Aripioare la cuptor cu ghimbir și miere, cartofi dulci și fasole verde cu susan
Dacă aș avea un aparat de măsurat pofta de junk food pe care o am de câteva zile încoace, probabil nu m-ar ajuta la nimic, prin urmare mi-am pus cheful nu atât în cui, cât într-o rețetă.
O super foame, o cafea bună, niște muzică și o inspecție în bucătărie au dat naștere rețetei de mai jos.
Este un fel de fast food (doar ca nu chiar atât de fast, pentru că ți-l faci singur), dar foarte sănătos, făcut cu ce ingrediente am găsit în cămară (4 cartofi dulci), cu nelipsitele păstăi din congelator, plus niște aripioare marinate – finger licking good (wash your hands before this!).
INGREDIENTE
2-3 porții, 1 oră și 5 minute (plus timpul de marinare al aripioarelor)
PENTRU MARINADĂ
- 650g aripioare (1 cutie de aripioare curățate)
- 3 căței de usturoi
- 3cm de ghimbir proaspăt
- 1 lingură de sos soia light (dacă ai sos de soia normal, foloseste 1/2 lingură)
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 linguriță boia iute (poți pune mai multă dacă vrei mai picant)
- 1/2 lingură de miere
- 1 linguriță sare
PENTRU CARTOFI
- 4 cartofi dulci
- 1/3 linguriță de pudră de ardei iute
- 3 linguri de ulei de floarea soarelui
- 1/2 linguriță sare
- piper proaspăt râșnit
PENTRU FASOLEA VERDE
- 150g fasole verde (cam o mână de fasole)
- 20g unt
- 1-2 căței de usturoi
- 1 linguriță de susan
- un praf de sare
- piper proaspăt râșnit
Într-un bol pune aripioarele. Peste aripioare adaugă ghimbirul dat pe răzătoare (sau tocat mărunt), usturoiul dat prin presă, soia, uleiul, mierea, paprika, sarea și piperul. Amestecă totul, acoperă castronul și dă-l la frigider pentru 1 oră, sau până a doua zi.
Când timpul s-a scurs, scoate castronul din frigider și lasă aripioarele să ajungă la temperatura camerei.
Încinge cuptorul la 200°C.
Curăță cartofii, spală-i, scurge-i bine, apoi taie-i în ce formă îți face plăcere să îi mănânci și transferă-i într-un castron. Adaugă pudra de ardei iute și uleiul împreună cu sarea și piperul. Amestecă și transferă totul pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și dă la cuptor pentru 25 de minute, sau până când cartofii sunt ușor rumeniți și pot fi pătrunși cu ușurință de o furculiță.
Între timp, pune o oală de mărime medie cu multă apă și sare la fiert. Când apa începe să clocotească, adaugă fasolea. Fierbe fasolea pentru 3 minute apoi cu ajutorul unui palete transfer-o într-un recipient cu apă foarte rece (eu am pus și gheață – asta ca să șocheze fasolea, și să rămană verde și crocantă).
Lasă fasolea la scurs.
Când cartofii s-au copt, poți pregăti aripioarele.
Așază aripioarele, una câte una, pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Dă tava la cuptorul bine încins la (200°C) pentru 25 de minute.
Acasă având cuptor pe gaz (deci sursa de căldura este la baza acestuia) am așezat tava cu un nivel mai jos față de centrul cuptorului, pentru a mă asigura că aripioarele se vor rumeni rapid și bine. Întoarce aripioarele de pe o parte pe cealaltă la jumătatea timpului de coacere.
Cu 5 minute înainte ca aripioarele să fie gata, încinge untul într-o tigaie. Când untul s-a încins, adaugă fasolea scursă, usturoiul dat prin presa, sarea și piperul și gătește totul pentru 2-3 minute la foc mediu spre mare, amestecând constant, avand grijă să nu se ardă usturoiul. Adaugă susanul, amestecă și transferă fasolea pe platoul de servire.
Lângă fasole pune aripioarele și cartofii dulci și bucură-te de o masă sănătoasă și super aromată.
Poți adauga ceapă verde sau pătrunjel proaspăt deasupra și poți să îți faci de cap cu sosurile. Eu am avut sweet chilly, sriracha și sos de iaurt cu usturoi.
You had me at fast food ? le-am încercat astăzi și au fost delicioase! Atât de delicioase încât nu am reușit sa le pozez sa le pun pe Insta ?♀️
Deci, nebunie domne?