[KIZ] Math class

13 Jan 2007, Cristina Mazilu
Seara de 14 ianuarie a fost dintotdeauna plina de suspans. Nu ne dam cu crema ghetutele insa ardem de nerabdare. Daca am fost cuminti, dimineata de 15 ianuarie ne aduce primul salariu pe 2007 iar daca nu – atunci in loc de nuieluse – primim un manunchi de deadline-uri :D

Cu banuti in buzunare sau cu deadline-uri la glezne, cert e ca trebuie sa ne facem calcule; si alte calcule si iar calcule. Vreau sa va invat o metoda distractiva de a inmulti vizual doua numere.

Sa presupunem ca vrem sa inmultim 13 cu 54.

Pasul 1: Desenam 1 linie verticala. Numarul de linii verticale corespunde primei cifre a primului numar. Langa ea lasam un spatiu liber si trasam alte 3 linii verticale – 3 pentru ca cea de-a doua cifra a primului numar este 3. V-ati prins?

Pasul 2: Trasam incepand de sus, peste liniile deja desenate, 5 linii orizontale – 5 corespunde primei cifre a celui de-al doilea numar. Lasam un spatiu liber si trasam sub ele alte 4 linii orizontale – 4 corespunde celei de-a doua cifre a ultimului numar.

Pasul 3: Privim coltul din stanga-sus si adunam cate intersectii exista: 5, in cazul nostru. Privim coltul din dreapta-jos si adunam intersectiile: 12. Adunam restul intersectiilor si obtinem: 19. Avem asadar numerele: 5, 19, 12 (ultimul numar este intotdeauna suma intersectiilor din coltul dreapta-jos).

Pasul 4: Daca numerele rezultate au doar o singura cifra, le adunam. Daca au doua cifre, atunci prima cifra a numarului cu mai mult de o cifra se aduna cu numarul anterior. In cazul nostru: 5+1, 9+1, 2. Obtinem: 6, 10, 2. Daca numerele obtinute inca mai au doua cifre (exceptie facand primul numar) repetam. In cazul nostru: 6+1, 0, 2. Rezultatul: 702.

Sper ca ati prins ideea. Se pot inmulti si numere mai mari insa numarul intersectiilor devine prea mare si chiar ca nu-si mai are rostul sa stati sa numarati punctulete :) Nu-mi mai ramane decat sa va doresc sa aveti parte luni, de milioane de motive mii de motive* de bucurie.
* calcul in RON la cursul oficial de schimb valutar anuntat de BNR pentru ziua platii :))

Tags
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (0)
Comenteaza
Follow on Instagram