Camembert copt cu chifle pufoase
Nu stiu ce mancare faceti voi de Craciun (nu stiu inca nici macar ce fac eu), dar daca ar fi sa am pe masa doar situatia asta de mai sus si o sticla de blanc de blancs, n-o sa ma auziti plangandu-ma. Ceea ce va doresc si voua (plus ceva cadouri sub brad).
INGREDIENTE
1 ora, plus 2 ore si 30 de minute – dospitul
- 1 rotita de Camembert (aprox. 250g) – daca ai mai multi invitati la masa, foloseste doua rotite, doh
- 3 crengute de rozmarin si/sau cimbru
- 6 catei de usturoi, taiati in jumatati sau sferturi (cu toate ca, din experienta mea limitata, niciodata nu e suficient usturoi copt in Camembert)
- 600g faina de paine
- 1 pliculet de drojdie uscata (7g) (s-a stabilit, nici anul asta nu am gatit cu maia. better luck next year)
- 120g unt, taiat cubulete
- 2 linguri de zahar
- 2 linguri ulei de masline
- 1 ou, batut
- 3 linguri de seminte de mac
- 3 linguri seminte de susan
- fulgi de sare (eu am folosit sare Maldon)
- 1 lingura de malai, pentru presarat
Incalzeste intr-o craticioara 350ml de apa pana ce e fierbinte, adauga untul si lasa sa se raceasca putin, pana ce nu te mai frige.
Intr-un castron incapator, sau in bolul unui robot de bucatarie, amesteca faina, drojdia, zaharul si 1 lingurita de sare. Adauga lichidul usor racit si combina pana ce obtii un aluat moale. Framanta-l timp de 10 minute cu mana sau 5 minute cu robotul (folosind accesoriul carlig pentru aluat), pana ce aluatul e elastic si omogen. Transfera-l apoi intr-un bol curat, uns cu ulei de masline si acopera-l cu folie alimentara. Lasa-l intr-un loc cald sa creasca timp de 1 ora si jumatate – 2 ore, pana ce isi dubleaza volumul.
Intr-o tava mare, pune o hartie de copt, unge-o cu ulei si presara deasupra malaiul. Scoate branza Camembert din ambalaj, pune-o in mijlocul tavii si unge-o cu putin ulei de masline. Folosind un cutit cu varf ascutit, fa cateva crestaturi deasupra si indeasa in acestea feliile de usturoi si crengutele de rozmarin/cimbru.
Ia trei castronele mici si intr-unul pune oul batut, iar incelelalte semintele de mac si de susan.
Degazeaza aluatul (adica apasa-l cu mana, pentru a scoate aerul din el), apoi mai framanta-l doua minute. Ia apoi bucati mici de aluat (cam de dimensiunea unei nuci mai mari), modeleaza-le in forme sferice si inmoaie-le pe jumatate in castronul ou, apoi intr-unul din cele cu seminte (sau, daca vrei sa lasi si cateva chifle simple – presara-le cu fulgi de sare Maldon). Asaza chiflele astfel obtinute in jurul camembert-ului, lasand putin spatiu intre ele. Continua pana ce termini aluatul, apoi acopera tava cu folie alimentara si lasa din nou chiflele sa creasca timp de 30 de minute – 1 ora, pana ce si-au dublat volumul si nu mai exista spatiu gol intre acestea (daca totusi exista, poti sa le repozitionezi).
Incinge cuptorul la 180ºC si da tava la copt timp de aproximativ 30 de minute, pana ce chiflele sunt rumene, iar branza s-a topit sub crusta.
Lasa-le sa se raceasca timp de 5 minute, inainte de a le servi.
Desi pentru Camembert exista optiuni bune din Normandia non-wine related – cum ar fi cidru sau calvados – poti sa incerci si cateva vinuri. De exemplu un Chenin Blanc mai proaspat de pe Valea Loirei (ca regiune, Vouvray ar fi cea mai buna optiune, pentru ca acolo au nota dominanta de mar verde si o aciditate buna – de exemplu Le Charme Vouvray de aici) sau, daca branza e mai maturata (a se citi more stinky) ar merge si un rosu, light, fruity – de exemplu un Pinot Noir de Noua Zeelanda (poate Sileni Estates Cellar Selection Pinot Noir HB 2013 de aici), un Merlot sau un Carmenere chilian, cum ar fi Lapostolle Carmenere Grand Selection de aici. Pentru cei aventurosi, o singura recomandare ramane in picioare – o sticla de Champagne, de preferat blanc de blancs, de preferat si un vintage bun (2006, 2004 sau 2002), cum ar fi Billecart-Salmon Vintage 2004 de aici. Dificil, dar merita.
__________
Reteta inspirata din ultimul numar BBC Good Food UK. Ca a trecut un an and I miss it dearly.