Mai multă organizare, mai puțină risipă
Să ne imaginam că te-ai dus la cumpărături și ai luat mult mai mult decât aveai nevoie (sper că nu ai făcut asta, dar să presupunem prin absurd :-)). Ai tras de sacoșe până acasă, te-ai spălat pe mâini de 12 ori, ai dezinfectat tot ce puteai să dezinfectezi și ai început să îndeși proviziile prin cămară și prin frigider. Rupt de oboseală și fără chef ai zis să comanzi pizza pentru ultima oară săptămâna asta, că după asta începi să gătești, fiindcă oricum ai foarte multa mâncare în frigider. Acum ce faci?
Cum mă organizez?
Pasul 1 – Cred că cel mai bine este să îți iei un carnețel și un pix (sau telefonul, doh) și să faci un recensământ al alimentelor pe care le ai în momentul ăsta. Foarte important este să treci pe listă și alimentele pe care le ai deja în congelator. Vezi ce legume, fructe, carne (și înghețată!) există deja și așază carnea nou cumparată în partea din spate a congelatorului, iar alimentele pe care le aveai deja pune-le în față, astfel încât să le ai la îndemână pentru a le folosi pe acestea primele.
Acestă regulă (FIFO – first in, first out) este valabilă și pentru toate produsele pe care le aveai deja în camară, sertare sau frigider – pe cele mai vechi le vei așeza în față și le vei consuma primele.
Pasul 2 este ca pe baza ingredientelor existente să stabilești un meniu pentru zilele următoare. Spre exemplu, dacă ai multe brânzeturi – poți face un quiche, dacă ai rădăcinoase și lămâi sau borș – poți face o ciorbă, dacă ai mazăre congelată – poți face un dip sau o tocană de mazăre, dacă ai fructe de pădure – poți face smoothies pentru dimineață, sau un chec ori o tartă, dacă ai naut – poți face humus, dacă ai orez basmati – poți fierbe mai mult și îl poți mânca lângă tocane sau curry-uri, sau îl poți pune adăuga în salate etc.
Pasul 3 – După ce partea cu meniul a fost stabilită, sigur o să rămâi cu câteva legume, fructe sau produse cu care nu știi ce o sa faci. Sau poți constata că sunt mai multe decât poți mânca în următoarele zile. Dacă se întamplă asta – nu lăsa legumele sau carnea să strice, ci procedează în felul următor:
1. Spală, curăță și taie legumele ca și cum te-ai apuca să le gătești. Apoi pune-le în pungi cu zip lock, scrie data pe ele (eventual și gramajul) și așază-le în congelator. Atunci când o să găsești rețeta potrivită, vei avea legumele deja tăiate și pregatite. Sigur, varianta asta este valabila doar pentru alimentele ce urmează să fie gătite și nu folosite în salate, pentru că nu o să te mai bucuri de textura dorită.
2. Dacă ai o caserolă de pulpe de pui (sau orice alt tip de carne) și astăzi folosești două pulpe, dar mai rămân 4-6 pe care ai de gând să le folosești peste câteva zile, congelează carnea în porții. Pune câte 2 pulpe/ bucăți/ felii/ porții în câte o punga de congelator și pune o etichetă cu ce conține fiecare.
3. Dacă ai prea multe banane bine coapte, decojește-le, pune-le într-o caserolă care se închide bine și dă-le la congelator. Poți face smoothies sau le poți folosi pentru prăjituri, brioșe sau banana bread.
4. Pentru economie de spațiu, încearcă să aplatizezi pungile și să le așezi unele peste altele – cu ingredientele cele mai grele la bază.
5. În cazul în care ai pizza congelată, fructe de mare, sau orice produs congelat care vine într-o cutie de carton, scoate produsul din cutie pentru a obține mai mult spațiu.
6. Pentru a decongela corect alimentele, scoate-le din congelator și pune-le în frigider cu o seară înainte să le folosești. Nu le decongela niciodată în apă fierbinte sau în cuptor. Peste noapte în frigider este cea mai bună soluție.
7. În principiu, congelatorul poate deveni în aceasta perioadă your second bff după Netflix, și poate găzdui multe preparate dacă sunt organizate corect, dar încearcă să nu congelezi: cartofii fierți, paste fierte, lactate precum iaurtul, laptele sau brânză (excepție face parmezanul). Dacă totuși ai prea multa brânză, o poți congela, dar textura ei se va modifica, iar sugestia mea este ca după decongelare să o folosesti doar în plăcinte sau în macaroane cu branză.
Ce fac cu resturile sau cu surplusul?
1. Regula de bază atunci când te apuci să gătești este să faci mâncare gândită pentru un anumit număr de zile și pentru numarul de persoane care se vor bucura de ea. Dacă o să faci o oală de 10 litri de ciorbă, iar familia ta numără 3 persoane, sigur o să ajungi să arunci o parte din ea. Astfel, prima modalitate de combatere a risipei alimentare este să gătești mai calculat și mai asumat.
2. Dacă se întămplă să faci prea multă mâncare precum supă sau prea multe sarmale (you lucky patient bastard), atunci acestea se pot congela. Supa – într-un borcan, iar sarmalele (fierte sau nefierte, still works) – într-o caserolă.
3. Spre exemplu, la studio avem (aveam? :))) o caserolă în congelator unde adăugăm resturi de legume care rămâneau de la diverse rețete (o bucată de morcov, un sfert de ceapă, niște păstârnac, o felie de ardei etc.). Astfel, când caserola se umplea – făceam stock de legume sau foloseam din ele când voiam să aromăm lintea verde care fierbe pentru o salată, sau năutul pentru humus.
4. Dacă ai folosit o jumătate de ceapă pentru un preparat și ai rămas cu cealaltă jumătate, să nu te gândești pentru nici măcar o clipă să o arunci – posibilități sunt multe! Una ar fi să tai ceapa în felii și o marinezi în oțet, zahăr și apă, sau poți pune ceapa într-o caserolă bine închisă (o poți îmbrăca și în folie alimentară) și o poți păstra pentru câteva zile la frigider, până o vei folosi la următoarea rețetă.
5. Poți pune la murat o sumedenie de legume, așa că alege dacă le pui în oțet sau în saramură și fă asta în loc să le lași să se strice.
6. Dacă ai prea multe rădăcinoase, le poți transforma rapid în supe creme , tocane sau le poti coace și le poti mânca cu tzatziki, aioli cu mult usturoi, sos iute sau servite lângă o friptură.
7. Dacă folosești broccoli sau conopidă pentru o rețetă de paste sau pentru o salată, nu arunca cotoarele, le poți transforma într-o supa, o tocană, un piure, sau poți face “orez” din ele.
8. Dacă rămâi cu codițele ierburilor aromatice, transformă-le în pesto sau tocă-le mărunt și fă un unt aromat.
9. Coaja rasă de lămaie sau de portocală poate fi păstrată la congelator și poate fi folosită la deserturi.
10. Valorifică tot ce poți, inclusiv oasele. Poți face bone broth sau bază de supă din acestea. Poți coace 1 oră oasele împreună cu câteva legume (chiar din acelea ajunse la congelator ca să nu fie aruncate), apoi fierbe-le 2-3 ore. O să te bucuri de un bone broth super hrănitor și sănătos.
În încheiere, stați acasă și nu irosiți ingrediente. Poate e o perioadă bună să schimbăm obiceiurile proaste de organizare și să avem mai multă grijă la risipă :-)