de regula?
Cel mai des cumpar de la Degusteria Francesca (www.iregalidifrancesca.ro)
Încearcă și la Grano, pe Puțul lui Zamfir ;)
merg foarte des si acolo :-)
Multumesc, sa traiti sa infloriti! :)