Okonomiyaki – clătită japoneză cu varză

25 Mar 2020, Misha

Cred că o rezervă consistentă de ouă trebuie luată în considerare atunci când circumstanțele ne cer să petrecem mai mult timp în casă. Mai ales dacă vrei să îți pui la bătaie creativitatea la gătit sau dacă pur și simplu te-ai plictisit să mai urmezi pașii unei rețete, și vrei să mai improvizezi. Iar experimentele cu ouă sunt nelimitate – multe variante de fritatta sau tortilla, quiche-uri sau tarte, sosuri sau maioneze, shakshuka, clătite, budinci etc.

În cazul de față, acest Okonomiyaki este o versiune sărată a unei clătite japoneze, cu varză albă tocată și ingredinte asiatice. În varianta mea adaptată local și cu ce aveam prin casă.

Nu te lăsa intimidat de lista de ingrediente – poți să renunți la uleiul de susan și să îl înlocuiești cu ce ulei ai la îndemână, varza albă poate să fie înlocuită și cu varză roșie, poți să folosești ghimbir pudră dacă nu ai proaspăt, iar dacă îți lipsește sosul de soia, poți să îl sari.

INGREDIENTE

20 de minute, 4 porții

  • 4 ouă
  • 1 lingură sos de soia
  • 1 lingură ulei de susan
  • 170g făină albă
  • 350g varză tocată în fâșii subțiri (1/2 varză mică)
  • 3 fire ceapă verde
  • 1 linguriță ghimbir proaspăt ras
  • 2 linguri ulei de floarea soarelui
  • 1 linguriță sare
  • 3 linguri maioneză (eu am folosit Hellmann’s)
  • 3 lingurițe Sriracha (sau alt sos iute, cum ar fi Tabasco)
  • susan alb & negru, pentru decor

Într-un bol, pune ouăle, sosul de soia, uleiul de susan, ghimbirul și sarea. Amestecă-le bine cu un tel.

Toacă mărunt partea albă a cepei și adaug-o în bolul cu ou, împreună cu varza tocată și făina albă. Mixează din nou, până când toate ingredientele sunt omogenizate.

Într-o tigaie întinsă, cu diametrul de cel puțin 25 cm, pentru care să ai și capac (dacă nu ai o tigaie așa mare, poți să împarți compoziția în 2 porții și să le gătești pe rând), încinge cele 2 linguri de ulei.

Pune amestecul de ou cu varză în tigaie și aplatizează cu o lingură, astfel încât varza să fie distribuită uniform pe toata suprafața tigăii. Acoperă cu un capac și gătește pe foc mediu timp de 8 minute, până când baza clătitei se rumenește. Apoi, cu ajutorul unei spatule, întoarce clătita pe cealaltă parte și mai gătește timp de 5 minute, fără capac.

Transferă clătita pe o farfurie întinsă.

Într-un bol mic, amestecă 3 linguri de maioneză cu 3 lingurițe de Sriracha (sau ce sos iute folosești).

Picură sosul de maioneză peste clătită (poți folosi extra sos iute dacă vrei) și presară deasupra susanul si ceapa verde rămasă, tocată.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (4)
  1. Foxi says:

    Ce reteta interesanta de clatite, e numai buna de incercat in perioada asta in care stam in casa, multumesc pentru recomandare!

  2. Adi Turcu says:

    Wow, nu seamana deloc cu obiectul original. Nu ai folosit dashi in aluat, carne de porc, si foarte important, Okonomiyaki sauce si fulgi de katsuobushi, care ii dau gustul specific. NumaI de aia ca pui soa de soia in mancare nu devine autentic Japoneza. Ti-as arata cum mi-a iesit mie dar nu se pot atasa poze pe blogul tau, asa ca pun un reteta unei Japoneze pe youtube: https://youtu.be/NjmqBvRQ8tI

    • Misha says:

      Ai dreptate, nu este fix versiunea care se pregătește în Japonia. De asta am și menționat în introducerea articolului că varianta mea este adaptată local și cu ce aveam prin casă, nu am pretins că este autentic japoneză pentru că are sos de soia.

  3. conde says:

    O reteta interesanta, abia astept sa o incerc!

Comenteaza
Follow on Instagram