Chiftele de miel cu semințe de pin și merișoare
In fiecare an de Paste (sau Craciun, for that matter, pentru ca la mine in Moldova doar ouale rosii pareau sa faca diferenta in meniu), la masa copilariei mele aveam chiftele. Pârjoluțe, to be exact, ca asa le spuneam atunci (si o fac in continuare, de fapt). Erau mici si crocante si le mancam cu mustar. Si cu duzina.
Ce-i drept, n-au fost niciodata din carne de miel, mai ales pentru ca pana pe la 25-26 de ani nu m-am atins de carnea asta. Nici n-am cuvinte suficiente in vocabular ca sa spun cat ma bucur ca am decis sa insist cu ea pana incepe sa-mi placa, pentru ca altfel riscam sa nu ma bucur niciodata de reteta de mai jos. (Pe care insist sa o incercati si voi, e super simplu de facut odata ce ti-ai adunat toate ingredientele laolalta).
INGREDIENTE
25-30 de minute, 16-18 bucati
- 500g carne tocata de miel (eu am folosit pulpa)
- 1 ceapa
- 1 lingurita de turmeric
- ½ lingurita de scortisoara
- 2 lingurite de chimion
- 1 ½ linguri de sare de mare
- 50g de seminte de pin
- 70g merisoare
- 1 legatura de patrunjel (40g)
- 2 oua, batute
- ulei de floarea soarelui
Toaca marunt ceapa si frunzele de patrunjel.
Pune o tigaie pe foc mediu si prajeste putin semintele de pin. Amesteca pana cand semintele incep sa capete o culoare aurie, apoi ia-le de pe foc.
Adauga toate ingredientele, mai putin uleiul de floarea soarelui, intr-un bol incapator si amesteca-le bine folosind mainile.
Asigura-te ca ouale si condimentele sunt distribuite, iar cand toate ingredientele sunt amestecate bine, incepe sa modelezi chiftelele in forme rotunde, usor aplatizate. Incearca sa pastrezi aceeasi dimensiune pentru toate.
Incinge cateva linguri de ulei de floarea soarelui intr-o tigaie, astfel incat sa acopere intreaga suprafata a tigaii. Adauga o parte din chiftele, lasa-le sa se rumeneasca bine. Intoarce-le abia dupa ce incep sa formeze o crusta pe partea pe care se prajesc, altfel risti sa ti se rupa. Scoate-le atunci cand sunt rumenite pe toate partile. Procedeaza la fel si cu celelalte chiftele ramase.
Cand sunt gata, le poti lasa la cuptor, la 110 °C, pentru a le pastra calde pana cand le servesti.
Merg minunat impreuna cu orez basmati sau lipii, impreuna cu un sos de iaurt cu castravete, menta, usturoi si zeama de lamaie.