Ce să gătești cu orez

31 Mar 2020, Simona

Până să vizitez SUA pentru prima dată în vara lui 2014, tot ce știam eu despre orez era că se prezintă în două feluri – alb si brun, cu bob lung sau bob rotund, și că se folosește în mare parte pentru pilafuri și pentru sarmale. Well, această percepție a mea puțin (puțin prea) limitată s-a schimbat total în momentul în care am intrat pentru prima data într-un supermarket american la secțiunea whole foods. Nu doar că erau mai multe tipuri de orez, dar erau și de mai multe culori! Acum când mă gândesc la cât de uimită am fost, mă cam umflă râsul. Sigur nu era necesar să zbor până în State ca să descopăr toate neamurile orezului, dar a venit ca o valoare adaugată calatoriei :) .

În cazul în care săptămâinile astea ți-au adus în cămară mai mult orez decât aveai în mod normal și câteva zile de lockdown ți-au epuizat resursele creative, îți las mai jos câteva idei și tips & tricks care ar putea sa îți fie utile:

Cum gătești orezul

  1. Cea mai simplă metodă prin care poți fierbe orezul este asemănătoare cu cea în care fierbi pastele. Adică fierbi orezul în multă apă (sărată!) apoi îl scurgi bine.
  2. Următoarea metodă (vezi aici) este puțin mai calculată. Adică la o măsură de orez adaugi 1 măsură și ¼ de apă. Fierbi cu capacul pus, într-o oală mică și la foc domol, și ar trebui să obții un orez fluffy și perfect fiert. Totul timpul pui și sare la fiert!
  3. Dacă ai un rice cooker, dar “nu știi să îl folosești pentru că nu mai ai manualul”, te asigur că internetul te va ajuta să afli cum se utilizează :-)

Este important să speli orezul alb înainte de a îl găti, asta pentru că ajută la îndepărtarea stratului de amidon în exces. Rezultatul unei spălari corecte se observă atunci când apa rămâne limpede, dar necesită 3-5 clătiri.

Există și o excepție de la această regulă – atunci când faci risotto sau orez cu lapte este recomandat să nu îl speli, pentru că amidonul orezului te ajută să obții acea consistență cremoasă.

Pentru a prelungi durata de viață a orezului nefiert, transferă-l în recipiente foarte bine închise și păstrează-le fie în cămară, fie la frigider.

Ce faci cu resturile de orez gătit

Fii inventiv și nu risipi mâncarea. Dacă ai fiert prea mult orez și nu îl poți mânca în momentul respectiv, transferă-l într-un recipient închis etanș și pune-l în frigider. Rezistă câteva zile la rece și îl poți transforma în salate cu ton, cu macrou afumat, cu rădăcinoase, cu fripuri rămase de la cina anterioară sau îl poți servi lângă urmatoarea tocană pe care o să o gătești.

Iar dacă ai resturi de risotto, poți să faci niște arancini rapizi – modelează orezul în forme rotunde (eventual pune cu o bucată de mozzarela în mijloc). Dă aceste bile prin ou bătut, apoi prin pesmet, și prăjește-le în baie de ulei.

Rețetele de mai jos sunt alte câteva sugestii ce reprezință un punct de pornire și deschid calea către noi idei în ceea ce privește gătirea orezului. S-ar putea sa nu ai chiar toate ingredientele, dar poți să fi inventiv, poți înlocui, poți experimenta – și la final să ne spui cum a ieșit.

REȚETE CU OREZ ALB

Salată cu orez basmati și pui

Poți înlocui ceapa verde cu praz sau cu ceapă galbenă/ albă/ roșie.

Mujaddara – mâncare de linte cu orez și ceapă crocantă

Un preparat super hranior și foarte aromat cu ingrediente pe care le găsești în cămară.

Orez cu ierburi aromatice

Nu lăsa ierburile aromatice să se ofilească în frigider – le poți adăuga în orezul ăsta, împreună cu niște nuci și/ sau fructe uscate.

Dacă nu ai lime – evident că poți folosi lămâie.

Aici te salvează creveții ăia din congelator cu care nu știi ce să mai faci, și poți înlocui chorizo cu alt tip de cârnat.

REȚETE CU OREZ BRUN

Poți să înlocuiești ghimbirul proaspăt cu cel pudră, iar dacă nu ai apă de trandafiri, da-i skip de data asta, dar promite ca refaci rețeta atunci când o sa o ai :)

Dacă ai luat prea multe afine și te-ai săturat de brioșe sau tarte, înainte să le congelezi poți testa rețeta asta.

RISOTTO

Poți folosi orice alt soi de ciuperci, fie ele congelate, uscate, sau de la conservă.

Poți folosi și spanac congelat.

Dacă ești norocos să stai la curte, să ai gradină, sau să fii pe lângă o pădure, te poți bucura de leurdă, precum și de alte ierburi proaspete. Dacă nu – poți face această rețetă folosind orice tip de pesto ai prin frigider sau cămară.

OREZ CU LAPTE FTW!

Dacă rămai făra lapte de vacă, poți folosi lapte vegetal, iar dacă nu ai lapte vegetal – îți poti face singur. Ai nevoie de un blender, 1 litru de apă și o mână de migdale, ovăz, nucă de cocos, sau un mix între toate.

___

Orezul este o cereală mega versatilă și reprezintă un aliat de nădejde în orice bucătărie, pentru că îți permite să faci foarte multe preparate în care acesta este vedeta principală și se acomodează la fel de bine ca și garnitură, trebuie doar îndrumat. De exemplu orezul este o garnitură perfecta pentru: tocane, curry-uri, merge cu supe creme, și pește. Pentru alte idei de rețete cu orez click aici.

Bonus, un mini trivia de final:

  • există peste 40.000 de soiuri de orez
  • orezul alb rezistă zeci de ani dacă este depozitat corespunzător prin comparație cu cel brun, care rezistă doar câteva luni
  • orezul este cel mai vechi aliment descoperit de arheologi (acum 15.000 de ani în Coreea) și care se mănâncă și în prezent

Stai acasă, ai grijă de cei dragi și gătește cu spor!

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (0)
Comenteaza
Follow on Instagram