Tarta cu prune si crema de nuci
Pe langa toate pozele alea cu apusuri aurii-violet pe care le-am tot vazut pe net (uneori, if lucky, chiar si in real life), cam asa arata toamna la mine-n bucatarie. Ceea ce va doresc si voua. (Si e destul de usor sa vi se intample, mai ales dupa un drum la piata).
INGREDIENTE
1 ora si jumatate, 8 portii
- 280g faina
- 50g zahar
- 8 linguri lapte rece
- 140g unt rece
- 80g nuci
- 60g zahar
- 60g unt
- 2 lingurite de scortisoara
- 1 lingurita rasa de cardamom pudra
- 2 oua
- 6-8 prune
- 2-3 linguri de zahar pudra
- PENTRU CRUSTA DE TARTA
PENTRU UMPLUTURA
Incinge cuptorul la 180°C si pregateste o tava de tarta cu baza detasabila, cu diametrul de aproximativ 26 cm.
Pentru crusta de tarta, pune intr-un bol faina, zaharul, untul si amesteca bine (poti sa folosesti un robot de bucatarie sau le poti mixa cu mana). Dupa ce compozitia capata aspectul unor firimituri, adauga treptat laptele pana cand aluatul se incheaga.
Intinde o planseta, tapeteaz-o cu faina si pune aluatul in mijloc. Cu ajutorul unui sucitor, intinde aluatul pana obtii un cerc cu diametrul de aproximativ 40 cm. Transfera discul de aluat in tava de tarta, fixeaz-l bine pe baza si peretii formei, apoi inlatura excesul de aluat de pe margini.
Inteapa baza cu o furculita si pune aluatul la frigider cel putin 30 de minute (sau 10 minute la congelator). Dupa ce aluatul s-a racit, pune o hartie de copt peste el si umple tava cu boabe de fasole (care vor sprijini peretii tartei). Baga aluatul in cuptorul incins pentru 15 minute, apoi scoate hartia si boabele de fasole. Pune tarta inapoi in cuptor pentru alte 15 minute sau pana cand e aurie.
Pentru a pregati crema de nuci, pune nucile intr-un blender sau robot de bucatarie si mixeaza pana obtii o pudra cat mai fina. Adauga si restul de ingrediente si amesteca pana se formeaza o crema omogena.
Taie prunele in jumatati si scoate samburii.
Umple crusta de tarta cu crema de nuci, niveleaza cu ajutorul unei spatule, si asaza deasupra jumatatile de prune. Presara zahar pudra deasupra prunelor (daca vrei ca acestea sa fie mai dulci, poti creste cantitatea). Da tarta la cuptor timp de 35-40 de minute, pana cand crema se incheaga si fructele se inmoaie.
Aceeasi reteta ma gandesc ca ar merge minunat si cu mere si pere taiate felii, dar revin dupa ce-mi mai fac de treaba prin bucataria de teste de la studio.
[…] Și o bucătărie generoasă și călduroasă unde să gătim rețeta asta. […]