Tartă cu cremă de mango, lime, rom și nucșoară

23 Apr 2019, Misha

După ce am dat-o de gard cu o rețetă de cheesecake copt cu mango (rețeta foarte bună, dar estetic arăta destul de semi-mestecată), parcă mi s-a luat de pe ochi vălul “fără mango în prăjituri” și am descoperit că îmi cam place combinația dulce-acrișoară de mango și lime în deserturi, nu doar în salate cu coriandru și ardei iute (și cocktailuri pe plajă, da’ asta deja e altă poveste). Așa că mango-ul a mai primit o șansă și a ajuns pe lista de creme de fructe pe care voiam să le testez.

Ei, și uite așa am luat tavă pătrată de tartă (nou intrată în bucătăria de la Mazilique Studio), am adăugat în crema de mango cu lime niște rom (dacă merge în cuba libre, ce rău poate să facă aici) și niște nucșoară, apoi m-am încordat să o fac frumoasă ca să nu mi se repete povestea cu cheesecake-ul.

După ce am împărțit tarta între 4 fete, toate am ajuns la concluzia că fulgii de cocos merită să fie puși din abundență, e o potrivire super.

INGREDIENTE

1 oră, 8- 10 porții

PENTRU ALUAT

  • 280g făină
  • 140g unt rece, tăiat în cuburi
  • 50g zahăr
  • 1/2 linguriță sare
  • 4-5 linguri apă rece

PENTRU CREMA DE MANGO

  • 400g piure mango (practic, tot ce ai de făcut este să pui într-un blender mango proaspăt sau congelat și să mixezi până obții un piure fin. Ca idee, 1 mango proaspăt are aproximativ 300g după ce scoți sâmburele)
  • 60ml suc de lime
  • 100g zahăr
  • 6 gălbenușuri ușor bătute
  • 70g unt la temperatura camerei
  • 30ml rom
  • 1 linguriță nucșoară

PENTRU DECOR

  • 20g fulgi de cocos (pe care poți să îi prăjești puțin sau să îi rumenești cu torța)
  • vârfurile și frunzele mai mici de la 1/2 legătură mentă
  • pudră de violete sau de zmeură liofilizată (eu am avut niște violete cristalizate în zahăr, aduse de Mazi de la Viena, pe care le-am zdrobit ușor în mojar, dar poți să folosești în schimb zmeură liofilizată, care se găsește mai ușor în magazine)

Pentru a face aluatul, amestecă într-un castron sau în bolul unui robot de bucătărie făina, zahărul, untul rece și sarea. Mixează până ce obții un amestec cu textură nisipoasă. Adaugă treptat lingurile de apă rece, până când aluatul se încheagă.

Pe o planșetă tapetată cu făină, scoate aluatul din bol și întinde-l cu ajutorul unui sucitor. Trebuie să obții un pătrat de aproximativ 35cm x 35cm (eu am avut nevoie de aceasta dimensiune pentru că am folosit o formă de tartă pătrată cu baza detașabilă și dimensiunea de 22cm x 22 cm. Dacă vrei să folosești o formă rotundă, îți recomand una cu diametrul de 25 cm, pentru care ar trebui să obții un cerc din aluat de aproximativ 30cm).

Așază aluatul în forma de tartă, mulează-l pe pereții tartei și lasă marginile să atârne în exterior. Pentru a înlătura surplusul de aluat trece (apăsat) sucitorul peste marginea tăvii. Cu o furculiță, înțeapă de mai multe ori baza, pentru a lasă aerul să circule, astfel crusta nu se va crăpa și nu se va umfla la copt. Dă tarta la congelator pentru 15 de minute (sau la frigider pentru 30 de minute).

Încinge cuptorul la 180°C.

Așază apoi deasupra tartei o bucată de hârtie de copt și umple forma cu boabe de fasole (poți folosi și orez sau bile speciale pentru copt în orb). Dă tarta la copt timp de 15 de minute, scoate apoi fasolea și hârtia și continuă să coci aluatul până ce acesta e auriu și ușor crocant, alte 15-20 de minute.

Între timp, pregătește crema de mango.

Într-un bol termorezistent pune piureul de mango, sucul de lime, zahărul și cele 6 gălbenușuri ușor bătute. Așază bolul deasupra unei oale cu apă care începe să fiarbă și amestecă constant cu o spatulă. După ce sosul începe să se îngroașe, adaugă untul și amestecă în continuare până când acesta se topește. Ia de pe foc, adaugă romul și nucșoara, amestecă bine până când acestea se omogenizează, apoi acoperă crema cu o folie alimentară până când urmează să o folosești (crema poate fi facută cu 2 zile înainte).

După ce crusta de tartă e gata și ai scos-o din cuptor, setează temperatura cuptorului la 160°C. Pune crema de mango în forma de tartă, nivelează cu o spatulă și dă-o la cuptor timp de 15-20 de minute – dacă crema este încă caldă, sau 35 de minute dacă este rece.

După ce scoți tarta din cuptor, las-o să ajungă la temperatura camerei, apoi dă-o la frigider timp de cel puțin 3 ore înainte de a o servi.

La final, decorează cu fulgii de cocos, frunzele de mentă, violete sau zmeură liofilizată sau orice alte fructe proaspete vrei să folosești.

Prosop de in prespălat Parisian Blue – disponibil în Mazilique Shop
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (0)
Comenteaza
Follow on Instagram