Chec cu mac și sirop de lămâie

28 Apr 2020, Simona

Rețeta de mai jos face parte din repertoriul celor ce trezesc amintiri dragi și te transpun în trecut. Prima dată când am gustat din prăjitura asta, eram într-un sat lipovenesc, pe o insuliță, pe Dunare. Era vară, mă bronzeasem atât de tare încat mă dureau obrajii atunci când râdeam și ma uitam surprinsă la localnicii care prindeau raci cu mâinile goale și îi aruncau într-o barcă de lemn. Cred că mulți ani de acum înainte, de fiecare data când voi gusta din checul asta voi ajunge din nou acolo.

INGREDIENTE

6-8 porții, 1 oră

  • 200g unt (scoate untul din frigider cu 30 de minute înainte)
  • 180g zahăr brun
  • 4 ouă
  • coaja unei lămâi netratate
  • 200g făină
  • 1 linguriță bicarbonat
  • 3 linguri de mac (eu am pus 4)
  • 1 praf de sare

PENTRU SIROP

  • sucul de la 1 lămâie și jumătate
  • 180g zahăr brun
  • 100ml apă

Încinge cuptorul la 180C°.

Într-un bol amestecă făina, bicarbonatul, sarea și macul. Lasă deoparte pentru mai tarziu.

Într-un alt bol, amestecă untul și zahărul pentru 1-2 minute, pâna se omogenizează și se transformă într-o cremă (ca la banana bread :D). Peste crema adaugă ouăle treptat, unul câte unul și amestecă bine apoi adaugă și coaja rasă de la o lămâie.

În acest punct, începe să adaugi în compoziția cu ouă câte o lingură din bolul cu faină și mac, amestecând până ce încorporezi toată faina.

Transferă totul într-o tavă de cozonac tapetată cu hârtie de copt și dă la cuptor pentru 40-50 de minute, sau până când și centrul prăjiturii este copt și trece de testul scobitorii.

Cu 5 minute înainte să scoți prăjitura din cuptor, te poți apuca de siorp. Pune într-o craticioară toate ingredientele pentru sirop și fierbe totul la foc mic pentru câteva minute, astfel încat zahărul să se topească și în final să aibă o consistență de sirop foarte lichid.

Când prăjitura este gata, scoate-o din cuptor, iar cu ajutorul unei scobitori înțeapă din loc în loc checul – asta va ajuta siropul să pătrundă în chec. După ce ai înțepat checul, toarnă siropul fierbinte pe toata suprafața acestuia. Nu îti face griji dacă pare mult sirop căci checul îl va absorbi pe tot. Lasă prăjitura să se răcească complet înainte să o tai.

Eu am adaptat rețeta după ingredientele pe care l-am avut la îndemana. În loc de zahăr alb am folosit brun, și din întâmplare aveam mac albastru (google it) așa ca i-am dat o încercare.

Cred ca este un desert ce vine tocmai bine în completarea meselor copioase, pentru ca este parfumat, acrișor și răcoritor. Data viitoare voi încerca să îl fac cu portocale sau cu lime.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (8)
  1. Mihaela says:

    Mie mi-a ramas lichid in interior si pe deasupra ars bine.. Tocmai am aruncat totul la gunoi. Oare ce nu e bine?

  2. Eleonora says:

    Si eu am patit la fel. L-am bagat la cuptor la 160 grade si coacere cu ventilatie la cuptor electric

  3. Mihaela says:

    180 grade cuptor electric cu ventilatie – asa fac orice prajitura, inclusiv faimoasa banana bread:) Nu am avut niciodata problema asta, dar daca trebuie setari speciale poate ar trebui specificate in reteta. Eu nu o voi mai face oricum, prefer sa nu mai risc, dar pentru cei care mai incearca. Multumesc!

  4. Lea says:

    Mie mi s-a topit untul si a ramas baltit la fundul tavii. In final a iesit ceva foarte unsuros si greu de mancat …

  5. Iulia says:

    Buna seara! Ce unt ați folosit:65% sau 80%si 180 de grade cu ventilație?

  6. Raluca says:

    Miss, untul nu ajunge niciodata la temperatura la care trebuie in doar 30 de minute de lasat afara, trebuie lasat minim 2h pentru a fi batut cu zaharul

Comenteaza
Follow on Instagram