Chez Mazilique

Taiwan: dumplings la Din Tai Fung

Dupa micul dejun din care n-am fost in stare sa recunosc prea multe, urmatoare masa din Taipei a fost un pranz  cu xiaolongbao, un fel de galusti (totusi chiar nu e termenul potrivit) umplute cu diverse. Poate suna ciudat, but it was pretty gourmet stuff.

Exista un singur restaurant specializat in acest gen de dumplings (am hotarat sa le zic asa, ca sa nu ma mai gandesc la galustele din supa de pui a lu’ bunica-mea) care a primit o stea Michelin. Este in Hong Kong, se numeste Din Tai Fung si face parte dintr-un lant de carciumi care a pornit in Taiwan, in anii ’80.

Primul restaurant deschis se afla in Taipei. Ghidul Michelin n-a calcat mai departe de Hong-Kong si Macao, asa ca the original nu e la fel de titrat. Dar e cel putin la fel de bun.

Pe scurt (zic sa nu ne lungim, ca aici e 2 noaptea si eu tre’ sa ma trezesc la 6 ca sa plec in Taiwan cu satelitu’), am mancat ‘nshpe feluri de dumplings (cu porc; dovlecel si creveti; trufe si porc; legume la abur si carne tocata de porc; peste; ciuperci la abur; creveti la abur, wonton cu creveti si porc – my favourite; cu fasole rosie – astea erau pe post de desert) si am baut bere Taiwan (chiar asa se numeste; i know, they’re very creative).

Xiaolongbao la gramada

 

Perfect bite in the making

 

Castraveti picanti

 

Din Tai Fung House Special

Supa de pui. Not really my cup of… soup

 

Spicy wonton. My fave. Slurp.

 

Totul a fost foarte (da’ foarte) bun, iar serviciul impecabil – am stat intr-un separeu, chelnerii au fost foarte bine coordonati (niciodata paharul nu a fost gol, la fel si masa), si fiecare fel ne-a fost explicat in detaliu – din ce e facut, cum se mananca, cu ce sos merge etc.

Schema e urmatoarea: intr-o farfurie mica, torni soia si otet de soia peste niste fire de ghimbir (proportia e de 1 parte soia, 3 parti otet; nu invers, cum am facut eu). Iei un dumpling, il moi in sos, il pui in lingura, il intepi cu betisorul astfel incat o parte din lichidul care e inauntru (un soi de supa) sa iasa (altfel risti oricum sa te frigi ca naiba :)), mai trantesti apoi putin ghimbir deasupra si bagi la jgheab. (Povestind asta mi s-a facut foame iar, desigur).

Gata, nu mai zic nimic. Da’ uitati-va la video sa vedeti ce fac baietii in bucatarie si cum le merg mainile.

PS – Daca Taipei nu e chiar urmatoarea destinatie pe lista voastra (cu toate ca you might wanna reconsider that), Din Tai Fung mai e de gasit si in Japonia, SUA, Coreea de Sud, Singapore, China, Hong Kong, Indonezia, Malaezia, Australia si Thailanda. Do try ;-)

PS 2 – Cand am ajuns la carciuma am vazut ca nu-mi incarcasem aparatul foto. Rookie mistake, ce sa zic. Asa ca Galaxy S4 to the rescue. And I can say I’m quite pleased with the result.

YOU MIGHT ALSO LIKE

  1. Florin says:

    sunt doua restaurante Din Tai Fung, ambele cu cate o stea Michelin (si cel de-al doilea a primit recent steaua). la cel din centru stai si cate o ora la coada (se dau bonuri de ordine si ai niste ecrane pe care iti estimeaza cat mai ai de asteptat).

    Din Tai Fung nu e singurul restaurant de dim sum cu stele Michelin, mai este si Tim Ho Wan (tot in HK), dar acesta are alt fel de dim sum, mai clasice, in vreme ce DTF are dim sum shanghainese, cu “pielita” mai fina, umplute cu supa lichida si impaturite de exact 18 ori (de curiozitate am numarat pliurile :))

    oricum, cu stele sau nu, DTF inseamna o experienta extraordinara pentru orice foodie :)

  2. Anonymous says:

    as putea jura ca asta de deasupra si-a arde aiurea

  3. alegzandra says:

    citind descrierea lingurii cu sos, otet si ghimbir plus galuste umplute cu supa fierbinte am avut un deja vu, le-am calcat pragul in singapore saptamana trecuta!…si desi vazusem o placutza cu cel mai bun dim sum din lume mi-a fost greu sa cred ca it can be that good avand in vedere ca era un food court intr-un mall, but it was! :)

  4. Florin says:

    @alegzandra: food court-urile din Singapore, fie ele si din mall-uri, sunt de pe alta planeta fata de mizeriile din vest. uite ce a zis Bourdain despre ele: Famous American chef Anthony Bourdain praised hawker centres in Singapore, comparing them to food courts in his own country. He encouraged entrepreneurs to consider and study the Singapore’s model and likened it to a paradise. Comparing them to the food courts in America, he said this of hawker centres in Singapore:”This is an example to emulate and a paradise to me.”Imagine knocking off for lunch and choosing from 20 or 30 specialists for cheap, healthy, real fast food, which even at its worst, is far better than the options we have here.” :)

  5. alegzandra says:

    Ei, eu plecasem la drum cam nedocumentata :) dar hawker center credeam ca se refera mai mult la pietele in aer liber cu standuri unde lumea gateste in fata ta, si care intr-adevar sunt ieftine, posibil de neincredere pentru unii calatori cu stomacuri delicate…cea mai buna experienta de gen pentru mine a fost in Penang, Malaezia, pe Gurney Drive, ah! In Singapore mallurile in care am intrat erau cam ca in Baneasa, dar cu restaurante in toata regula :)

  6. Mirona says:

    Ce pohta mi-ai facut! I love them!!!!

Insta Moments

  • summoning spring
  • Playground, I haz it
at #MaziliqueStudio
  • #tropical days at #MaziliqueStudio
  • We're hiring. Check it out on the blog
  • Just a throwback to one of my favourite places - Baracca (and of of my favourite dishes)
>
>
>
#missingthis
  • Really excited about tomorrow, as I'm returning to #MaziliqueStudio and to working on my projects in my beloved kitchen. But until then, I'm treating the first Monday of the year as it should be - with 50 shades of grey laziness and a touch of nostalgia.
  • You really have to check this out. Recipe in profile link 
#chocolate #icecream #christmas #recipe
  • Some #bacon wrapped #turkey. Check out the recipe on the blog
  • a girl and her #pig