Curcan invelit in bacon, cu legume si usturoi copt
N-o fi curcanul in meniul nostru traditional de Craciun, dar eu din cand in cand (ultima data acum sase ani) il mai includ in meniu. Nu neaparat pentru ca e mare si arata festiv, ci pentru ca ca it can feed a big crowd – iar mie imi place sa strang multi prieteni in jurul mesei. In plus, ce ramane poate fi refolosit cu maxim succes in zilele urmatoare in salate, sandwich-uri si alte incropeli rapide.
Si nu judecati reteta dupa poza – fotografizile mele cele mai proaste reflecta mesele cele mai bune, pentru ca niciodata n-am rabdare sa pozez mancarea cand ma grabesc sa las camera din mana si sa iau tacamurile.
INGREDIENTE
3-4 ore, cel putin 8 portii (in functie de marimea curcanului)
- 1 curcan de 2,5-3kg
- ulei de masline
- cam 10 felii subtiri de bacon sau pancetta
- cateva fire de rozmarin si cimbru
- 3-4 cepe medii, taiate in jumatati, transversal
- 4 capatani de usturoi
- 2 lamai
- 3 morcovi, taiati in bucati
- 2 pastarnaci, taiati in bucati
- 4 cartofi mari, taiati in bucati
- 4 lingurite de faina
- 175ml de vin rosu
- 850ml supa de curcan sau de pui
PENTRU SOS
Incinge cuptorul la 190°C. Cantareste curcanul pentru a se calcula timpul de coacere, considerand 20 de minute per kilogram, plus 70 de minute (sau 90 de minute, atunci cand se coace unul mai mare de 4kg).
Pune curcanul pe o suprafaţa plana si unge-l pe toate partile cu ulei de masline si asezoneaza-l cu sare si piper proaspat rasnit. Umple cavitatea cu o lamaie taiata in jumatate, o capatana de usturoi si cateva crengute de rozmarin si cimbru. Asaza feliile de bacon pe curcan, suprapunandu-le putin, astfel incat carcasa sa fie acoperita (fara aripi si pulpe). Indeasa feliile sub curcan pentru fixarea lor si leaga-le de jur-imprejur in doua-trei locuri cu sfoara alimentara sau fixeaza-le cu scobitori.
Pune bucatile de ceapa in mijlocul unei tavi si asaza curcanul deasupra. Adauga apoi restul de legume taiate in bucati grosiere, precum si usturoiul intreg si lamaia taiata felii. Acopera lejer cu folie de aluminiu, apoi da la cuptor si coace-l conform calculelor facute de tine.
Cu 30 de minute inainte de incheierea timpului de coacere, scoate curcanul din cuptor si creste temperatura la 200°C. Indeparteaza folia de aluminiu si adauga cartofii, si mai lasa curcanul la cuptor pentru ultimele 30 de minute.
Pentru a testa daca curcanul e facut, inteapa cea mai groasa porţiune a coroanei cu o scobitoare – zeama ar trebui sa fie limpede, nu roz. Daca e roz, se mai lasa-l putin la cuptor, verificandu-l din 10 in 10 minute.
Scoate curcanul, usturoiul, lamaia si majoritatea legumelor din tava si muta-le pe un platou fierbinte pentru servit si se lasa-le sa se odihneasca, acoperite lejer cu folie de aluminiu, 30 de minute inainte de servire.
Intre timp, prepara sosul. Scurge grasimea in exces din tava, dar pastreaza zeama, cateva bucati de legume si tot ce s-a lipit de fundul tavii. Pune tava pe aragaz, la foc mediu, adauga faina si caleste-o amestecand continuu, timp de doua minute. Toarna vinul in tava fierbe usor doua minute. Adauga si supa, adu-o si pe aceasta la punctul de fierbere si las-o sa clocoteasca 5-10 minute sau pana scade la consistenta dorita. Asezoneaza cu sare si piper daca mai e nevoie si strecoara sosul intr-o carafa.
Serveşte curcanul inconjurat de usturoi copt, lamaie si legume, impreuna cu sosul. Cu restul sa va faceti sandwich-uri ziua urmatoare!