Cum am facut schimb de studiouri cu Adi Hadean si ce am gatit
Pe cat de mult imi place ador bucataria pe care am amenajat-o la studio, tot ma fascineaza sa schimb locul din cand in cand. E si asta un tip de wanderlust manifestat la cratita, I suppose.
De fiecare data cand am ocazia sa intru in alta bucatarie decat a mea, sa cotrobai prin sertarele altuia, sa incerc alte cutite si tocatoare, alte tigai, oale si arzatoare, mi se pare motiv de bucurie. Si o provocare in a naviga prin acest spatiu nou, cu alte borcane cu condimente decat ale mele.
Asa ca, atunci cand am primit de la branza Praid provocarea ca pentru o zi sa fac schimb de studiouri cu Adi Hadean, am zis ‘da’ rapid, pentru ca voiam sa vad exact ce stiu sa-i faca cutitele alea de 24 de centimetri (eu folosesc unele mai mici, roz si cu buline, desigur).
Si pentru ca urma sa-i iau in stapanire – fie chiar si pentru cateva ore – bucataria, am zis totusi sa pay some respect, si sa pregatesc niste retete de lipii cu topping de carne tocata, aromata si super-condimentata – genul de mancare pe care imi place cel mai mult sa o impart cu prietenii atunci cand ne adunam la masa.
Si acum, reteta completa, fara comentariile off topic ale lu’ Mazilu:
Lipii cu carne de miel si vita
INGREDIENTE
30-40 de minute, 3 lipii
- 500g faina tapioca
- 350ml lapte
- 200g unt
- 1 lingurita de sare
- 3 oua
- 200g branza Praid Natur, rasa fin
- 500g carne de miel tocata
- 2 lingurite de turmeric
- 3 lingurite de chimion
- 1 lingurita de scortisoara
- ½ lingurita pudra de ardei Cayenne
- 250g carne de vita
- 1 lingurita pudra de ardei Cayenne
- ½ lingurita de chimion
- 3 linguri de frunze de patrunjel tocate
- 2 catei de usturoi tocati marunt
- 1 ceapa rosie taiata rondele, amestecata cu 1 lingurita de sumac
- frunzele de la 1 legatura de coriandru
- cateva crengute de cimbru proaspat
- 2 lingurite de za’atar
- amestec de diverse tipuri de masline, cu samburii scosi
- 100g rosii cherry, taiate pe jumatate
- 300g branza Praid cu vin
- sos Sriracha
- ardei iute rosu, taiat rondele
- felii de lime sau lamaie, pentru servit
PENTRU ALUATUL DE LIPII
PENTRU CARNEA DE MIEL CONDIMENTATA
PENTRU CARNEA DE VITA CONDIMENTATA
EXTRA TOPPINGURI
Incinge cuptorul la 220°C.
Intr-o craticioara, pune untul taiat cubulete, laptele si o lingurita de sare.
Cand untul s-a topit si laptele incepe sa fiarba, ia cratita de pe foc si adauga faina de tapioca. Amesteca bine, pana cand nu mai raman urme de faina uscata. In acest punct, aluatul va avea o consistenta lipicioasa-gelatinoasa.
Pune aluatul intr-un bol incapator (sau in cel de la robotul de bucatarie) si mixeaza-l putin, pana se mai raceste un pic. Adauga primul ou, amesteca pana cand este complet incorporat, apoi adauga-l si pe al doilea. Mixeaza din nou.
Cand compozitia devine omogena si lucioasa, adauga si branza rasa. Amesteca.
Pregateste cateva tavi pe care ai pus o hartie de copt si imparte aluatul in 3-4 bucati, pe care apoi modeleaza-le in forma de lipie, direct pe tava. Nu fi descurajat de aluatul foarte (fooooaaaaarte!) lipicios, va deveni crocant odata ce e copt.
Presara peste fiecare lipie o cantitate generoasa de branza Praid cu vin, rasa, apoi distribuie deasupra carnea si restul de toppinguri.
• ceapa rosie cu sumac pe lipia cu carne de vita
• jumatate din carnea de miel pe una dintre lipii, plus 1-2 linguri de frunze de cimbru
• frunze de cimbru proaspat, rosii cherry si masline pe cea de-a doua lipie cu carne de miel
Da tava la cuptor pentru aproximativ 10-15 minute, pana cand lipiile sunt rumene si crocante.
Dupa ce le-ai scos, completeza cu topping-urile proaspete:
• frunze de patrunjel si ardei iute rosu taiat feliute pe lipia cu carne de miel condimentata
• frunze de coriandru proaspat, seminte de rodie, za’atar si (daca vrei extra picant) sos Sriracha pe lipia cu carne de miel simpla
• extra frunze de cimbru proaspat pe lipia cu carne de miel, rosii cherry si masline
(Evident, alegerea acestor toppinguri a fost una facuta dupa mintea mea, asa ca poti improviza cu ingredientele tale preferate. Nu uita insa ca inainte de carne, legume & co. sa presari cu un strat generos de branza rasa. Eu am folosit una romaneasca, pe cea de la Praid maturata in vin, tocmai pentru gustul sau intens. Merita sa o incercati si voi daca nu ati facut-o deja.)
Taie lipiile in bucati si nu uita sa deschizi o sticla de vin. Noi asa am facut.