Risotto cu dovleac copt si salvie

31 Oct 2016, Cristina Mazilu

Daca weekendul asta ti l-ai ocupat scobind dovleci de Halloween, voiam doar sa spun ca n-a fost chiar degeaba. Foloseste miezul in reteta de mai jos, si brusc adoptarea acestei sarbatori pe care eu inca nu am ajuns s-o inteleg nu va mai parea asa fara rost. Ca totul are ceva mai mult sens cand ii pui unt.

 

INGREDIENTE

30-40 de minute, 4 portii

    • 1 kilogram de dovleac placintar
    • 250g orez (de preferinta Arborio)
    • 1,5l supa de legume
    • 1 ceapa
    • 130ml vin alb, sec
    • 1 legatura de salvie
    • 70g unt, plus 1 lingura
    • 3-4 linguri de ulei de masline
    • 50g parmezan proaspat ras(optional)
    • sare si piper proaspat rasnit

 

Toaca marunt frunzele de salvie, pastrand insa 12 frunze intregi (le vei folosi mai tarziu, pentru decor). Curata dovleacul si taie-l in cuburi cu latura de aproximativ 1,5-2cm. Pune-le intr-o tava incapatoare, stropeste-le cu 2-3 linguri de ulei de masline, presara salvia tocata, sare si piper proaspat rasnit, amesteca astfel incat cuburile sa aiba o pelicula de ulei si da-le la cuptorul incins la 200°C timp de jumatate de ora, pana ce se rumenesc (amesteca-le intorcandu-le de pe-o parte pe alta la jumatatea timpului). Cand sunt gata, pastreaza jumatate din cantitatea de cuburi de dovleac, iar cealalta paseaz-o folosind un blender vertical sau un robot de bucatarie, pana ce obtii un piure cremos.

Toaca ceapa marunt. Intr-o tigaie incapatoare, topeste 1 lingura de unt, pe foc mediu. Adauga ceapa tocata si gateste-o amestecand, pana ce se inmoaie – aproximativ 5-7 minute.

Adauga orezul si amesteca, pana ce e acoperit cu unt si devine translucid – 2-3 minute. Adauga putina sare si piper, apoi toarna vinul si lasa lichidul sa se evapore, amestecand.

Foloseste un polonic si incepe sa adaugi supa, treptat – toarna cate un polonic de supa, amestecand pana ce se absoarbe lichidul, apoi mai adauga unul si tot asa, amestecand incontinuu.

Gusta orezul dupa vreo 20 de minute de cand l-ai pus tigaie – trebuie sa fie al dente. Moale, dar bobul inca sa aiba o oarecare rezistenta atunci cand musti din el. Daca inca e prea tare, mai adauga supa si gateste in continuare, amestecand. La final, orezul trebuie sa fie cremos si usor zemos.

Cand orezul e aproape gata, adauga jumatate din piureul de dovleac, untul si parmezanul si amesteca pana ce se omogenizeaza. Adauga si cuburile de dovleac si mai amesteca o data.

Intr-o tigaie separata, pune o lingura de ulei de masline si prajeste pe foc mediu frunzele de salvie ramase, pana ce devin crocante (ai grija, se ard foarte usor). Transfera-le pe un servet de hartie, care sa absoarba uleiul.

Cand vrei sa servesti risotto-ul, imparte-l in farfurii si presara deasupra frunzele de salvie prajite.

 

wine pairing

Pentru acest risotto ai mai multe variante care s-ar potrivi, depinde si de preferintele tale aromatice. Daca iti plac vinurile cu un profil mai citric, poti incerca un Gavi, cu o aciditate mai mare dar placuta, sau, daca preferi ceva mai floral si mai friendly, nu dai gres nici cu un Soave – te va surprinde finish-ul de migdale dulci.

Sa nu uitam nici de cea mai la indemana varianta – un prosecco nu foarte sec, cum ar fi Foss Marai Brut .

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (0)
Comenteaza
Follow on Instagram