Caracatiță la grătar cu năut în sos harissa homemade

26 Apr 2018, Cristina Mazilu

Caracatita e una dintre ‘bestiile’ mele preferate. Dar, ce-i drept, legendele din jurul pregatirii acesteia pot fi suficient de descurajante incat sa te apropii de ea doar daca esti in Grecia si-ti sare direct in barca.

Toata lumea stie ca trebuie gatita “cu atentie”, astfel incat sa nu ajungi sa mananci cauciuc. Doar ca atentia asta presupune, dupa unii, tot felul de metode de fragezire cum ar fi s-o dai cu capul de pereti (a se citi pietre, marginea chiuvetei sau mai stiu eu ce borduri), sa-i bati tentaculele cu un sucitor, sa o marinezi in saramura (de parca nu ar fi venit deja din apa sarata de mare?!), s-o framanti cu richiche rasa sau sa-o pui la fiert cu un dop de pluta de la vreo sticla de vin (sau sampanie daca-ti place s-o arzi pe opulenta, desigur). Fiecare are cate-o parere.

Prin urmare le-am ignorat pe toate si mi-am vazut de treaba. Dupa cum urmeaza.

 

INGREDIENTE

1 ora, 8 portii

       
      PENTRU CARACATITA

    • 1 caracatita de 2-2.2kg
    • 2 morcovi mari
    • 2 tije de apio
    • 1 ceapa mare, alba
    • 2 frunze de dafin
    • 3-4 linguri de ulei de masline
    •  
      PENTRU NAUTUL CU HARISSA

    • 3 linguri ulei de masline
    • 2 morcovi medii
    • 8 catei de usturoi
    • 600g ardei capia (vreo 8)
    • 2 ardei iuti, rosii
    • 1 lamaie
    • 1 lime
    • 2 linguri seminte coriandru
    • 2 linguri seminte chimion
    • 1 lingura paprika afumata dulce
    • 600g naut fiert (sau din conserva)
    • 1 legatura de coriandru

 

Intr-o oala incapatoare pune la fiert apa impreuna cu legumele curatate si taiate in bucati mari, frunzele de dafin si o gramada de sare (ca Mediterana, v-am mai explicat eu :p). Cand apa incepe sa clocoteasca, da focul mai incet si cufunda caracatita in apa fierbinte timp de 5 secunde. Scoate-o si repeta procesul de inca doua ori. Tehnica se numeste ‘scaring’ si va impedica pielea caracatitei sa se cojeasca in timp ce fierbe.

Lasa caracatita la fiert 40-50 de minute. Timpul de fierbere difera in functie de dimensiunea caracatitei, ceea ce poate insemna ca una mai mica ar putea fi gata in 30, iar alta mai mare in 60. Testeaza cu varful unui cutit ascutit in partea groasa a tentaculului – acesta trebuie sa intre usor. Cand caracatita e gata, scoate-o pe un tocator.

Incinge cuptorul la maxim. Pe o tava, asaza ardeii si da-i la cuptor pentru 30 de minute. Din 10 in 10 minute, intoarce-i de pe o parte pe alta pentru a se coace uniform. Dupa care, seteaza cuptorul pe functia grill si mai lasa ardeii inca 5 minute.

Cand acestia s-au copt, pune-i intr-un bol, presare putina sare si acopera-i cu o farfurie, un capac sau o folie de plastic (astfel coaja se va curata mai usor, datorita aburului) si lasa-i 10-15 minute sa se raceasca putin. Cand ardeii s-au racit cat sa-i poti tine in mana, curata-i de coaja si de seminte.

Curata usturoiul si zdrobeste-l usor cu lama cutitului. Curata si morcovii si taie-i in felii groase de 1 deget. Pune 2 linguri de ulei de masline intr-o tigaie. Cand s-a incins usor, adauga morcovii si prajeste-i la foc mare 5 minute, pana ce aproape se innegresc. Adauga si usturoiul si rumeneste-l putin, pana ce devine auriu (cam 30 de secunte). Imediat dupa adauga ardeiul copt curatat, amesteca 30 de secunde si ia tigaia de pe foc. Transfera amestecul intr-un robot de bucatarie si pulseaza pana obtii un sos grosier (nu se supara nimeni daca raman si cateva bucati mai mari de legume).

Intr-un mojar, zdrobeste semintele (chimionul si coriandrul) pana devin pudra. Adauga ardeiul iute taiat rondele impreuna cu sarea si piseaza 2-3 min. Toarna sucul de la o lamaie si de la un lime, impreuna cu coaja rasa a citricelor, sare, paprika, 1 lingura de ulei de masline si amesteca pana cand totul devine o pasta cremoasa (daca nu ai mojar, poti face asta si intr-un blender). Cand pasta este gata, amestec-o cu sosul de ardei copt.

Ca sa pregatesti nautul, pune-l intr-o tigaie incapatoare, pe foc mediu, si amesteca-l cu sosul harissa de mai sus, pana ce boabele sunt acoperite de sos si toata compozitia e calda. La final, adauga frunzele de coriandru tocate grosier.

Feliaza sau taie caracatita – eu am pastrat cam 10cm din varfurile tentaculelor, iar partea mai groasa am taiat-o in felii diagonale de 2cm grosime. Pune-le intr-un castron si toarna uleiul de masline. Amesteca astfel incat toate bucatile sa fie acoperite cu o pelicula de ulei. Pune caracatita pe gratarul incins si gateste-o timp de 2-3 minute.

Serveste caracatita impreuna cu nautul si, hopefully, macar un pahar de vin bun. Eu am turnat niste riesling Manastirea de la Gitana. Ca sa stiti de mine.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (6)
  1. Alexandra says:

    Intrebare (probabil) tampita, dar bear with me: tehnica asta “scaring” se aplica si la caracatita congelata? Intreb pt ca am cumparat deja toate ingredientele… :) Thanks!

    • Cristina Mazilu says:

      hei, scuze ca-ti raspund asa tarziu, da’ am fost putin prinsa cu ‘festivitatile’ de weekend in Vama :)) teoretic da, banuiesc ca respectiva caracatita congelata nu este prefiarta :-)

    • Sorin says:

      Ofcors ca se aplica si cu congelata. Singurul criteriu dupa care trebuie scoasa de pe foc e ala cu cutitul, bagat in zona cea mai groasa. Si, apropo de text, eu pun dop de pluta la fiert. Pentru ca vin prea mult si pentru ca pseudoreciclare:)

  2. Ingrid says:

    Mulțumesc! Sa știi ca-mi doresc de foarte multă vreme sa le pregătesc copiilor o caracatița delicioasa. Voi pleca la ” pescuit”, apoi trec la treaba!
    Mulțumesc frumos! ✨????

  3. Alexandra says:

    Raportez (cu si mai mare intarziere) ca functioneaza si cu animale decongelate. :) Nu prefierte, ca n-om avea noi vietati marine proaspete, da’ avem totusi niste standarde! Oricum, reteta s-ar putea numi si “Cum 4 patru perdoane pot fi convinse sa manance o masa pentru 8”, cu succes. Si cu doua sticle de vin. :)

Comenteaza
Follow on Instagram