Prajitura cu topping de mere caramelizate

20 Oct 2016, Cristina Mazilu

Reteta asta e una foarte-foarte misto din cel putin trei motive: 1/ se face foarte usor (nici macar nu ai nevoie de robot sau mixer – sigur te poti descurca si cu un tel), 2/ e rapid de pregatit, 3/ sunt toate sansele sa ai deja toate ingredientele de care ai nevoie in casa, 4/ cantitatea poate fi injumatatita, dublata, triplata etc, asa ca poti oricand sa o adaptezi nevoilor, 5/ poti folosi cam orice fructe vrei, asa ca merge in orice sezon.

Eu am folosit mere pentru ca aveam un cos plin pe masa si parea ca nu se mai termina (cu toate ca le-am folosit in tocane, in placinte, langa niste cotlete de porc si intr-un sos). Dar prima data am pregatit-o cu prune, iar in curand si cu restul fructelor care or sa-mi mai cada in mana. (Singurele fructe pe care nu-mi vine sa le arunc in prajitura sunt kiwi, but maybe that’s just me).

Desigur, si scortisoara poate fi optionala – in functie de fructele pe care le folosesti poti experimenta cu ghimbir, nucsoara, cuisoare, cardamom, coaja de lamaie sau portocala, extract de vanilie, de migdale, poti sa o aromezi cu cafea, cu bourbon, ba chiar cu ierburi aromatice cum ar fi rozmarin (ma rog, ati prins ideea).

Si faina poate fi subiect de interpretare personala – iese minunat daca inlocuiesti o parte cu faina de migdale, malai sau stiu ce ce variante gluten free va mai cad in mana. (De exemplu planuiesc o varianta in care voi folosi o combinatie de malai cu faina, iar o parte din unt va fi inlocuita cu ulei de masline foarte-foarte aromat, plus niste rozmarin proaspat, tocat si amestecat in aluat. Ramane sa ma hotarasc la fructele pe care le voi folosi, dar cred ca o sa iasa misto. Keep you posted)

In final, ce vreau sa zic e ca asta e probabil una dintre cele mai simple si mai versatile retete cu care m-am jucat in ultima vreme. Merge clar la favorite. Incercati si voi si daca mai descoperiti combinatii misto, lasati un semn mai jos, chiar sunt foarte-foarte curioasa.
 

INGREDIENTE
1 ora si 10 de minute, 12-14 portii

      PENTRU BLAT

    • 240g unt moale
    • 380g zahar
    • 360g faina cernuta
    • 2 lingurite bicarbonat de sodiu
    • 1 lingurita de sare
    • 4 oua
    •  
      PENTRU TOPPING

    • 800g mere curatate si taiate felii medii
    • 80g unt
    • 6 linguri de zahar
    • 1 lingura scortisoara

 

Incinge cuptorul la 180°C.

Pentru a carameliza merele, topeste untul intr-o tigaie incapatoare, incinsa pe foc mediu. Adauga merele, zaharul si scortisoara, amesteca si gateste-le timp de 5-10 minute, dupa care lasa-le deoparte cat timp pregatesti aluatul.

Intr-un vas incapator (sau in cel de la robotul de bucatarie) pune zaharul impreuna cu untul si mixeaza bine, pana ce capata o consistenta cremoasa. Separat, amesteca faina cernuta cu bicarbonatul si sarea, apoi adauga-le peste amestecul de zahar si unt, impreuna cu ouale. Mixeaza pana cand obtii o comopozitie omogena.

Pregateste o forma de tort cu baza detasabila (eu am folosit una cu diametrul de 27 cm, daca tava ta are un diametru de pana in 18 cm, injumatateste cantitatile de ingrediente) – unge-o cu unt si apoi tapeteaz-o cu faina, iar baza acoper-o cu hartie de copt.

Toarna compozitia de blat in forma, niveleaza cu o spatula sau o lingura, apoi pune deasupra merele caramelizate si aromate cu scortisoara (impreuna cu sosul caramelizat).

Da tava la cuptor pentru aproximativ 50 de minute sau pana cand o scobitoare inserata in blat iese curata.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (10)
  1. Florina says:

    Yum!!! Asta e reteta cu prune dn NYTimes? Daca da, e cea mai buna reteta pentru prajituri cu fructe. E moderat de dulce, cat sa lase mai puternic gustul fructelor, e sfaramicios spre crocant fara sa fie uscat cand e rece, si pufos cand e cald. Si iti lasa asa un gust la final de prajitura frantuzeasca cu mult unt. Ma gandeam sa o incerc cu pere squ gutui caramelizate cu un pic de cognac;)

    • Cristina Mazilu says:

      blatul seamana, dar e are mai putin zahar si mai multa faina (si, chiar si asa, in cazul acestei variante cu mere si caramel, iese destul de umeda). cea cu prune din NYT mi s-a parut mult prea dulce pentru gustul meu – probabil si pentru ca mie nu-mi plac deserturile overly sweet, dar si pentru ca americanii au retetele de desert packed with sugar (cum e si cazul celebrei retete de chocolate chip cookies din New York Times, care e foarte misto, dar tot prea dulce mi se pare).

      anyway, sunt sigura ca varianta propusa de tine o sa iasa foarte misto :-)

  2. Manuela says:

    Arata demential! Te rog frumos, poti sa imi spui care e cel mai potrivit soi de mere pentru aceasta prajitura?
    Multumesc

    • Cristina Mazilu says:

      eu am facut-o cu mere bot de iepure, dar nu sunt neaparat cea mai buna varianta pentru ca sunt un soi mai fainos. dar eu asta aveam la indemana si nu am totusi de ce sa ma plang :-)

  3. Anamaria says:

    Suna fooooarte bine. poti sa-mi spui, te rog, cum e cu faina de migdale? adica daca vreau sa folosesc mix de faina de grau si faina de migdale mentin acelasi gramaj? adica 180g de un fel si 180 g de celalalt fel? :D Multumeeesc

  4. meellla says:

    eu il fac up side down cake. :)

  5. Adriana Stefan says:

    Am facut ,a iesit foaaarte buna , doar ca un pic cam mult blat…..Oricum s-a terminat imediat !
    Multumim pt reteta Mazi , te urmarim in continuare ….

  6. Andreea says:

    Draga Mazi,

    Am facut multe retete de-ale tale, inclusiv pe asta – care mi-a iesit o singura data si ATAT! Am mai facut-o de cateva ori si dupa si efectiv nu a mai iesit – blatul nu se facea complet – in continuare aveam la mijloc aluat nefacut. Am incercat sa schimb cuptorul – sa il fac in alt cuptor – dar tot nu a iesit. Any advice? Sincer, e o prajitura super buna si ma obsedeaza ca nu imi mai iese. O fi de la cuptor? Sau de la forma de tava – poate prea mic diametrul? Pun prea multe mere? Also, bicarbonatul de sodiu – mama a zis ca lasa un gust dubios. Sa folosesc mai putin? Sau sa folosesc un inlocuitor? Please, help, ca ma omoara!! :) pup!

Raspunde la meellla
Follow on Instagram