Road trip in Transilvania (Gastronomica)
Aventura transilvaneana de anul asta, inceputa cu cina de la studio, a continuat acum o saptamana cu un road trip prin Transilvania. Au fost trei zile in care am punctat opririle cele mai importante: jumari, palica, salata de vinete, jumari, dulceata de ardei iute, slana, pita, unsoare, jumari, usturoi, mamaliga si jumari.
Prima oprire pentru a puncta cateva din cele de mai sus a fost vineri dupa-amiaza, la pensiunea Badiu din Rasinari. Unde domnul Badiu (hence numele locului) ne-a povestit despre traditiile zonei si ne-a “educat” in ceea ce priveste branza adevarata de Sibiu (aviz amatorilor care merg in piete si cauta tarabele “sibienilor”). Daca aveti drum prin zona, o oprire acolo ar fi minunata, pentru combo-ul minunat de ospitalitate, gradina frumoasa, mancare buna si povesti gurmande.
Seara de vineri s-a incheiat tarziu, undeva intre terasele dintre Piata Mare si Piata Mica din Sibiu, iar sambata dimineata ne-am reluat bunele obiceiuri in piata volanta de langa Hipodrom. Nu e deschisa decat sambata, asa ca daca se intampla sa fiti prin zona, merita un drum si o oprire, pentru ca aici veti gasi multi producatori locali veniti din satele de pe langa Sibiu cu tot ce au mai bun in saptamana respectiva – branzeturi, paine proaspata, legume si fructe, prajituri, mezeluri traditionale. Nu va luati dupa pozele mele – I was too busy stuffing my face ca sa mai fac si fotografii. (intotdeauna un semn bun!).
Pranzul de sambata s-a intamplat la Ilimbav, unde dupa experienta de anul trecut stiam ca va fi bine. De data asta am ajuns chiar la ferma bio a lui Eugen si a Danielei, unde toata treaba inceputa ca un brunch s-a continuat cu un gratar de vita, pregatit chiar la sursa. Asta pentru ca aici se cresc animale (porci de mangalita, vite si pasari), se cultiva legume si produc alimente in propria gospodarie pe principiul biodinamicii.
Pentru alte evenimente din aceeasi serie, aruncati un ochi pe programul de aici, pentru ca weekendul urmator urmeaza o cina in natura la Cisnadioara, iar la final de septembrie – un brunch in Richis.
Seara de sambata s-a incheiat cu o cina intr-o livada racoroasa, cu Pinot Gris de la Apoldu de Sus si feluri romanesti reinterpretate de bucatarul Ioan Bebeșelea, de la Syndicat Gourmet, Sibiu.
Dimineata de duminica a insemnat un lazy brunch cu putine pregatiri si mult gust: adica in curtea de la Hotel Republique, unde am stat, am intins masa cu lucrurile pe care cei mai putini lenesi dintre noi le cumparasera de dimineata din piata Cibin.
Am mai facut o oprire la Muzeul Astra pentru admirat case frumoase si albastre (plus pit stop cu gogosi si sirop de zmeura) si dusi am fost inapoi la Bucuresti. Yours truly cu 3 kilograme in plus, but who’s counting.
Daca treaba de mai sus s-a lasat cu a major drooling situation, eliberati-va weekendul care vine, pentru ca joi incepe la Sibiu cea de-a doua editie a Festivalului Transilvania Gastronomica.
Pe parcursul celor patru zile de festival, in Piata Cibin o sa puteti descoperi o parte din traditiile culinare transilvanene, retete, povesti, momente culinare si culturale.
Sambata si duminica, la Redal Expo, se vor degusta retete gatite live, dar si produsele micilor producatori, sau vinuri si bauturi locale din Transilvania.
De asemenea, o serie de restaurante sibiene vor avea, pe toata perioada festivalului, evenimente culinare dedicate – brunch cu specialitati rurale din zona Sibiului, o cina gourmet bazata pe produsele aflate in sezon, o alta cina in cetate, vor fi prezentate retete ale bucatelor boieresti din Romania. Also, restaurantele vor avea in aceasta perioada si un meniu special – “Sibiu City Menu”, care cuprinde retete regionale reinterpretate.
Mai multe informatii poti gasi pe site-ul Asociatiei My Transylvania.
AI FOST LA RASINARI OMG. probabil eram si eu pe acolo . stateam degeaba in curte si ma uitam pe coaste :) is the pretty nu? :)
most pretty!
Vai, ce pofta mi-ai facut de o ciorba cu tarhon! Asta fac in weekend. Frumoase poze!