Tocană de linte cu ardei copți
Poate că toamna este sezonul potrivit al tocanelor și al comfort food-ului în general, dar în încercarea mea de a prelungi vara pe cât posibil (so not ready for fall yet), s-a iscat această tocană soră cu vara pe ducă, pentru că ce poate să fie mai bun decât niște ardei copți de tine și scufundați într-o tocană hrănitoare și piperată?
Ingrediente
1 oră și 20 de minute, 6 porții
- 1 ardei gras roșu
- 1 ardei kapia
- 1 ardei galben
- 250g roșii cherry
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 morcov de mărime medie
- 1 ceapă medie
- 1 tijă țelină apio
- 3 frunze de dafin
- 2 cătei de usturoi tocați grosier
- 4 crenguțe de cimbru proaspăt
- 250g linte verde (eu am folosit una cu bob mic, bio)
- 600ml apa fierbinte (în funcție de ce tip de linte folosești, este posibil să mai fie nevoie de apă in timpul fierberii)
- 4 lingurițe de sare
- piper din plin
- 15ml ulei de măsline
- o mână de pătrunjel tocat
Încinge cuptorul la 210C°.
Spală ardeii și roșiile, apoi usucă legumele cu un prosop de bucătărie. După ce le-ai uscat, așază-le într-o tavă de mărime medie și dă-o la cuptor pentru 50 de minute. Când timpul s-a scurs, scoate ardeii din tavă, pune-i într-un bol și acoperă bolul cu un capac. Lasă-i la abur pentru 15 minute, asta te va ajuta să îi cureți mai ușor.
Între timp, când roșiile s-au mai racit, curăță-le coaja, apoi toacă-le grosier, însa fă asta în tava în care s-au copt, tocmai pentru că vrei sa folosești atât sucul lor, cât și sucurile lăsate de ardei în urma coacerii.
Curăță coaja ardeilor, îndepartează cotorul și semințele, apoi toacă-i cuburi. Adaugă ardeiul copt în tava cu roșii și amestecă. Lasă-le deoparte pentru mai târziu.
Pentru a câstiga timp, la jumătatea timpului de copt al ardeilor, te poți apuca de linte, iar cât fierbe aceasta poți continua cu ardeii. Iar dacă nu te grăbește nicio colegă înfometată (cum a fost cazul meu la studio cu fomistele Mazi și Misha) – atunci poți să iei lucrurile pe rând. :)
Curăță morcovii, țelina apio și ceapa, și taie-le în cuburi mici.
Într-o oală de mărime medie, pe foc mic spre mediu, pune 2 linguri de ulei de măsline, iar când acesta s-a încins adaugă morcovii și ceapa tocată. Amestecă pentru 1 minut, apoi adaugă țelina tocătă mărunt, frunzele de dafin, usturoiul și firele de cimbru. Amestecând din când în când, lasă totul la gătit până ce legumele se înmoaie și încep sa prindă o culoare aurie.
Adaugă în oală lintea (spalată înainte) împreună cu apa fierbinte (asta nu va opri procesul de gătire al legumelor). Apa trebuie să fie deasupra lintei cu vreo două degete. Dă focul mai tare, iar imediat ce lintea începe să clocotească, las-o să fiarbă timp de 25-30 de minute.
Când aceasta e fiartă, scoate frunzele de dafin împreună cu crenguțele de cimbru, apoi adaugă sarea, piperul, pătrunjelul tocat, și tot mixul de roșii și ardei copt, inclusiv acel sos ramas în tavă.
Amestecă totul și transferă tocana pe un platou, sau pune oala direct pe masă și dă-i bătaie. Lintea asta își arată puterile atunci când este mâncată la temperatura camerei.
Și dacă tot ți-am făcut poftă, poți încerca și tocana picantă de linte și rădăcinoase, supa de linte și chorizo, cotlete de miel la grătar cu linte, salata de linte cu bacon, sau tocana marocană de curcan cu linte și caise confiate.
De nota 10 reteta, big like :D