Cum îmi repornesc starea de bine
Cine mă cunoaște, știe că nu sunt cea mai disciplinată persoană. Abordarea mea înclină mai mult spre a face lucrurile care-mi plac, decât lucrurile pe care *trebuie* să le fac. Chiar și cu obiceiurile care sunt bune pentru mine, tendința mea este mai degrabă să procrastinez, să amân, să “uit” sau să concluzionez că nu am timp.
În ultimele șapte luni, la fel ca toată lumea, am jonglat cu work from home și cu toate provocările care au venit la pachet cu realitatea pe care nu e nevoie să o trec acum în revistă, că ar fi redundant.
Am încercat să reorganizez activitatea de la studio, să găsesc noi moduri de a-mi face treaba – toate acestea în timp ce încercam să-mi păstrez deja precarul echilibru interior tot mai erodat atât de griji, cât și de dezinfectant :-))
Prin urmare, nu doar că nu reușeam să-mi găsesc o nouă rutină care să instaureze puțină ordine în zilele mele, ci mai degrabă am înghesuit unele peste altele liste cu lucruri de bifat și zile de muncă mai lungi decât mi-aș fi dorit, toate dublate de somn puțin, mâncat aiurea și prea puțin timp dedicat lucrurilor care-mi aduc o stare de bine.
Ca să înțelegeți cam cât headspace am avut disponibil în perioada asta, o să dau un exemplu frivol dar relevant – nu m-am mai uitat deloc la filme noi, pentru că nu mă puteam concentra la nimic altceva decât ce aveam eu pe listă. Efectiv, nu erau resurse. Prin urmare, de jumătate de an eu mă uit în reluare la seriale pe care le-am mai văzut, doar ca să aud un bâzâit în fundal, altul decât cel al gândurilor care-mi trec mie prin cap. De cărți nici nu mai vorbesc.
Și în tot acest vacarm al lucrurilor și situațiilor care ne-au copleșit, m-am cam uitat pe mine.
A durat ceva timp ca sa-mi readuc aminte ceea ce știam, în teorie, foarte bine – că am nevoie de o rutină bună, care să-mi refacă resursele de energie, atât fizică, cât și mentală. Dar pentru mine, construirea unor obiceiuri bune și/ sau sănătoase e aproape întotdeauna un demers contraintuitiv sau sortit amânărilor – “Sunt prea obosită să fac sport”, “O să încerc să mă culc mai devreme de săptămâna viitoare”, “O să-mi fac timp pentru *insert aici whatever hobby* după ce trece perioada asta aglomerată”. Și tot așa.
Dar dacă istoria m-a învățat ceva, este că pasivitatea asta – dublată de lipsa mea de grijă – e cel mai scurt traseu spre epuizare. Și nu că ar exista vreodată un moment bun pentru asta, dar în perioada asta chiar n-ar fi picat bine.
Însă la fel de bine știu că schimbările de durată nu se fac niciodată peste noapte. De asemenea, dacă e ceva ce lenea și procrastinarea m-au învățat de-a lungul timpului e o lecție de eficiență – cum să ajungi din punctul A în B folosind cel mai scurt traseu și minumul de timp și efort.
Și cum pentru problemele de zi cu zi n-am crezut niciodată în leacuri băbești, mituri urbane sau alte povești – pune o frunză de pătlagină pe o julitură, o foaie de varză pe o umflătură, mănâncă un ou de prepeliță pe stomacul gol sau detoxifică-ți ficatul cu sucuri verzi – am recurs la alte soluții.
Cel mai simplu, rapid și ușor de implementat obicei pe care am reușit să-l adopt în perioada asta a fost să-mi ajut organismul cu un boost de la Good Routine® de la Secom®, un nou brand de suplimente alimentare.
E o gamă largă, care cuprinde 10 produse, iar eu folosesc 5 dintre ele, pentru 5 provocări cu care mă confrunt în mod constant.
