Păstârnac confit cu sos de agrișe

17 Dec 2018, Cristina Mazilu

În ultimii câțiva ani, păstârnacul nu a lipsit de la masa mea de Crăciun, așa că nu aveam de gând să sar tradiția anul ăsta.

După ce de vreo lună încoace, mai exact de la ultima cină Convivial, când am pus pus piure de păstârnac lângă niște obraji de vițel în vin, am repetat rețeta săptămânal, de data asta am schimbat puțin registrul și am pregătit o rețetă cu un gust mult mai intens.

INGREDIENTE
4 porții, 1h și 30 minute

      • 1kg de păstârnac
      • 2-3 căpățâni de usturoi, tăiate pe jumătate
      • 2 crenguțe de rozmarin
      • 1 bucată de aprox. 10cm de ghimbir poaspăt, decojit și tăiat pe lung în felii de 1cm grosime
      • 450ml ulei de măsline

PENTRU SOS

    • 1 crenguță rozmarin
    • 1 linguriță fulgi de ardei iute
    • 1½ linguriță sare
    • 1 lingură din uleiul în care s-a copt păstârnacul
    • 170g agrișe deshidratate
    • 30g zahăr
    • 120ml oțet de mere
    • 1 linguriță fulgi de ardei iute

Încinge cuptorul la 150C.

Decojește păstârnacul, taie-l pe jumătate, iar dacă este mare taie-l în sferturi și îndeparteaza centrul lemnos. Așază-l într-o tavă de dimensiune medie și cu pereții înalți.

Peste păstârnac adaugă jumătățile de căpâțâne de usturoi, cu partea tăiată în jos, 2 crenguțe de rozmarin, feliile de ghimbir, 1 linguriță de sare, apoi toarnă uleiul de măsline deasupra.

Dă tava la cuptor pentru 35 de minute. Când timpul s-a scurs, scoate tava, întoarce păstârnacul pe cealată parte, păstrează căpățânile de usturoi cu fața în jos, apoi mai dă la cuptor pentru alte 40 de minute. La final, păstârnacul trebuie să fie ferm, dar să poată fi pătruns cu un cuțit.

Lasă totul să se răcească puțin.

Între timp, pune într-o crăticioară ingredientele pentru sos și fierbe totul până când lichidul scade la jumătate.

Cu ajutorul unui clește, scoate pe un grătar păstârnacul din ulei și lasă-l la scurs aproximativ 5 minute, apoi încinge bine o tigaie (eu am folosit una de fontă) și rumenește bucățile de păstârnac 1-2 minute, pe fiecare parte. Așază-le apoi pe un platou și toarnă deasupra sosul de agrișe.

Nu uita să scurgi într-o sticlă uleiul rămas în tavă (dar fără rozmarin, usturoi și ghimbir) – îl poți apoi folosi ori de cate ori faci legume coapte sau la tigaie.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (1)
  1. Demedik says:

    Vă mulțumim pentru rețeta folositoare!

Comenteaza
Follow on Instagram