[Fără zahăr] – Plăcințele cu mere

21 Nov 2019, Cristina Mazilu

Nu sunt multe remedii pentru vremea asta de afară. Și dacă, ca și mine, ați terminat cam tot ce era de văzut pe Netlix, HBO Go și Amazon Prime, nu mai rămâne decât să ne întoarcem în bucătărie și să ne organizăm cu ceva de mâncare.

Ploaia asta rece și măruntă cere ceva comfort food, iar dacă nu e supă și nu e tocană, atunci sigur trebuie să fie ceva dulce. Și nu e niciun alt desert care să mă ia mai strâns în brațe decât o plăcintă cu mere.

Și, pentru că au fost muuuuuulte cereri în acest sens, de data asta am venit cu niște variante fără zahăr care, culmea ?, sunt la fel de bune.

INGREDIENTE

1 oră și 50 minute, 22 bucăți

PENTRU ALUAT

  • 420g făină pentru prăjituri
  • 340g unt cu peste 80% grăsime, rece și tăiat cuburi
  • 1 linguriță de sare
  • 2 linguri oțet de mere dizolvate în 125ml apă rece
  • 1 ouă bătut (pentru uns aluatul)

PENTRU UMPLUTURĂ

  • 3 mere roșii (nu foarte mari)
  • 2-3 lingurițe scorțișoară pudră
  • 1 lingură stafide aurii
  • 1 lingură sirop de agave sau de arțar
  • 1 lingură amidon

Pentru a pregăti aluatul, pune făina în bolului unui robot de bucătărie împreună cu sarea. Amestecă, apoi adaugă untul rece, tăiat în cubulețe. Cel mai bine ar fi să îl tai, apoi să îl pui la congelator 30 de minute înainte de a-l folosi pentru a te asigura că e super-rece. Mixează timp de câteva minute, până ce se formează firimituri. E important să existe niște bucăți mai mari de unt, ca să obții un aluat fraged.

Într-un pahar, combină oțetul cu apa și adaugă-le peste făină. Amestecă în continuare, până când aluatul începe să se formeze. Dacă aluatul este prea umed și nu îl poți manevra, completează cu o lingură de făină.

Pe o planșetă tapetată cu făină, scoate aluatul, adună-l într-o formă rotundă, apoi împarte cantitatea de aluat în 2 bucăți egale. Modelează-le în formă de disc, astfel încât să aibă o grosime de aproximativ 2cm. Învelește-le în folie alimentară și lasă-le la congelator timp de 30 de minute.

Curăță merele de coajă și cotor, apoi taie-le în cuburi mici. Transferă-le într-un bol mediu, adaugă scorțișoara, amidonul, stafidele aurii și siropul de care îl folosești. Amestecă bine și lasă-le deoparte.

Scoate aluatul din congelator și lasă-l la temperatura camerei timp de 10 minute. Apoi, cu un sucitor pe care ai presărat făină, întinde primul disc de aluat, până obții un cerc cu diametru de 35cm. Pregătește o tavă cu hârtie de copt și o formă rotundă de tăiat (cookie cutter) – eu am folosit unul cu diametru de 7,5 cm. (Dacă nu ai o formă specială pentru decupat fursecuri, folosește gura unui pahar sau a unei căni).

Decupează cât de multe cercuri reușești (depinde de diametrul formei tale) – eu am reușit un total de 11 cercuri din fiecare disc de aluat.

După ce ai decupat toate cercurile, pe jumătate din ele, pune în mijlocul fiecărui cerc de aluat câte 2 lingurițe de umplutură cu mere și unge marginea aluatului cu ou bătut.

Cu vârful unui cuțit, crestează în formă de X centrul fiecărui cerc rămas – acestea vor forma capacul plăcințelelor, iar orificiul format va permite aburului să iasă în timpul coacerii.

Acum montează plăcințelele prin așezarea capacului cu X peste aluatul cu umplutura mere. La final, cu ajutorul unei furculițe sigiliează aluatul, presând pe marginea plăcințelelor, de jur împrejur.

Dacă între timp aluatul s-a înmuiat și este greu de manevrat, poți să te folosești de o spatulă de prăjituri pentru a le transfera în tava de copt. Recomandarea mea este să le mai pui la frigider cel puțin 30 de minute sau 10 la congelator înainte de a le coace, pentru a-și păstra cât mai bine forma.

După ce au fost montate, plăcințelele se pot ține la congelator timp de 2 săptămâni. Dacă ai rămas cu extra aluat sau extra umplutură și acestea se pot ține la congelator timp de 2 săptămâni.

Încinge cuptorul la 180°C.

Folosind o pensulă, unge fiecare plăcintă cu ou bătut, apoi dă-le la cuptor pentru aproximativ 45 de minute (sau și mai mult) – până ce sunt bine rumenite.

Sunt minunate atât calde, cât și reci, și poți să le testezi și cu alte umpluturi de fructe (atât timp cât acestea nu sunt foarte zemoase).

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (3)
  1. Nana says:

    ce rol are otetul din aluat?

  2. Alecs says:

    Au iesit perfecte! Cheers!

Comenteaza
Follow on Instagram