Piept de rață cu sos de mure, morcovi tineri cu glazură de harissa și chimion, salata de primavară

24 Apr 2019, Cristina Mazilu

Săptămâna trecută am făcut rețeta asta la studio pentru un prânz pe care l-am împărțit cu colege mele, plus una bucată work wife Titică. Un fel de family lunch întins pe un platou din care am împărțit cu toatele. Am deschis o sticlă de vin roșu, am încercat să-mi strecor cât mai multe ridichi și cât mai multă piele crocantă de rață în farfurie și m-am gândit că așa ar trebui să mâncâm mai des: colorat, simplu, rapid de făcut, dar mai ales împreună.

Combinația de mai sus mi se pare potrivită oricând – fie că e vorba de un prânz sau o cină între prieteni sau în familie, pentru că toată treaba e gata cam în jumătate de oră, dar fără probleme un platouaș de genul ăsta se poate întâmpla și la o situație mai formală sau mai specială (*insert aici zile de naștere, mese de Paște, Crăciun și restul de paranghelii la care vă puteți gândi*).

INGREDIENTE

30 minute, 4 porții

  • 2 piepți de rață
  • sare și piper proaspăt râșnit

PENTRU SOSUL DE MURE

  • 180g mure (poți folosi și congelate)
  • 100ml vin roșu (am folosit Fetească Neagră)
  • 70g zahăr
  • 30ml oțet de vin roșu
  • 1 linguriță cu vârf pudră de ghimbir
  • sare

PENTRU MORCOVI

  • 500g morcovi
  • 1 și ½ linguriță semințe chimion
  • 1 și ½ linguriță miere
  • 2 lingurițe pastă de ardei harissa (o găsești cel mai des în băcăniile arăbești, uneori și la Carrefour)
  • 15g unt topit
  • ½ lingură ulei de măsline
  • 1 și ½ linguriță zeamă de lămâie
  • sare și piper proaspăt râșnit

PENTRU SALATĂ

  • 1 salată verde
  • 1 legătură de ridichi
  • 1 legătură de untișor
  • ½ legătură de ceapă verde

PENTRU DRESSINGUL DE SALATĂ

  • 120ml ulei de măsline
  • 2 linguri (30ml) zeamă de lămâie
  • frunzele de la 1 fir de usturoi verde
  • frunzele de la ½ legătură de mărar
  • sare și piper proaspăt râșnit

Întâi pregătește sosul (pe acesta poți să-l faci și cu o zi înainte) – pune într-o crăticioară zahărul împreună cu vinul și oțetul de vin roșu. Amestecă pe foc mediu până se topește zahărul iar lichul scade puțin și obții o consistență de sirop. Durează aproximativ 8-10 minute.

Adaugă murele și lasă să fiarbă pe foc mic, amestecând din când în când, până ce obții un sos cu o consistență de gem subțire. Înainte să iei de pe foc, adaugă pudra de ghimbir și puțină sare. Amestecă pentru a se omogeniza și lasă deoparte până când ai nevoie de el. Dacă îl pregătești mai devreme sau cu o zi înainte, reîncălzește-l în crăticioară, adăugând puțină apă dacă sosul s-a întărit prea tare.

Pentru morcovi, încinge cuptorul la 230°C (cu ventilator cu tot, dacă ai opțiunea).

Dacă morcovii sunt tineri, spală-i bine (dacă sunt bătrâni – curăță-i de coajă) și taie-i pe lung în jumătăți sau sferturi.

Într-un bol, amestecă untul topit, uleiul de măsline, mierea, harissa, zeama de lamâie și semințele de chimion. Pune morcovii într-o tavă și toarnă peste ei mixul obținut. Amestecă-i bine, până ce toți sunt acoperiți.

Dă tava la cuptor timp de 12 minute, până ce morcovii sunt rumeniți.

Pentru salată, spală și usucă bine frunzele, ridichile și ceapa. Rupe frunzele în bucăți, taie ceapa și ridichile și pune-le într-un bol încăpător.

Ca să faci dressingul – toacă mărarul și usturoiul mărunt și pune-le într-un borcan cu filet împreună cu uleiul de măsline, zeama de lămâie, sare și piper proaspăt râșnit. Închide bine borcanul și agită-l până ce dressingul se omogenizează. Toarnă-l apoi peste salată și amestecă bine (folosește-ți mâinile, nu linguri, furculițe și alte spatule pentru că vrei ca toate frunzele să fie bine acoperite cu dressingul).

Am păstrat rața la final – pentru că e cea mai simplă de făcut. Mai întâi, încinge cuptorul la 180°C. Crestează pielea de pe piepții de rață în tăieturi diagonale, paralele, întâi pe o direcție, apoi pe cealaltă. Criss-cross, cum ar zice englezii. Practic, o să obții un model cu romburi. Mai puțin important să fie totul estetic în punctul ăsta, pentru că oricum vei tăia carnea în felii înainte de a o servi. Și o faci pentru tine acasă, nu pentru a o servi cârciumă, deci să nu punem prea multă presiune pe acest detaliu – important e să crestezi pielea astfel încât grăsimea să se poată scurgă rapid în tigaie și să gătească rața.


Așa că ia o tigaie care poate intra la cuptor (eu am folosit una de fontă) și, rece așa cum e, pune piepții de rață în ea cu pielea în jos. Așază tigaie pe foc mediu și lasă rața nemișcată pe foc timp de 4 minute. După care, întoarce piepții pe cealaltă parte (cea cu piele ar trebui să fie deja rumenită) și mai ține-i pe foc alte două minute. După care, ia tigaia și dă-o la cuptorul încins timp de 4 minute. Scoate-o apoi din cuptor și pune rața pe un tocător să se odihnească câteva minute înainte de a o felia.

Când vrei să servești toată treaba, ia un platou încăpător și aranjează pe o latură morcovii, pe cealaltă – salata, iar la mijloc pune feliile de piept de rață. Picură deasupra puțin sos de mure și lasă un castronel la îndemână în caz că cineva își mai dorește extra.

Știu că pare lung, dar pe cuvânt că e super rapid și simplu de făcut. Să încercați neapărat zilele astea!

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (0)
Comenteaza
Follow on Instagram