1/ Cum de multe ori nu mă odihnesc suficient și, în consecință, a doua zi sunt obosită și nu reușesc să mă concentrez, am început să iau Train-Your-Brain, cu 9 neuro-nutrienți.
2/ În perioadele stresante în care yoga și meditația nu mai funcționează (în mare parte probabil și din cauză că nu le practic), am încercat Mag-Your-Mind (formulă pe bază de magneziu bisglicinat, rhodiola, schisandra și Vitaminele B6 și B9) pentru a reduce stresul și oboseala.
3/ Pentru că ultima dată când am fost răcită a fost în decembrie anul trecut și tare nu aș vrea să repet experiența (mai ales în perioada asta), iau C-Your-Immunity cu vitamina C și quercitina.
4/ Am perioade când nu mănânc, apoi supralicitez cu tot felul de excese ca să compensez – așa că folosesc Guard-Your-Liver pentru susținerea funcțiilor hepatice.
5/ Și pentru că, după cum spuneam la punctul 2, am cam sărit ora de sport – și nu doar că se vede, dar se și simte –Build-Your-Joints cu colagen natural intact tip II, pentru mobilitatea și flexibilitatea articulațiilor.
Desigur, nimic nu va înlocui odihna, dieta echilibrată,
timpul liber pe care ți-l dedici doar ție, însă pentru mine, care reușesc cu
greu să creez un echilibru între toate astea, e bine să-i mai dau organismului
o mână de ajutor. De asemenea, cred că e important să ai în jurul tău, tot
timpul la îndemână, lucruri care să-ti dea o stare bună, care să-ți placă și de
care să te bucuri. Și, la fel cum încerc să-mi fac timp pentru plimbări lungi
cu Lumi-the-Golden-Retriever sau vizitat grădina botanică (dacă nu știți despre
noua mea obsesie pentru plante, să vă uitați pe Instagram și să nu vă speriați
:-)), la fel încerc să integrez pe termen lung o rutină care să repornească
starea de bine și să-mi aducă energia de care am nevoie pentru a duce la capăt
atât listele de to do, cât și pentru a mă bucura de micile plăceri.
Am citit până la final, jumping-jumping. Da, drept să spun, m-a surprins și amuzat, că toată introspecția de pe parcursul celor șase-șapte luni se termină cu soluția miraculoasă, cu vitamine. Credeam că aflu despre vreo epifanie proaspăt revelată, și nu, nu este o remarcă ironică. Nu cred în vitaminele care trec prin organism, nu sunt reținute (este fals?) ci în vitaminele din legume și fructe. Am preferat și prefer încă – mișcarea – mersul pe jos, ori de cât ori pot. Mersul cu bicicleta Rockrider prin oraș, la birou, când este necesar. Literatură, multă literatură, beletristică românească dinainte de anul 1990. Documentare despre societate – tendințe și istorie, pe ARTE. Uneori binging prin Nexflix. îmi plac chestiile polițiste, cu enigme. Și mai și lucrez. Deasemenea evit programat și planificat știrile. Mă alimentez cu măsură. Din când în când scriu în blog. Despre hrană, lanțul alimentar, ipocriziile marketing-ului alimentar, mărci înregistrate. Stuff. Mai și lucrez la comunicare unui proiect despre conservare naturii. NB. Și vitamine din vin bun, de regulă roșu. Cu măsură.
Super articolul, multumesc pentru sfaturi!
Foarte tare! Eu reusesc prin a citi cat mai multe carti :)
Imi sunt utile sfaturile tale, mai ales in perioada asta provocatoare pentru toata lumea. Eu pana acum m-am descurcat cu sport, mancat OK, fara abuzuri si comfort food pe cat posibil, plus munca (cam multa) si iesiri afara cu bicicleta, departe de multimi de oameni.
Mi-a placut articolul, chiar ma ajuta sfaturile!