Salată de dovleac copt cu linte și fenicul
Combinația asta de dovleac cu linte și fenicul am văzut-o frunzărind la un moment dat netu’ și odată pusă în aplicare a fost fix ce trebuia ca să-mi încălzească puțin toamna care, la cum se prezintă, se pare că s-a cam instalat.
E o salată foarte versatilă, vegană, care se poate transforma foarte ușor și într-o garnitură sau într-un fel principal sățios.
INGREDIENTE
1 oră și 15 minute, 5-6 porții
- PENTRU LINTE
- 180g linte verde uscată
- 600ml supă de legume
- 2 fire de cimbru
- 1 morcov mic (35g)
- 1 șalota medie (35g)
- 1 felie de țelină (40g)
- 1 cățel de usturoi
- 1 frunză de dafin
- 1 linguriță sare
- PENTRU DOVLEAC & FENICUL
- 700g dovleac (fără samburi și fără coajă)
- 1 fenicul (250g)
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 linguriță semințe de fenicul
- 1 linguriță semințe de chimion
- 1 lingură sirop de arțar
- 2 căței de usturoi
- 1 lămâie bio
- 1/2 legatură tarhon
- 1/2 legatură mărar
- 2 linguri șalotă tocată mărunt
- frunzele verzi de la fenicul
Încinge cuptorul la 220C°.
Curăță dovleacul de coajă și semințe. În cazul în care folosești un dovleac plăcintar cu formă neregulată (cu coajă vălurită), iar procesul de decojire este greoi, atunci taie dovleacul în felii și curață fiecare felie în parte.
După curățare, taie dovleacul în bucăți egale și pune-l pe o tavă de cuptor.
Taie feniculul pe jumătate apoi feliază-l în mod egal, pe lungime (nu foarte subțire ca să nu se ardă) și așază-l peste dovelac.
Cu ajutorul unui peeler, curăță în fâșii coaja unei lămâi bio (eu găsesc deseori la Lidl) și pune fâșiile peste dovleac, apoi adaugă și usturoiul curățat.
Într-un bol, pune uleiul de măsline, semințele de fenicul, semințele de chimion și siropul de arțar si amestecă bine. După ce s-a omogenizat, toarnă dressingul astfel format peste dovleac și fenicul, apoi amestecă bine astfel încât dressingul să îmbrace complet legumele.
Întinde-le pe tavă (încearcă să nu le suprapui) și dă totul la cuptor pentru 30-35 de minute (sau până dovleacul poate fi pătruns cu ușurință cu o furculiță), iar la jumătatea timpului de coacere, întoarcele legumele de pe o parte pe cealaltă.
Imediat ce ai dat dovleacul la cuptor, te poți apuca de linte.
Spală lintea, clătește-o bine apoi transfer-o într-o crăticioară încăpătoare împreună cu supa de legume. Adaugă morcovul tăiat în jumătate, șalota tăiată în jumătate, felia de țelină, usturoiul, frunza de dafin, cimbrul și sarea. Dă totul la fiert timp de aproximativ 30 de minute sau până ce lintea este gata. Cand lintea a fiert, scurge supa, scoate legumele și aromaticele apoi, acopera lintea cu un capac și las-o pentru mai târziu.
Când dovleacul este gata, scoate fâșiile de lămâie, adaugă lintea în tavă, peste dovleac și fenicul, împreună cu sare și piper proaspăt râșnit și amestecă. Transferă totul pe un platou.
Toacă frunzele de mărar și frunzele de tarhon, apoi presară-le peste linte. Decorează cu frunzele verzi ale feniculului, și presară șalota tocată peste tot, iar pentru un gust mai fresh, poți adauga o lingură de iaurt gras și rece, care completează la fix salata. Preparatul asta poate fi consumat ca atare, ca o salată, sau ca o garnitură – perfect pentru o friptură coaptă încet.
Excelenta reteta, nota 10! :D
Interesanta reteta. Din cand in cand mi se pune pata pe un ingredient si explorez fel de fel de preparate. Acum e vorba de linte. Multumesc pt idee :)