Lebkuchen – Turtă dulce, rețeta germană

06 Dec 2017, Cristina Mazilu

Lebkuchen si gingerbread nu sunt unul si acelasi lucru, da’ cumva pe aproape. Adica niste biscuiti condimentati, care se intampla mai ales de Craciun. In cazul retetei de mai jos, biscuitii sunt usor dulci, un pic pufosi si se mananca suficient de rapid cat sa fie nevoie sa mai faci o tava imediat dupa. Asa ca fiti pregatiti ;-)
INGREDIENTE

30-40 de minute, 30 de bucati

      • 250g faina
      • 80g faina de migdale (eu nu am cumparat faina, doar am macinat fin migdalele in robot)
      • 200ml miere (eu am folosit Mierus)
      • coaja de la 1 lamaie (pentru ca nu am avut lamaie la indemana, am folosit o lingurita de faina din coaja de portocala) (da,
        stiu ca e ciudat sa nu gasesti o lamaie in casa, in schimb sa ai faina de coaja de portocala la indemana :))
      • 80g unt
      • ½ lingurita bicarbonat de sodiu
      • 1 lingurita scortisoara macinata
      • 2 lingurite ghimbir pudra
      • 1 lingurita cardamom pudra
      • 1 varf de cuisoare macinate, nucsoara macinata si piper negru macinat

PENTRU GLAZURA

    • 100g zahar pudra
    • 1 albus de ou

Incinge cuptorul la 180°C.

Pune toate ingredientele uscate intr-un bol incapator si amesteca-le. Intr-o craticioara, pune untul si mierea si incalzeste-le pe foc mic pana ce untul se topeste.

Toarna apoi amestecul de miere si unt peste cel de faina si mixeaza pana ce obtii un aluat omogen. Acopera-l si lasa-l sa se raceasca putin.

Intr-o tava de cuptor, pune o foaie de copt. Umezeste-ti mainile si din aluatul de turta dulce formeaza aproximativ 30 de bilute. Aseaza-le pe tava, lansad o distanta intre ele pentru ca se vor intinde la copt.

Da tava la cuptor timp de 15 minute, apoi scoate tava si transfera biscuitii pe un gratar (cum e cel din fotografie) pentru a se raci.

Pentru a glazura turta dulce, amesteca intr-un bol zaharul pudra cu albusul si 1-2 linguri de apa, pana ce obtii o compozitie omogena. Scufunda partea de deasupra a fiecarui biscuite in glazura, apoi lasa-i pe gratar sa se usuce.

Dupa care, poti sa-i impachetezi in pungute sau cutii si sa-i faci cadou prietenilor. Asta daca nu ai patit ca mine si ai mancat prea multi pe parcurs (caz in care e cam aiurea sa oferi o cutie pe jumatate goala) (dar nu imposibil, s-a mai vazut in cazul meu :-))))

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (10)
  1. Laura says:

    O să le încerc şi eu. Mai bine că n-ai avut lămâie, nu vezi ce se spune, că nu e bine să consumă coaja citricelor? Singura problemă care se pune e de unde să luăm unele fără imazalil pe ele. Şi făina din coajă de portocală de unde o ai?

  2. Dacă mai doriți extract de lămâie, cu mare plăcere vă mai trimitem. L-am făcut și mai bun decât era… :) Nu va mai fi o problemă să nu aveți lămâi în casă!

    O zi bună!

  3. […] Turta dulce, rețeta germană – de la Mazilique – pfoai, am mâncat și eu acum 2 ani în Munchen, tare bună mi s-a părut. Vom încerca și noi cu fetele în noua noastră bucătărie! Coming soon! ???? […]

  4. […] ”Lebkuchen – Turtă dulce, rețetă germană” – Mi s-a făcut poftă de turtă dulce numai de la poza din articol.   […]

  5. Dana says:

    Absolut delicioasă! Si intr-adevar, e cam greu sa manânci doar o bucată:).

  6. wow. arata fantastic si cu siguranta gustul este pe masura

  7. Andrea says:

    Mazi, am incercat dar mi-au iesit biscuiti :) s-au intins prea mult dar absolut deliciosi, exact ca biscuitii “ginger nut” ca textura si gust. Cu ce am gresit? Vreau sa incerc din nou in weekend

    • Cristina Mazilu says:

      pai formeaza bilute si nu le turti in tava inainte sa le bagi la cuptor. or sa se intinda un pic, dar nu ca niste biscuiti :-)

  8. […] săptămâna trecută testez biscuiții de Crăciun. Am început cu rețeta de Lebkuchen, turtă dulce germană. Faptul că nu conține zahăr absolut deloc a fost criteriul de decizie. Am tăiat de la început […]

  9. Alina says:

    Tocmai le-am scos din cuptor, au iesit deliciosi(am suplimentat cuisoarele macinate pt ca le ador si am adaugat si un pic de anason macinat). DAR… :)) mi s-a parut ca e cam moale aluatul si am mai adaugat un pic de faina. Drept urmare nu s-au mai aplatizat la copt si a trebuit sa renunt la decor(imi doream niste modele realizate cu bezea elvetiana). In schimb sunt niste crinkle superbi :)) Daca doreste cineva turta tulce crinkle, asta e reteta ! ???? O sa ii refac de revelion, de data asta incerc sa nu ma mai las tentata si sa respect reteta !

Raspunde la Andrea
Follow on Instagram