Pepparkakor – Turtă dulce, rețeta suedeză

19 Dec 2017, Cristina Mazilu

Nu stiu ce s-a intamplat in ultima vreme la bucataria de teste de la Mazilique Studio, da’ zici ca s-a transformat in atelieru’ lu’ Mos Craciun (asta daca Mos Craciun ar fi renuntat sa aduca tablete si smartphone-uri, si s-ar fi concentrat exclusiv pe fursecuri, desigur).

Cred totusi ca asta a fost metoda mea de a gestiona zilele astea super-mega-ultra-hyper aglomerate. Adica in loc sa-mi vad de treaba, am facut fursecuri, prajituri, turta dulce, biscuiti si alte variatiuni pe tema. Nici macar nu ma dau asa tare-n vant dupa dulciuri, cum poate as lasa sa se creada in urma acestor derapaje, insa asta mi s-a parut cea mai reconfortanta activitate de zilele astea.

Nu am apucat sa postez pe blog toate tavile care au iesit din cuptoarele de la studio (insa poate ati vazut ceva detalii pe InstaStories), dar nu voiam sa ne prinda Craciunul fara sa impartasesc cu voi ceea ce probabil este reteta mea preferata de turta dulce, putin picante si cu o puternica aroma de cuisoare.

 
INGREDIENTE

20 de minute, plus 2 ore timpul de stat la rece, aproximativ 100 de bucati

    • 230g unt moale
    • 420g faina
    • 2 lingurite bicardonat de sodiu
    • 2 lingurite ghimbir pudra
    • 1 lingurita + 1/2 cuisoare pudra
    • 1 lingurita nucsoara pudra
    • 1 lingurita + 1/2 pudra de ardei cayenne
    • 150g zahar granulat
    • 150g zahar brun
    • 1 ou
    • 2 linguri sirop de artar
    • 2 linguri apa
    •  
      PENTRU GLAZURA

    • 2 linguri de unt moale
    • 120g zahar pudra
    • 2 linguri de lapte

 
Incinge cuptorul la 160°C.

Intr-un castron, amesteca ingredientele uscate – faina, bicardonatul, mirodeniile.

In bolul unui robot de bucatarie, sau cu ajutorul unui mixer, amesteca untul cu zaharul pana se omogenizeaza cremos, apoi adauga oul, siropul de artar si apa. Amesteca bine, pana cand cand obtii o compozitie pufoasa.

Cu robotul mergand, adauga treptat, lingura cu lingura, ingredientele uscate. Dupa ce acestea sunt incorporate, scoate aluatul pe o planseta si imparte-l in 4 bucati. Impacheteaza fiecare bucata in folie si pune-le la frigider timp de cel putin 2 ore.

Dupa acest timp, intinde aluatul cu ajutorul unui sucitor intr-o foaie subtire, apoi decupeaza formele pe care le doresti (eu se pare ca m-am descurcat cu o gasca familiala netraditionala ;-)

Intr-o tava de cuptor pe care ai pus o hartie de copt, asaza fursecurile decupate si da-o la copt timp de 7-9 minute (in functie de dimensiuni).

Vor fi destul de fragili imediat ce ies din cuptor, asa ca cel mai bine ar fi sa astepti sa se raceasca putin inainte sa ii transferi pe o farfurie sau platou.

Daca vrei sa-i decorezi (cu toate ca eu nu stiu de ce mi-am batut capul asa tare, mai mult m-am enervat cu lipsa mea de, errrm, dexteritate), mixeaza ingredientele pentru glazura pana ce obtii un amestec omogen. Transfera-l intr-un pos cu dui super-super subtire si go wild cu ce modele ai tu chef. Eu una doar atat m-am priceput. Tine doar cont de faptul ca turta dulce trebuie sa fie racita in momentul in care ii aplici glazura, pentru ca aceasta sa nu se topeasca, apoi sa o lasi cateva ore la intarit, ca sa nu se strice capodopera.

In alta ordine de idei, va doresc putin timp petrecut in trafic.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (3)
  1. AndreeaEr says:

    Stiu ca a cam trecut Craciunul si tot spiritul acela al turtei dulci, dar eu sunt innebunit dupa aceasta asa ca am zis sa fac o incercare. Au iesit genial! De mirosul din apartament nu mai zic nimic…

  2. […] În trecut, turta dulce suedeză, era mult mai picantă, acesta având o cantitate mare de piper în compoziție. Despre acest desert se zvonește că avea proprietatea de a alunga depresia sau bolile, dar și pentru că avea efect afrodisiac. Mai multe despre Pepparkakor puteți să găsiți aici, iar rețeta în limba română se află aici. […]

Comenteaza
Follow on Instagram