Tartă cu frangipane de fistic, ganache de ciocolată și zmeură liofilizată

30 Jan 2020, Misha

După ce am terminat ultimul sezon din serialul You (pe Netflix), am rămas fixată pe fata aceea, pe numele ei Love ❤, care pare că atunci când viața o plesnește peste față, ea se apucă de făcut prăjiturele și brioșe. Well, uneori mai pățim și noi în viața reală treburi din acestea, așa că am zis să abordez aceeași strategie, poate o fi ceva de capul ei ;)

Astfel, după ce în urmă cu câteva luni am fost la un workshop de cofetărie (foarte drăguț, mi-a plăcut, mai mergem), predat de Olguța, am zis că ar fi timpul să mai exersez din cele învățate acolo. Așa că am pornit de la o rețetă de pate sucree, o poftă de fistic cu ciocolată și o nevoie de a mai testa niște rețete de tarte dulci.

Acesta a fost rezultatul și ne-a plăcut. Vă recomand să încercați cu zmeură proaspătă (când va fi în sezon), noi sigur așa o să facem. :)

INGREDIENTE

8-10 porții, aproximativ 2 ore și 30 minute

  • PENTRU ALUAT
  • 270g făină pentru prăjituri
  • 60g zahăr pudră
  • 30g făină de migdale
  • 1/2 linguriță sare
  • 125g unt rece
  • 1 ou, bătut ușor
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • PENTRU FRANGIPANE
  • 90g fistic curățat de coajă
  • 35g făină de migdale
  • 35g făină pentru prăjituri
  • 1 vârf de cuțit de sare
  • 125g unt moale
  • 125g zahăr
  • 2 ouă
  • 1 lingură Amaretto (15ml)
  • PENTRU GANACHE
  • 120g ciocolată minim 50% cacao (maxim 70%), tăiată mărunt / dropsuri de ciocolată
  • 95g smântână pentru frișcă
  • 30g sirop de glucoză (noi l-am luat de aici, dar poți să încerci și fără)
  • 20g unt moale
  • PENTRU DECOR
  • 1 lingură zmeură liofilizată, zdrobită
  • câteva frunze de mentă

Pentru a pregăti aluatul, începe prin a combina în bolul unui robot de bucătărie: făina pentru prăjituri, făina de migdale, zaharul pudră cernut, sarea.

Taie untul în cuburi și adaugă-l peste ingredientele uscate. Amestecă (poți să folosești robotul sau le poți amesteca cu mână, dar o sa dureze ceva) până când se formează firimituri. Pune oul și extractul de vanilie și mixează timp de 3-4 minute, sau până când aluatul începe să se formeze și se adună în mijlocul vasului.

Scoate aluatul pe o planșetă, modelează-l într-un disc, apoi împachetează-l în folie alimentară și pune-l la frigider minim 1 oră.

După ce aluatul s-a răcit, scoate-l și, folosind sucitorul, întinde-l pe o suprafață pudrată cu făină, până obții un cerc cu cu diametrul de aproximativ 30cm (dacă aluatul nu este deloc maleabil, poți să-l mai ții 10 minute la temperatura camerei). Așază-l apoi într-o formă de tartă cu baza detașabilă și diametrul de 24cm, lăsând aluatul să atârne peste margini, apoi mulează-l bine pe formă și înțeapă de câteva ori baza aluatului cu o furculiță. Mai dă-l la congelator pentru încă 20 de minute.

Încinge cuptorul la 170°C.

Scoate tarta de la congelator, așază deasupra un cerc de hârtie de copt și umple forma cu boabe de fasole. Dă tarta la copt timp de 15 minute, scoate apoi fasolea și hârtia și continuă sa coci aluatul încă 10 minute până ce se rumenește ușor.

Pentru frangipane, pune fisticul într-un chopper / blender și mărunțește-l bine (dar ai grijă să nu se facă pastă). Într-un bol, combină fisticul mărunțit, făina de migdale, făina pentru prăjituri și sarea. Cu un mixer, bate untul cu zahărul timp de câteva minute, până se omogenizează cremos. Adaugă ouăle, câte unul pe rând, amestecând bine după fiecare adăugare (nu-ți face griji, compoziția nu o să se omogenizeze perfect, dar își va reveni în fire la pasul următor). Completează cu ingredientele uscate și lingura de amaretto. Amestecă toate ingredientele până când obții o cremă densă.

Transferă într-un poș crema obținută și umple tarta până la jumătate.

Pune tarta înapoi în cuptor timp de aproximativ 15-20 minute, pânâ când umplutura tartei este închegată, dar nu complet fermă (se mai întârește după ce se răcește) și ușor rumenită deasupra.

Scoate tarta din cuptor și las-o deoparte să se răcească complet.

Pentru ganache, pune într-o crăticioară smântâna pentru gătit și siropul de glucoză. Încălzește-le până aproape de punctul de fierbere.

Într-un bol pune bucățile de ciocolată și toarnă deasupra mixul de smântână și glucoză încălzite. Lasă-le deoparte timp de 5 minute, apoi adaugă untul moale și amestecă cu un tel până se omogenizează.

După ce tarta cu cremă de fistic a ajuns la temperatura camerei, toarnă sosul de ciocolată deasupra și nivelează cu o spatulă. Pune tarta la rece cel puțin 1 oră înainte să fie tăiată.

Înainte de servire, presară deasupra zmeură liofilizată și frunzele de mentă. Dacă găsești și niște zmeură proaspătă aromată, va fi super, super.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (3)
  1. Serban says:

    Pfff. Arata nemaipomenit! Trebuie sa incerc sa o fac.

  2. Diana says:

    Buna, în loc de sirop de glucoza pot folosi si altceva? Merci

Comenteaza
Follow on Instagram