Salată de quinoa cu dovleac copt și vinegretă de muștar Dijon

20 Feb 2020, Simona

Poate sună copilăresc, dar iubesc salatele :) Asta este mâncarea mea preferată de când mă stiu. Salate cu paste, cu brânză, cu pește, cu legume coapte, de roșii, cu toate soiurile de frunze – de la creață și până la kale, cu dressing-uri fel de fel.

Ca să înțelegeți – am investit de-a lungul timpului în tot felul de uscătoare de salată, am aflat unde se găsesc cele mai bune salate în Obor (să-mi ziceți în comentarii dacă vreți un articol sau un instastory pe această temă), am dezvoltat o relație de prietenie cu toți melcii pe care îi găseam atunci când spălam salata, am învățat cum să readuc la viață salatele ofilite, urmăresc constant tot felul de oameni pe YouTube care vorbesc despre grădinile lor, am descoperit tehnica perfectă pentru spălat salata, am crescut câteva salate pe balcon, și încă visez să am o grădină plină de ierburi când oi fi mai mare.

INGREDIENTE

4 porții, 35 de minute

  • 80g quinoa
  • 350g dovleac (cam un sfert dintr-un dovleac plăcintar)
  • 1 salată verde ( poți să folosești orice soi preferi, sau poți face un mix din mai multe salate)
  • 100g castravete fabio (sau 1 castravete cornichon)
  • 30g măsline kalamata fără sâmburi
  • 1 morcov mic
  • 1/2 legătură de pătrunjel
  • 1 andivă mică
  • 10g semințe de cânepă decorticată
  • 1 șalotă mică
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1/2 din cantitatea de vinegretă cu muștar Dijon – o găsești aici
  • 1 linguriță sare
  • 1/2 linguriță piper proaspăt râșnit

Încinge cuptorul la 200°C.

Pe scurt – tai și coci dovleacul, fierbi quinoa, toci toate ingredientele și le pui într-un bol. Faci un dressing conform rețetei ăsteia, dar îi adaugi și o șalotă tocată, amesteci totul și presari semințe de cânepă deasupra. Asta este tot, dar îmi este prea dragă rețeta asta ca să not take my time with it.

Curăță dovleacul, taie-l în cuburi de dimensiuni mici, apoi transferă-l pe o tavă de copt. Peste dovleac, pune 1 linguriță de sare, 1/2 lingurită piper și 2 linguri de ulei de măsline. Dă tava la cuptor pentru 30-35 de minute sau până ce dovleacul este copt și ușor rumenit la suprafață.

Între timp, te poți ocupa de quinoa. Transferă 80g de quinoa într-o crăticioară și clătește-o temeinic în cel puțin două ape. Ca să nu pierzi boabele în timpul procesului, atunci când scurgi apa poți folosi o sită mică. După ce ai spălat quinoa, acoper-o cu apă, cam un deget peste nivelul ei, apoi pune-o la foc mediu. Las-o la fiert 10-15 minute, apoi scurge excesul de apă, dacă a mai rămas. Acoperă crăticioara cu un capac și las-o pentru mai târziu.

Dacă folosești salată la pungă, gata spalată, scutești niște timp însă pierzi niște flavour. Dacă folosești o căpățână de salată, cea mai simplă metoda de a o spăla este să umpli chiuveta până la jumătate cu apă, și să scufunzi frunzele salatei în aceasta. Cu mișcări delicate agiți frunzele de salată în chiuvetă, apoi o pui la scurs. Repeți procesul până ce apa din chiuvetă rămâne curată. De obicei, de 2 ori este de ajuns. Lasă salata la scurs pentru mai târziu sau folosește o centirufugă de salată pentru a o usca.

Taie măslinele în felii, taie andiva pe jumătate apoi toacă-o în fâșii subțiri, rade morcovul, toacă pătrunjelul, taie castravetele în cuburi și pune totul într-un bol încăpător.

Rupe frunzele de salată și adaugă-le în bolul cu restul ingredientelor.

Toacă mărunt o șalotă și pune-o în vinegreta cu muștar Dijon. Amestecă dressingul până se omogenizeză apoi transferă-l peste salată. Amestecă totul cu grijă ca să nu zdrobești salata și transferă pe un platou sau într-un bol de servire.

Când dovleacul este gata, lasă-l la răcit câteva minute, apoi transferă-l peste salată.

Presară semințe de cânepă deasupra și cam asta a fost.

Reteta de față poate fi adaptată în funcție de ingredientele pe care le ai în frigider. Poți înlocui dovleacul cu cartof dulce, poți folosi spanac sau orice salată preferi – practic ai mână liberă so run with it!

Fun fact: cuvântul salată este menționat de 19 ori în acest articol :)

Șervet de in Light Grey – disponibil în Mazilique Shop
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (5)
  1. Suna foarte bine aceasta reteta si arata minunat!

  2. Vero says:

    Hey Simo! Eu sunt intrresata de la cine va aprovizionati cu salate bune din Obor. Cunosc o singura sursa, o doamna tare simpatica si blanda, sta de obicei pe randul din mijloc din cladirea a 2a :)) am descoperit o anul asta destul de tarziu, nu i am retinut numele.. also, rosii bune de unde luati (in sezon, desigur) :) pupici!

    • Simona says:

      Buna, Vero,
      Din Obor luam salate de la o doamna din prima cladire, chiar la jumatea cladirilor.Este o doamna super draguta, poarta ochelari si este raraita. Revin cu update imediat ce aflu numarul tarabei. Are kale, salata romana, lolo, si muulte altele. Vara luam rosii tot de la ea, sau de la Buniol. Acum in perioada de iarna folosim mai mult rosiile cherry.
      ?

  3. Andreea says:

    Suna super bine reteta! Daca nu e deranjul prea mare, mie mi-ar placea un articol despre cum sa readuci la viata salatele ofilite si, in general, cum sa le pastram ca sa se pastreze mai mult proaspete. Cred ca toti avem problema cu salatele si verdeturile care se ofilesc dupa 2-3 zile…

    • Simona says:

      Ma bucur :). Buna idee, vom face!
      Pana atunci recomandarea mea este sa pastrezi salata spalata si foarte bine scursa (uscata) in pungi zip lock sau in caserole cu capac, iar la baza acestora sa pui proasape de hartie sau textile pentru a absorbi umezeala pe perioada depozitarii lor la frigider.
      In cazul in care se intampla sa se ofileasca salatele sau ierburile aromatice in frigider, varianta cea mai simpla este sa le cureti de frunzele care sunt foarte afectate, sau moi si apoi sa le scufunzi 30 de minute intr-un bol cu apa rece, pentru a le hidrata.

Comenteaza
Follow on Instagram